Highlight Shëndeti

5 gjëra që syri yt po përpiqet t’ju tregojë për shëndetin tuaj

syri

Sytë janë dritarja e shpirtit dhe përmes tyre mund të mësojmë shumë për disponimin e dikujt.

Një vështrim i shpejtë ose shikim anash mund të na japë më shumë informacion sesa gjuha e trupit të një personi.

Megjithatë, rëndësia e syve tanë nuk ndalet me kaq.

Sytë shpesh na japin të dhëna të rëndësishme për shëndetin tonë. Shëndeti i dobët i syrit mund të sinjalizojë sëmundje të tjera të rëndësishme.

Sytë tanë mund të na japin të dhëna për pjesën tjetër të trupit tonë. Nëse për çfarëdo arsye keni humbje të papritur shikimi ose vizion të dyfishtë, menjëherë kontaktoni një mjek.

Kjo shenjë e thjeshtë mund të tregojë një goditje të afërt.

Unik Portal ju sjellë disa simptoma që do t’ua bëjnë të qartë se çfarë tregojnë sytë për shëndetin tuaj.
  1. Vizioni i paqartë

Duke pasur vështirësi  për tu përqendruar mund të jetë rezultat i shumë orëve të kaluara para një ekrani kompjuterik.  CVS ose sindromi i vizionit kompjuterik mund të shkaktojë shumë tendosje në sytë tuaj dhe mos lejoni që të përqendroheni siç duhet.  Një shembull tjetër i vizionit të paqartë mund të shkaktohet nga retinopatia diabetike. Kjo gjendje prek ata me diabet duke sulmuar sistemin e qarkullimit të gjakut në sy. Është një problem serioz me të rriturit amerikanë që vuajnë nga diabeti.

  1. Rrëzualla herë pas herë

Një rrëzuallë  mund të shkaktohet nga një qerpikë i kthyer  ose  një infeksion i vogël në qepallë. Ato janë të dhimbshme dhe irituese, dhe zakonisht largohen pas disa ditësh. Ndonjëherë ata kërkojnë trajtime antibiotike, dhe në raste të rralla ato mund të jenë me të vërtetë malinje. Nëse keni një të tillë që nuk është larguar për një kohë caktoni një termin tek një oftalmolog.

  1. Vend i errët

Nëse keni një vend të errët në vizionin tuaj, ju mund ta ndjeni edhe një një dhimbje koke të  lehtë.  Vende të errëta ose pjesë të verdha që shoqërohen gjithashtu nga dritat ose linjat quhen aura të migrenës. Mos rrini në ambiente të ndritshme derisa  dhimbja e kokës të kalojë dhe konsultohuni me mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.

  1. Probleme me tiroiden

Tiroideja mund të shkaktojë dy faktorë  të ndarë dhe të dallueshme të syve: humbja e flokëve të vetullave dhe sytë e spikatur. Nëse pjesët e vetullave fillojnë të bien, ose nëse ndjeheni sikur sytë tuaj fillojnë të rriten, të dyja këto mund të jenë indikacione se ka një problem me gjëndrën që kontrollon hormonet tona dhe metabolizmin tonë.

 

  1. Sy të verdhë

Sytë e verdhë janë një problem i madh në veçanti tek fëmijët e porsalindur, por gjithashtu mund të prekë të rriturit. Është një shenjë e problemeve në sistemin e jashtëm që përfshin sistemin e mëlçisë, fshikëzës së tëmthit dhe kanaleve biliare./UnikPortal