Highlight Storie Inspirimi

4 sekretet e marrëdhënieve të suksesshme

Si e bëni një marrëdhënie të funksionojë për një kohë të gjatë? Shumë prej nesh mbështeten në besimet “e arsyeshme” që na udhëheqin gjatë rrugës, por kjo shpesh na çon në rrugë të gabuar. Këtu mund të ndihmojë kthimi në shkencën e marrëdhënieve. Hulumtimet kanë identifikuar disa faktorë kryesorë për dashurinë dhe pasionin afatgjatë, shumë prej të cilëve kanë të bëjnë me mentalitetin e marrëdhënieve që kemi.

 

Këtu janë katër nga pjesët kryesore të këshillave të mbështetura nga shkenca:

  1. Mos sakrifikoni shumë.

Ne shpesh dëgjojmë për rëndësinë e sakrificës në marrëdhënie – na thuhet se duhet të vendosim nevojat e partnerit tonë mbi tonat në mënyrë që gjërat të funksionojnë. Ndërsa ka një të vërtetë në këtë ide është e rëndësishme të mbani mend se sakrifikimi i tepërt mund të dëmtojë marrëdhënien. Kur sakrifica është e njëanshme (njëri partner është gjithmonë kompromentues, ndërsa tjetri jo) dhe/ose kur sakrificat që bëhen janë shumë të mëdha (deri në pikën ku ju hiqni dorë nga gjërat që janë jashtëzakonisht të rëndësishme për ju dhe neglizhoni nevojat e veta), sakrifica mund të marrë një taksë. Sakrifica tenton të funksionojë më mirë kur është reciproke dhe e vogël.

  1. Mos e kushtëzoni dashurinë tuaj.

Ne shpesh mendojmë se e dimë se çfarë është më e mira për partnerin tonë dhe se një nga punët tona në një marrëdhënie është të ndihmojmë partnerin tonë të bëhet ai që duam të jetë. Kjo është arsyeja pse nuk është e pazakontë që njerëzit t’i thonë partnerit të tyre gjëra të tilla si: “nëse më do, do të ndryshosh”.

Sidoqoftë, kur i shikojmë partnerët tanë si njerëz që kanë nevojë për “rregullim” dhe i bashkojmë të gjitha llojet e kushteve dashurisë sonë, ne shpesh përfundojmë të lëndojmë sesa të ndihmojmë marrëdhënien. Pjesërisht, kjo ndodh sepse përpjekja për të detyruar ndryshimin tek dikush shpesh prodhon efekt të kundërt me atë që synohet. Plus, njerëzit shpesh përdorin taktika për të ndryshuar partnerët e tyre që nuk janë aq efektive dhe mund të jenë kundërproduktive (p.sh., ndëshkimi, ndalimi i marrëdhënieve seksuale, etj.).

  1. Mos e humbni veten në marrëdhënie.

Ideja e “dy bëhen një” tingëllon shumë romantike, por në fakt nuk është aq e shëndetshme. Po, të qenit pranë partnerit tuaj është pozitive, por mund të keni shumë gjëra të mira. Është e rëndësishme të mos humbni individualitetin tuaj. Është në rregull-dhe e shëndetshme-të kesh pak kohë dhe hapësirë për veten, të ndjekësh hobet dhe interesat e tua, të kesh disa nga miqtë e tu dhe të kesh pak pavarësi.

Humbja e vetvetes në një marrëdhënie është në fakt një arsye e zakonshme pse shumë njerëz në marrëdhënie krejtësisht të lumtura përfundojnë duke tradhtuar, kjo nuk është sepse marrëdhënia është e keqe, por më tepër është një kërkim për vetë-zbulim.

Gjithashtu, nëse jeni gjithmonë me partnerin tuaj dhe bëni gjithçka së bashku, kurrë nuk keni mundësi t’i humbisni dhe mungesa e tyre mund ta bëjë marrëdhënien tuaj më të fortë. Kjo është arsyeja pse disa studime kanë gjetur se marrëdhëniet në distanca të gjata shpesh kanë lidhje më të forta në krahasim me marrëdhëniet në të cilat partnerët jetojnë më afër.

  1. Mos shmangni çdo konflikt.

Shumë njerëz supozojnë se sa më pak të debatojnë partnerët, aq më mirë. Sidoqoftë, pak debate në të vërtetë mund të jenë një gjë e mirë dhe sigurisht që është më mirë se shmangia totale e konfliktit. Njerëzit që besojnë se konflikti është gjithmonë një shenjë e keqe, janë në fakt më pak të lumtur në marrëdhëniet e tyre, pjesërisht, sepse duke shmangur konfliktin, ata kurrë nuk merren me problemet e tyre dhe këto probleme thjesht vazhdojnë të rriten në sfond derisa të bëhen dallime të pazgjidhshme. Duke u marrë me gjëra të vogla ndërsa shfaqen dhe duke pasur disa mosmarrëveshje të vogla, ju mund të parandaloni që problemet të mos bëhen luftime të mëdha.