Të tjera

5 thënie rreth jetës nga Aretha Franklin, që do të ndryshojnë jetën tuaj

thënie

 

E  njohur si Mbretëresha e Shpirtit, Aretha Franklin vdiq më 16 gusht në orën 9:50 në shtëpinë e saj në Detroit, e rrethuar nga familja dhe miqtë. Ajo ishte 76 vjeçare. Sipas një deklarate familjare, “shkaku zyrtar i vdekjes ishte për shkak të kancerit pankreatik të avancuar të tipit neuroendokrin, i cili u konfirmua nga onkologu Franklin, Dr. Philip Phillips i Karmanos Cancer Institute në Detroit”.

 

Aretha filloi të këndonte muzikën e ungjillit si një fëmijë në Bethel Neë Baptist Church në Detroit, ku babai i saj, C. L. Franklin ishte ministër. Në vitin 1960, në moshën 18 vjeçare, ajo u regjistura në Columbia Records.  Pas nënshkrimit në Atlantic Records në vitin 1967, Franklin arriti sukses të madh me disa prej këngëve të saj më të famshme si “Respect”, “(You Make Me Feel Like) A Natural Ëoman”, “Spanish Harlem” and “Think”.

Ajo do t’ju mungoj pafundësisht fansave të saj  në mbarë Botën, por muzika e saj e fuqishme dhe e gjallë do të jetojë përgjithmonë.

Unik ka mbledhur disa thënie, citime pozitive nga Mbretëresha e Shpirtit që do të ndryshojnë jetën tuaj.

 

KËTË JANË 7 MENDIME PËR JETËN NGA ARETHA FRANKLIN:

  1. “Ne të gjithë kërkojmë respekt, burra dhe gra, të zi apo të bardhë. Është e drejta jonë themelore”

Një nga këngët e saj më të famshme “Respect” fitoi dy çmime Grammy në 1968 dhe ishte një nga këngët më me ndikim për lëvizjen feministe. Versioni i kësaj kënge nga Aretha Franklin e bëri Rolling Stone në listën e “The 500 Greatest Songs of All Time”, që erdhi në numrin pesë. Jo vetëm që “Respekti” u bë një himn për lëvizjen e të Drejtave të Gruas, por gjithashtu ishte një këngë e rëndësishme për lëvizjen e të Drejtave Civile. Mesazhi i këngës ishte i qartë dhe i qartë: duhet të kërkoni respekt nga njerëzit, sepse përndryshe ata do të ecin vetëm për ju. Nëse dikush nuk të respekton, atëherë vetëm kthehu në anën tjetër, sepse meriton më mirë.

 

  1. “Nuk mund ta definosh një person vetëm me një gjë. Ti nuk mund ti harrosh të gjitha ato gjëra të mrekullueshme dhe të mirat që ai ka bërë për ju. Rivlerësojë këtë situatë edhe njëherë.

Pranimi i të tjerëve ka luajtur një rol të rëndësishëm edhe në muzikën e saj. Aretha gjithmonë ka thënë “nuk mund t’i gjykojmë të tjerët vetëm për gabimet e tyre, sepse secili prej nesh do të ketë një moment të vështirë”  Ne duhet të kujtojmë të tjerët  për të gjitha gjërat e mira që kanë bërë, sepse shumica e njerëzve në botë janë shpirtra të mirë që po përpiqen t’i kuptojnë gjërat ashtu si ne të tjerët. Të menduarit pozitiv ndihmon për të rifreskuar jetën dhe për të na përqendruar në qëllimet e mira të atyre që na rrethojnë.

 

  1. “Vetëm duke kënduar nuk mund të quhesh mbretëreshë. Nuk mund të jësh as një Diva. Ka shumë për të bërë për të qenë në shërbim të tjerëve, kontribues për barazi sociale dhe përkushtim ndaj komunitetit.”

Aretha Franklin e dinte se Perëndia nuk i dha asaj aftësinë për të kënduar vetëm për të bërë famë, paratë, apo fitime të tjera materiale. Ajo përdori zërin e saj për të luftuar për drejtësi sociale dhe gjithmonë iu përgjigj thirrjes për të mbledhur para për të ndihmuar komunitetin.Muzika e saj me të vërtetë unifikoj njerëzit, sepse ajo tejkalonte racën, statusin shoqëror dhe fenë; ajo ishte rreth barazisë njerëzore.

 

 

  1. “Muzika ka bërë shumë për njerëzit. Ajo mund të sjellë edhe siguri, drejtësi,dituri dhe forcë.”

Muzika e Aretha Franklin është muzikë që ofron siguri. Ajo ka mahnitur turmat me zërin e saj të fuqishëm dhe mesazhe të rëndësishme gjatë gjithë karrierës së saj. Në karrierën e saj, ajo fitoi 18 Grammy Aëards dhe shiti mbi 75 milionë albume në mbarë botën.

 

  1. “Ndonjëherë, diçka që e kërkoni është aty”

Kjo thënie mund të na kujtojë se ndonjë rast, pikërisht ajo që kemi kërkuar është para syve tanë. Megjithatë, ndoshta ajo që ne me të vërtetë kemi nevojë është brenda nesh. Ajo kurrë nuk shikonte jashtë saj për përgjigjet, sepse ajo e dinte se talenti i saj mund të ndryshojë jetën e njerëzve.

  1. “Njerëzit në realitet nuk kanë nevojë t’ju japin diçka, kështu që vlerëso çfarëdo që ata bëjnë për ju”

Ndoshta kjo është një nga mësimet më të rëndësishme që mund të mësojmë nga Aretha Franklin. Mos harroni se askush nuk ju detyron asgjë, prandaj pranoni atë që të tjerët ju ofrojnë me hirin dhe përulësinë dhe përpiquni t’u jepni diçka në këmbim. Jeta është shumë më e kënaqshme kur përqendrohesh në atë që mund të japësh në vend të asaj që mund të fitosh, siç bëri  Mbretëresha e Shpirtit gjatë gjithë jetës së saj.