Highlight Të tjera

Pse bëjmë atë që bëjmë? Çfarë thotë për këtë Psikologjia e Motivimit?

Psikologjia e Motivimit

Në zemër të gjithçkaje që bëjmë është një forcë lëvizëse. Kjo është një forcë që na shkakton të kapim dhe të heqim zakonet, sjelljet dhe veprimet e reja dhe kjo ndikon gjithçka që bëjmë çdo ditë.

Nëse ndonjëherë shpresoni të kuptoni se pse bëjmë atë që bëjmë dhe dëshironi të mësoni se si ndikon në sjelljen tuaj dëshira për një jetë më të mirë, ku ju jeni në kontroll çdo gjë, atëherë duhet të kuptoni një parim bazë:REZISTENCË

 

Sekreti i suksesit qëndron në të mësuarit për të menaxhuar  dhimbjen dhe kënaqësinë. Nëse e bëni këtë, ju jeni në kontrollin e jetës suaj. Nëse nuk e bëni, jeta ju kontrollon.

Ideja e dhimbjes dhe kënaqësisë si motive themelore njerëzore u bë e njohur për herë të parë nga Sigmund Freud në 1895, megjithëse ishte filozofi Epicurus, i cili së pari komentoi rolin e këtyre parimeve në jetën e njeriut, duke deklaruar se “natyra e ka vendosur njerëzimin nën qeverisjen e dy zotëve sovranë, dhimbjes dhe kënaqësisë”.

 

Që atëherë, Tony Robbins është bërë një përkrahës i pa rezervë mbi rëndësinë e kuptimit dhe zotërimit të këtij aspekti themelor të psikologjisë njerëzore. Aq shumë sa që ai e zgjodhi atë si subjekt i fjalimit të tij të TED 2006. Nëse e keni dëgjuar shprehjen “dhimbje dhe kënaqësi” më parë, është e mundshme për shkak të tij.

Pra, çfarë është kaq e rëndësishme për dhimbjen dhe kënaqësinë? Dhe si ndikon kjo në jetën tonë?

Si ndodhë që dhimbja dhe kënaqësia e ndikojnë jetën tonë?

Në çdo moment, ne jemi të ndikuar që të qëndrojmë larg nga gjërat që na bëjnë të ndiejmë dhimbje. Derisa po shtyhemi të bëjmë gjërat që na japin një ndjenjë kënaqësie. Në zemrën e saj, ky është themeli i asaj që na motivon. Dhe implikimet e kësaj janë të mëdha.

Shembuj të mënyrave se si kjo ndikon në jetën tonë përfshijnë:

Qëndrimi larg ushqimit të shpejtë dhe duke u fokusuar në ushqime të shëndetshme, të cilat të ziera pak, mund të mos jenë të shijshme, sa ushqimet e shpejta e të zgarës. Sigurisht gjithë këtë kënaqësi të shijuarit ushqim të shpejtë e bëjmë për shkak të rrezikut nga dëmtimi i shëndetit dhe shfaqjes së sëmundjeve të ndryshme.

 

Duke iu përmbajtur krijimit të shprehive të reja pozitive ne ndjejmë njëfarë dhimbje emocionale.

Si të përdorni dhimbjen dhe kënaqësinë në avantazhin tuaj?

Ashtu si dhimbja dhe kënaqësia ndikojnë automatikisht në jetën tonë pa e ditur… Ne mund të marrim kontrollin e këtyre faktorëve dhe të ndikojmë në dobi të tyre.

Por si ta bëni këtë? Duke minimizuar pamjen e dhimbjes dhe, më e rëndësishmja, duke zmadhuar kënaqësinë ose pamjen e kënaqësisë. Realiteti është se dhimbja udhëzon veprimet tona shpesh. Dhe është një nga arsyet më të mëdha përse nuk ndjekim qëllimet tona ose krijojmë zakone të reja.

Dhimbja dhe kënaqësia janë forca të fuqishme gjatë tërë jetës sonë, na pëlqej ose jo.

Për fat të mirë, me një praktikë të vogël dhe disa njohuri, ju mund të mësoni se si t’i përdorni këto parime në të mirë të jetës tuaj.