Highlight Shëndeti

10 rregulla të shëndetit që nuk vlejnë më

shëndeti

Bazat e një jetese të shëndoshë duket se mbesin të mbërthyer në kujtesën tonë dhe bëhen të vërteta të pranuara. Ju besoni se këto rregulla  mund t’ju ndihmojnë të ktheheni në formë: vrapimi në mëngjes, duke ngrënë në të njëjtën kohë, duke shmangur ëmbëlsirat, duke pirë shumë ujë. Por, a funksionojnë me të vërtetë të gjitha këto rregulla?

Ne kemi mbledhur 10 rregulla të një mënyrë jetese të shëndetshme që  tashmë kanë ndryshuar.
  1. Gjumë 8 orë

Studimet e kryera nga Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit kanë vërtetuar se një person ka nevojë për 7 orë gjumë që trupi të punojë në mënyrë efikase dhe të ketë energji gjatë ditës. Trupi juaj ka nevojë për këtë kohë për të fituar forcë dhe për të rimarrë energji gjatë natës.

  1. Mëngjes i bollshëm

Sasia e mëngjesit që hani  varet gjithmonë nga nevojat individuale specifike të trupit të një personi. Ushqimi është i dobishëm vetëm kur dëshironi të hani atë. Nëse juve nuk ju hahet mëngjesi, atëherë pini një gotë ujë, mos e torturoni veten me idenë se mëngjesi është i shëndetshëm.

  1. Vrapimi në mëngjes

Vrapimi është njësoj i dobishëm si në mëngjes ashtu edhe në mbrëmje, kështu që nëse nuk keni as kohë, as qëllim për të vrapuar herët në mëngjes, atëherë mos e bëni. Përveç kësaj, duhet të lini që trupi juaj të zgjohet siç duhet para se të vrapojë në mëngjes. Është më mirë të hahet mëngjesi dhe të prisni  për të paktën 40 minuta para se të bësh ndonjë ushtrim fizik.

  1. Shmangia e ëmbëlsirave

Të hani ëmbëlsira në të vërtetë është e dobishme, sepse ato përmbajnë glukozë, një element kyç për funksionimin e duhur të trurit. Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të eliminoni plotësisht ëmbëlsirat nga dieta. Por mund të përpiqeni të minimizoni sasinë e sheqerit që hani.

  1. Ushqimet e sforcuara

“Nëse trupi juaj nuk vuan në mëngjesin e ardhshëm, do të thotë që nuk keni punuar siç duhet.” Në të vërtetë, dhimbjet e muskujve pas një stërvitje ndodhin kur tendosja në trupin tuaj është  shumë e madhe. Kështu dëmtohen muskujt. Në këto raste, është më mirë të ndalen seancat e trajnimit deri në rimëkëmbjen tuaj të plotë.

  1. Jo ujë të pijshëm gjatë ngrënies

Uji është një element thelbësor i një sistemi të shëndoshë  për tretje të ushqimit. Nëse trupi juaj nuk merr lëng të mjaftueshëm, stomaku juaj e merr atë nga pështyma juaj. Kjo është arsyeja pse uji i pijshëm është i mirë dhe i nevojshëm për trupin tuaj. Ju do ta bëni më të lehtë për stomakun tuaj të tretet dhe thithni ushqimin.

  1. Ushqimi në të njëjtën kohë

Ju nuk keni për të ngrënë në qoftë se ju nuk ndiheni të uritur. Rregulli kryesor është të hahet vetëm kur ndiheni të uritur. Trupi juaj do t’ju sinjalizojë kur është koha për të ngrënë. Sa i përket numrit të ngrënies, është më mirë të ndani konsumimin tuaj të përditshëm të ushqimit në 5-6 ushqime të ndara.

  1. Larja e dhëmbëve tuaj pas çdo vakti

Hani shumë ushqime të lëngshme gjatë ditës: çaj limoni, turshi, salcat e sallatës etj. Mbetjet e këtyre ushqimeve acidike mund të dëmtojnë smaltin e dhëmbëve. Larja e  dhëmbëve tuaj menjëherë pas një vakti mund të bëjë dëm.Përveç kësaj, larjet e shpeshta mund të çojnë në dhimbje dhe gjakderdhje. Mos ndiqni çdo rregull të ri që dëgjoni, vetëm pastroni dhëmbët në mëngjes dhe në mbrëmje si më parë.

  1. Produktet e bukës

Buka përmban shumë fibra diete të nevojshme që tërheq kolesterolin dhe acidin biliar jashtë trupit tuaj. Buka gjithashtu kontribuon në funksionimin e duhur të sistemit të tretjes. Natyrisht, kjo nuk do të thotë që ju duhet të mbushni barkun plot bukë por 200 gr në ditë janë të mjaftueshme.

  1. Pirja e 2 litrave ujë në ditë

Sasia e ujit që pini gjatë ditës duhet të jetë në përputhje me peshën tuaj: 30ml / kg. Duhet t’i kushtoni vëmendje edhe faktorëve të mëposhtëm: kushtet e motit, lagështia dhe humbja e ujit gjatë stërvitjeve tuaja. Sa i përket ruajtjes së balancit të ujit në trupin tuaj, mund të pini edhe çaj, kafe, lëngje dhe lëngje të tjera.