Highlight Natyrë & Turizëm

Kështjella Nottingham dhe historia e saj!

Nottingham

Kështjella Nottingham gjendet në Angli.

Ajo është e vendosur në një pozicion komandues në një majë natyrore të njohur si “Castle Rock”, me shkëmbinjtë 130 metra të  lartë në jug dhe në perëndim.

Në Mesjetë ishte një kështjellë e madhe mbretërore dhe vendbanim mbretëror i rastësishëm.

Në rënie nga shekulli i 16-të, ajo u shkatërrua në 1649. Duka më vonë ndërtoi një rezidencë në vend, e cila u dogj nga protestuesit në 1831 dhe u la si një shkatërrim.

Ajo u rindërtua më vonë për të strehuar një galeri arti dhe muze, të cilat mbeten në përdorim. Pak nga kështjella origjinale mbijeton, por pjesë të mjaftueshme mbeten për të dhënë një përshtypje të një historie të tërë.

Për shekuj me radhë kalaja shërbeu si një nga më të rëndësishmet në Angli për fisnikët dhe mbretëritë njësoj.

Ishte në një pozicion strategjik për shkak të vendndodhjes së tij pranë një kalimi të lumit Trent dhe ishte i njohur edhe si një vend i kohës së lirë që ishte pranë fushave të gjuetisë mbretërore në Tideswell.

Në mars të vitit 1194, një betejë historike u zhvillua në kështjellën e Nottingham, pjesë e fushatës së rikthimit të mbretit Richard për të rrëzuar rebelimin e princit John.

Kalaja ishte vendi i një sulmi vendimtar kur mbreti Richard rrethoi kështjellën, pasi ndërtoi disa nga të njëjtat lloje makinerish të rrethimit që kishte përdorur në kryqëzatë.

Richard u ndihmua nga Ranulph de Blondeville, Earl 4 i Chester, dhe David i Skocisë, Earl 8 i Huntingdon. Kalaja u dorëzua pas pak ditësh.

Kjo është vetëm një pjesë e historisë që duhet të dini në rast se do t’ju vie mundësia të vizitoni Kështjellen e Nottingham, një vend sa përrallor aq edhe historik.