Highlight Të tjera

6 pyetjet që njerëzit emocionalisht inteligjentë i bëjnë vetes, për të rritur shanset e tyre për sukses

A e keni një qëllim?

Një synim i vlefshëm, i rëndësishëm, që ndryshon jetën. Kështu që ju punoni shumë, qëndroni të fokusuar, krijoni një proces për t’ju dhënë mundësinë më të mirë për të pasur sukses. Me pak fjalë, ju duhet të qëndroni në kurs. Por vetëm deri në një pikë.

Sipas një studimi të vitit 2020 të publikuar në Proceedings of the National Academic of Sciences, një atribut parashikon në mënyrë specifike se sa efektiv do të jeni në ndjekjen e qëllimeve tuaja.

Ai atribut? Zotërimi i një mendësie strategjike. Ose me fjalë të thjeshta, duke rishikuar, përshtatur dhe rafinuar vazhdimisht qasjen tuaj për arritjen e një qëllimi.

Si të zhvilloni një mendësi strategjike

Ka një proces. Çelësi është t’i bëni vetes rregullisht gjashtë pyetje themelore, të gjitha të fokusuara në emocionet tuaja, ndërsa ndiqni një qëllim:

  1. Ndiheni sikur po luftoni më shumë seç duhet? Bëni një hap prapa dhe pyesni veten: “Cilat janë gjërat që mund të bëj për të ndihmuar veten?”
  2. Ndiheni sikur keni goditur një pllajë? Pyesni veten: “A ka një mënyrë më të mirë për ta bërë këtë?”
  3. Ndiheni të frustruar me sa i vështirë duket përparimi? Pyete veten: “Si mund ta bëj këtë më mirë?”
  4. Ndiheni të sfiduar? Pyete veten: “Cilat janë gjërat që mund të bëj për ta përmirësuar veten në këtë gjë?”
  5. Ndiheni të frikësuar? Pyete veten: “Çfarë mund të bëj për të ndihmuar veten?”
  6. Ndjeheni sikur do të jetë gjithmonë shumë e vështirë? Pyesni veten: “Çfarë mund të bëj për t’u përmirësuar?”

Kuptohet, gjashtë pyetjet duken të përsëritura. Cila është në thelb çështja: Studiuesit zbuluan se sa më shpesh pjesëmarrësit ia bënin vetes këto pyetje, aq më shumë gjasa për sukses do të kishin, pavarësisht nga natyra e qëllimit.