Highlight Lifestyle

Cila anë është më e shëndetshme për të fjetur?

Nuk është e rëndësishme vetëm sa flini, por edhe si e bëni atë. Studimet kanë treguar se pozicioni që merrni gjatë natës ka një ndikim të fortë në cilësinë e jetës tuaj dhe në shëndetin e organizmit tuaj. Sipas një  studim të funditi ,i cili lidh pozicionet dhe çrregullimet e gjumit si pagjumësia dhe apnea obstruktive e gjumit, tregoi se njerëzit që pushojnë në një pozicion ku ka rrotullim të shtyllës kurrizore (si pozicioni anësor i pambështetur), zgjohen me më shumë dhimbje shpine në mëngjes. Megjithatë, edhe pse disa pozicione anësore mund të shkaktojnë një farë ngarkese në shtyllën kurrizore, duket se këto, në përgjithësi, janë më të mira se pozicionet e tjera (barku ose shpina).

Gjumi në anën e majtë lehtëson tretjen dhe përmirëson qarkullimin limfatik

Studime të shumta sugjerojnë se gjumi në anën e majtë është një pozicion që sjell përfitime të shumta për trupin. Kjo mbështetet edhe nga Ayurveda, mjekësia e lashtë tradicionale indiane, sipas së cilës gjumi në anën e majtë:

përmirëson qarkullimin e gjakut drejt zemrës dhe nxit eliminimin e toksinave, pasi pozicioni “ngarkon” peshën e trupit në sistemin limfatik;

ndihmon shpretkën të punojë më mirë, pasi në këtë pozicion puna e organit (që ndodhet në të majtë) lehtësohet nga forca e gravitetit;

Ai lehtëson tretjen dhe zvogëlon rrezikun e refluksit gastrik, pasi pozicioni favorizon kalimin e mbetjeve të tretjes përmes zorrëve në zorrën e trashë. Në këtë drejtim, mjekësia Ayurvedic rekomandon shtrirjen në anën e majtë për rreth 10 minuta pas ngrënies për të ndihmuar trupin të tretet më mirë

Fjetja në anën e djathtë përmirëson frymëmarrjen dhe funksionin e zemrës

Ndërsa gjumi në anën e majtë duket të jetë një zgjedhje e mirë për njerëzit që vuajnë nga problemet e stomakut, gjumi në anën e djathtë është lidhur me frymëmarrje më të mirë për njerëzit që vuajnë nga apnea e gjumit. Një studim i vitit 2011  krahasoi efektet e dy pozicioneve në një grup njerëzish me apnea të gjumit dhe zbuloi se pozicioni i gjumit ndikon ndjeshëm në ngjarjet apneike. Konkretisht, studiuesit vunë re se pozicioni në anën e djathtë zvogëloi shpeshtësinë e ngjarjeve obstruktive të frymëmarrjes te pacientët me sëmundje të moderuar dhe të rëndë.

Fjetja në anën e djathtë jo vetëm që përmirëson frymëmarrjen, por edhe funksionin e zemrës. Studiuesit zbuluan se pacientët me dëmtim të zemrës preferonin të flinin në anën e djathtë pasi ky pozicion aktivizon pa e ditur një mekanizëm vetë-mbrojtës që përmirëson funksionin e zemrës. Në të kundërt, gjumi në anën e majtë do të ndikonte negativisht në aktivitetin e sistemit nervor simpatik përgjegjës për rregullimin e rrahjeve të zemrës dhe presionit. Prandaj, specialistët u sugjerojnë pacientëve që vuajnë nga sëmundjet e zemrës të flenë në anën e djathtë për të ulur rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut.