Highlight Të tjera

6 mënyra për të qenë të lumtur këtë vit, sipas shkencës

Ka ditë kur bota mund të ndihet jashtëzakonisht kaotike dhe dërrmuese në kompleksitet – pavarësisht nëse është politika, ekonomia, çështjet globale ose thjesht stresi me të cilin përballeni në punë ose në shtëpi. Përmes gjithë kësaj, lumturia është një përparësi kryesore.

Njerëzit duan gëzim e kënaqësi në punën dhe jetën e tyre. Ndërsa lumturia mund të duket e shkurtër, ka rrugë që mund të ndiqni (disa që mund t’ju duken të habitshme) për ta gjetur atë. Por ka edhe disa rrugë të caktuara për t’u ndjerë të lumtur që mund t’ju habisin:

Mos e ndiq lumturinë

Paradoksi i lumturisë sugjeron se nëse kërkon të jesh i lumtur, do të kesh më pak gjasa për ta arritur atë. Në vend të kësaj, ju duhet të krijoni kushtet që lidhen me lumturinë. Ju keni më shumë gjasa të përjetoni lumturi kur jeni duke kontribuar për nevojat e të tjerëve, sesa për veten tuaj.

Kaloni kohë me aktivitete

Nëse dëshironi të jeni të lumtur, do të bëni mirë të shpenzoni kohën tuaj në aktivitete që janë njëkohësisht relaksuese dhe rinovuese. Hulumtimet në Universitetin e Nottingham-it zbuluan se kur kaloni kohë në një hobi që ju pëlqen ose kur kaloni orë të tëra duke luajtur lojëra, këto lidhen me lumturinë. Gjumi është gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të rritur lumturinë tuaj.

Investoni në eksperienca

Në krijimin e kushteve për lumturi, është gjithashtu veprim i zgjuar të kërkosh përvoja që janë kuptimplotë. Ndërsa mund të shpenzoni para për sende ose objekte, përvojat kanë shumë më shumë gjasa të shpërblehen në ndjenjën tuaj të gëzimit ose kënaqësisë. Zakonisht përvojat shijohen me të tjerët—duke i bërë ata gjithashtu burime më të mëdha lumturie.

Hani perime

Studimet në Universitetin e Warwick zbuluan se ngrënia e perimeve lidhej me lumturinë. Një studim i lidhur në Universitetin e Leeds supozoi se prania më e madhe e karotenoideve në gjak është ajo që kontribuoi në ndjenjat më të mëdha të mirëqenies subjektive kur njerëzit ushqeheshin më shëndetshëm.

Kontribuoni në komunitetin tuaj

Një tjetër rrugë e sigurt drejt lumturisë janë lidhjet e forta me komunitetin tuaj. Kjo mund të jetë me fëmijët, siç tregoi një studim i publikuar në Social Psychological and Personality Science. Ata që vendosin nevojat e fëmijëve përpara tyre, përjetuan lumturi më të madhe. Ju gjithashtu mund të dilni vullnetar në komunitetin tuaj dhe të përjetoni lumturi më të madhe

Shiko përtej të ardhurave

Është një emërtim i gabuar që paratë mund të blejnë lumturinë. Të gjithë kanë nevojë për një nivel të të ardhurave për të garantuar sigurinë, ushqimin e duhur dhe strehimin, por këto rezultojnë vetëm në kënaqësinë bazë. Përtej këtij pragu, paratë nuk do të blejnë lumturi shtesë.

Në fund, nuk keni nevojë thjesht të prisni që lumturia të lulëzojë rreth jush. Në vend të kësaj, ju mund të krijoni kushtet për lumturinë tuaj – dhe ndërmarrja e veprimeve pozitive mund të jetë edhe vetë burimi i lumturisë.