Highlight Storie Inspirimi

8 shenjat që vuani nga depresioni pa e ditur këtë!

Depresioni nganjëherë quhet “plaga e shekullit të 21-të”. Studimet tregojnë se në të vërtetë është një gjendje mjekësore që mund të trajtohet si çdo sëmundje tjetër.

Megjithatë, hapi i parë për të hequr qafe problemin është të kuptoni se gjendja juaj është depresioni dhe jo diçka tjetër. Ka disa kambana alarmi që duhet të dini për të qenë në gjendje ta identifikoni atë saktë.

Sot ju njohim me shenjat më të zakonshme që tregojnë se  mund të jeni në depresion dhe duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

1.Mungesa e energjisë zgjat për shumë ditë me radhë edhe pse rutina juaj nuk ka ndryshuar shumë. Ju jeni të lodhur sapo të zgjoheni. Ju ndiheni të pavlerë dhe të padenjë.

2.Ju mund të filloni të besoni se jeni të padobishëm. Mund t’ju vijnë edhe mendime vetëvrasëse dhe ju nuk  keni frikë nga vdekja pasi nuk shihni ndonjë pikë kthese.

3.Ju keni probleme të përqendrimit dhe / ose kujtesës. Ju keni filluar të harroni  gjëra të rëndësishme dhe nuk mund të kujtoheni për ndonjë emër ose nr telefoni. Dëgjimi i dikujt ose leximi i një libri bëhet një sfidë pasi nuk mund të përqendroheni në atë që po ndodhë.

4.Ju keni probleme të gjumit.Nëse keni filluar të keni vështirësi për të rënë në gjumë dhe për të bërë gjumë  cilësor atëherë merrni parasysh faktin se mund të keni depresion.

5.A keni luhatje të shpeshta në peshë? Papritur fitoni disa kg ose humbni peshë. Ju gjithashtu mund të zhvilloni një oreks të madh dhe të ndjeheni vazhdimisht i uritur pavarësisht se sa hani. Ose mos ndieni fare urinë.

6.Asgjë nuk ju sjell kënaqësi. Edhe gjërat, aktivitetet dhe njerëzit që keni dashur të mos i shtoni gëzim jetës suaj. Ju jeni vazhdimisht i mërzitur, i lodhur dhe nuk keni dëshirë të bëni hobit që i keni dashur gjithmonë.

7.Ndjeni vazhdimisht trishtim, ankth ose irritim dhe nuk mund të gjeni një arsye të qartë për këtë, kuptojeni që keni depresion.

8.Shëndeti juaj përkeqësohet. Papritmas filloni të përjetoni dhimbje, më së shpeshti në nyje ose shpinë dhe keni probleme të tretjes.

Mos harroni se për të qenë simptoma të depresionit të gjitha këto duhet të jenë të vazhdueshme. Nëse ju ose familja juaj ose miqtë tregoni shenja të depresionit, ia vlen të flisni me një mjek që mund të kontrollojë gjendjen tuaj mendore dhe të caktojë trajtimin e duhur.