Familja Highlight

7 sjellje prindërore që mund të dëmtojnë të ardhmen e fëmijës suaj

sjellje prindërore

Çdo prind vërtet dëshiron që fëmijët ti rriten dhe të jenë të suksesshëm. Ne përpiqemi më së miri për t’i mësuar vlerat, etikën dhe përgjegjësinë e punës.

Sidoqoftë, nganjëherë disa teknika të prindërimit mund të mbajnë fëmijët në mënyrë të pajustifikueshme.

Unik Portal ju prezanton disa sjellje prindërore që mund të dëmtojnë të ardhmen e fëmijës tuaj.

1. Mbivlerësimi;

Një punë që ne kemi, si prindër, është t’u mësojmë fëmijëve tanë se si të jetojnë në shoqëri si një i rritur produktiv. Kjo përfshin mësimin e punëve në moshë të hershme. Nëse jeni duke bërë lavanderinë dhe po pastroni dhomën e tyre, ju vetëm po vazhdoni të “ushqeni” dembelinë e tyre. Mos harroni, fëmijët tuaj do të rritën shumë shpejtë dhe do të shkojnë në kolegj. Ata duhet të përgatiten për çdo gjë.

2. Dekurajimi i tyre;

Sigurisht, mund të jemi të shqetësuar kur fëmijët fillojnë një sport të ri sepse nuk duam t’i shohim ata të lëndohen ose të dështojnë. Por, ne gjithashtu e dimë se ne mësojmë më të mirën nga gabimet që bëjmë. Kjo vlen edhe për fëmijët.

3. Zgjedhja e miqve;

Askush nuk dëshiron të shohë fëmijën e tyre të shoqërohet me një grup fëmijësh të cilët nuk janë ndikimi më i mirë. Por, duke u thënë atyre të mos shoqërohen me këta fëmijë do t’i inkurajojnë ata që ta bëjnë më shumë dhe do ta pengojnë aftësinë e tyre për të gjetur shoqërinë më të mirë për vete.

4. Ti lavdëroni për gjëra të vogla;

Gjithmonë duhet të jeni krenar për fëmijën tuaj dhe ata duhet ta dinë kur jeni. Sidoqoftë, ngrini shiritin në moshë. Megjithatë duke u rritur, kurseni lavdërimet e shpeshta. Pra, lavdëroni fëmijët tuaj vetëm në raste kur kanë treguar një sukses, jo për çdo gjë.

5. Të rreptë me fëmijët tuaj;

Është e rëndësishme që të vendosni rregulla dhe pasoja për fëmijët tuaj. Megjithatë, për University College London, prindërimi i “ashpër”’, mund të ndikojë negativisht në sjelljen dhe vetëkontrollin e fëmijëve tuaj. Ndërsa fëmijët mësojnë dhe rriten, është e rëndësishme që ata të përjetojnë më shumë liri në mënyrë që ata të mund të praktikojnë aftësitë e tyre në një mjedis të sigurt.

6. Kontrolli i tepërt;

Duke kontrolluar çdo lëvizje të fëmijës suaj ju ndikoni negativisht tek ata.

Së pari, ata mund të mërziten me ju! Kujt i pëlqen që dikush të rri pezull mbi ta?
Së dyti, ajo vret vetëbesimin e tyre. Ajo u tregon atyre se mami dhe babi nuk u besojnë tek ata. Kjo do të çojë një fëmijë që të mos rrezikojë për asgjë në jetë dhe vazhdimisht të kërkojë siguri se po bëjnë diçka të saktë.

7. Emocionet dekurajuese;

Është e rëndësishme për fëmijët tuaj të shohin dhe të dëgjojnë se si merreni me emocionet tuaja negative.

Ne të gjithë kemi ato dhe ne të gjithë mund të pajtohemi që jeta nuk është e lumtur – me fat gjatë gjithë kohës. Fshehja e lotëve, zemërimi ose dëmtimi juaj nuk do të bëjë drejtësi për fëmijën tuaj. Sigurisht, ju mund të dëshironi t’i kurseni që të mos ju shohin të mërzitur dhe sigurisht që nuk kanë nevojë të njihni çdo detaj të asaj që ju shqetëson, por është e rëndësishme që ata të dinë që prindërit të shqetësohen gjithashtu.

Ata duhet ta dijnë që edhe të rriturit në momente të caktuara lëndohen, zemërohen, trishtohen…