Highlight Natyrë & Turizëm

Mali Everest, thjesht madhështi

Mali Everest

Të gjithë e dimë se Mali i Everest është pika më e lartë në planet. Çdo vit, shumë alpinistë profesionalë dhe entuziastë të sporteve ekstreme përpiqen ta pushtojnë këtë mal. Nëse jeni diçka si ekipi I Unik Portal dhe jo mjaft i gatshëm për një arritje të tillë, ky artikull është për ju. Këtu ju thjesht mund të admironi bukurinë dhe madhështinë e malit, të kapur nga fotografë mahnitëse nga e gjithë bota.

Mali Everest ndodhet në Himalaje. Kufiri i tij jugor shtrihet në kufirin e Nepalit dhe Tibetit, dhe kulmi i tij verior ndodhet në Kinë.

Everesti është emri I malit në gjuhën angleze. Tibetianët e quajnë atë Chomolungma (‘zonjë ose zonja e erërave’).


Maja e malit Everest u emërua pas udhëheqësit të ekspeditës britanike që eksploronte Himalajet.

“Pushtuesi” më i vjetër I majës së Everestit ishte 80 vjeç. Alpinisti më i ri për të arritur në majë të malit ishte vetëm 13 vjeç.