Highlight Natyrë & Turizëm

Raste kur arkeologët nuk kanë mundur t’i shpjegojnë zbulimet e tyre

arkeologët

Shumë mistere të lashta kurrë nuk mund të zgjidhen për shkak të arsyeve të ndryshme: humbjes së provave dhe të dhënave, shkatërrimit të monumenteve arkeologjike, e kështu me radhë. Por arkeologu i National Geographic Fredrik Hiebert mendon se po bëhen zbulime të mrekullueshme që mund të tregojnë disa sekrete nga e kaluara.

 

Unik Portal ka mbledhur raste misterioze që nuk janë shpjeguar ende.
  1. Varri i Mbretëreshës së Kuqe, Meksikë

Në vitin 1994, arkeologët gjetën një dhomë varrimi në Palenque ,qyteti Maya. Ata zbuluan një arkivol me eshtrat e një gruaje që ishin mbuluar me pluhur të kuq. Kishte edhe koleksione perla dhe nefritesh brenda. Rreth kafkës kishte një diadem dhe kishte pjesë të asaj që kishte qenë një maskë funerale. Studimet tregojnë se Mbretëresha e Kuqe ishte rreth 60 vjeç.

Është interesante sepse fuqia mund të trashëgohet vetëm nga burrat. Gratë nuk u nderuan në mënyrë të tillë që të varroseshin me thesare të ngjashme me ato të gjetura në arkivolin e Mbretëreshës së Kuqe.

 

  1. Njeriu i La Venta, Meksikë, 1947

Kjo foto tregon arkeologët që studiojnë një kokë të madhe guri Olmec në La Venta, Meksikë. Gjithsej u gjetën 17 krerë dhe ka shumë pyetje: si arritën njerëzit e asaj kohe të krijonin statuja të tilla të mëdha dhe të rënda? Cilat mjete kanë përdorur? Si i transportuan materialet? Dhe përse ata në të vërtetë kanë nevojë për koka të tilla të mëdha? Sepse ka shumë statuja të vogla së bashku me këto 17.

 

  1. Pushkë Ëinchester, modeli i vitit 1873

Kjo Winchester u gjet përkulur kundër një peme në Parkun Kombëtar të Madh pellg në Utah. Në vitet 1870 shumë minierë dhe fermerë filluan të shfaqen në atë zonë. Është e çuditshme që askush nuk e ka prekur pushkën për më shumë se 100 vjet.

 

  1. Qyteti i humbur në shkretëtirën Kalahari në Afrikën e Jugut

Në 1885, udhëtari dhe shpikësi The Great Farini shkroi një raport për një qytet misterioz që gjeti në shkretëtirë. Ai e kaloi raportin në Shoqërinë Mbretërore Gjeografike të Britanisë së Madhe dhe botoi një libër ku ai i përshkroi gjetjet e tij në detaje. Farini pohoi se qyteti ishte ndërtuar në formën e një harku dhe disa pjesë ishin fshehur nën rërë.

Profesor A. J. Klement hulumtoi historinë dhe supozoi se qyteti në raport ishte një grup gurësh monumentalë që i ngjanë mureve. Në vitin 2016, pas një ekspedite tjetër në Kalahari, shkencëtarët gjetën më në fund gurët që u përshkruan në raportin e Farinit. Është ende e panjohur nëse këto mure janë reale apo të rreme .

 

  1. Varri i Aleksandrit të Madh

Sipas një versioni, trupi i komandantit u vendos në një arkivol të artë që u dërgua në Memphis dhe pastaj në Aleksandri egjiptiane, ku u zhduk. Thuhet se arkivoli i Aleksandrit u gjet në Sidon (Liban): luftri në helmetën e luanëve të përshkruar në arkivol me të vërtetë i ngjante komandantit. Më vonë u zbulua se ishte arkivoli i mbretit të Sidonit. Në vitin 2014, një skelet u gjet në Maqedoninë Qendrore. Shkencëtarët mendojnë se kjo mund të jetë skelet i Aleksandrit. Ky version mund të miratohet ose të refuzohet vetëm pas një testi të ADN-së dhe ekzaminimeve të plota.

  

  1. Mumje të gjetura në San Bernardo, Kolumbi

Gjithnjë e më shumë turistë vijnë çdo vit në qytetin kolumbian të San Bernardos. Dhe arsyeja është një mister që shkencëtarët ende nuk mund ta kuptojnë.Në vitin 1957, varrezat lokale u vërshuan dhe njerëzit u desh të largonin mbetjet nga atje. Punëtorët u mahnitën, sepse disa kufoma disi u mummuan natyrshëm në arkivolin e tyre. Njerëzit lokalë thonë se arsyeja ishte një dietë e veçantë që përmbante frutat e chayote. Por kjo nuk shpjegon pse të gjitha rrobat janë ruajtur gjithashtu.

  1. Varri i Genghis Khan

Në shekullin e 15-të, u zbulua vendi ku Genghis Khan fitoi betejën e madhe. Sipas një legjende, Genghis Khan tha se ishte vendi i tij i preferuar. Arkeologu amator Maury Kravitz i kushtoi 40 vjet kërkimit të varrit. Kravitz u përpoq për të gjetur lumin Bruchi, por doli të jetë i panjohur për hartografët. Megjithatë, ai zbuloi një toponim: Baruun Bruch. Megjithëse arkeologu amator është i sigurt për supozimin e tij, vendndodhja e varrit është ende e panjohur.

 

  1. Varri Pomorie, Bullgari

Kjo varg kube ndodhet në territorin e nekropoleve Anhialo (paraardhësi i Pomorieut modern) të kohës së sundimit romak. Varri bashkon traditën trake dhe romake.Disa studiues mendojnë se varri është konsideruar të jetë një monument në nder të heroit të asaj kohe. Studimet vazhdojnë edhe sot, sepse shkencëtarët duan të dinë qëllimin e vërtetë të kësaj ndërtese.