Familja Highlight

4 mënyra të thjeshta për të përmirësuar sjelljen dhe humorin e një fëmije

Ne e quajmë bishë. Më parë shfaqej të paktën disa herë në javë, duke bërë kërdi në shtëpinë tonë, por ishte e padukshme me sy të lirë. Ende shfaqet herë pas here, duke zënë vend në trupin e vajzës sime nëntë vjeçare kur ajo zgjohet vonë në fundjavë ose në fund të një dite të gjatë dhe duke u bërë i njohur përmes toneve të zërit, nervozizmit dhe shikimeve që mund të vrasin.

Që kur më e madhja jonë ishte e vogël, ne pamë ndryshimin drastik në humorin e saj dhe na u desh shumë kohë për të gjetur fajtorin.

Përgjigja ishte aq e thjeshtë saqë në fillim na kishte munguar, por më në fund, ne përmirësuam një ndryshim themelor që do të stabilizonte në mënyrë drastike disponimin e saj në mëngjes (më shumë për këtë në vazhdim).

Mënyra për të përmirësuar sjelljen dhe disponimin e fëmijës

Rezulton se ka dhjetëra mënyra praktike për të përmirësuar sjelljen dhe humorin e një fëmije çdo ditë, shumë prej tyre në dukje kaq të thjeshta saqë harrojmë të jemi të qëllimshëm për to me fëmijët tanë. Nëse jeni si unë, ju e keni dëgjuar termin “ilaç integrues”, por kurrë nuk e keni kuptuar plotësisht se çfarë ishte.

Kohët e fundit kam qenë në gjendje të përfundoj trajnimin mbi mjekësinë integruese dhe shëndetin mendor, të mësuar nga Dr. Leslie Korn, e cila është një mjeke e trajnuar në Shkollën Mjekësore të Harvardit, e specializuar në përdorimin e mjekësisë ushqimore dhe bimore për shëndetin mendor dhe funksionin optimal të trurit.

Arrita të zbuloj se qasjet integruese të shëndetit fokusohen në të gjithë trupin, duke marrë parasysh fusha të shumta të mjekësisë, si dhe shkencat ushqyese. Në të vërtetë është duke kombinuar shumë qasje të ndryshme dhe duke i mbështjellë ato së bashku në paketën më të mirë të mundshme për një pacient individual. Gjithashtu rezulton se ka shumë qasje integruese për shëndetin mendor, të cilat sjellin përfitime në shëndetin emocional dhe të sjelljes së fëmijës.

Ishte e çuditshme kur mësoje disa parime bazë të mjekësisë integruese dhe se si ndërhyrjet në dukje themelore kur kryhen vazhdimisht mund të bëjnë një botë ndryshimi në përmirësimin e sjelljes së fëmijës, dëgjimit të tij, disponimit dhe shëndetit të përgjithshëm emocional.

10 mënyra për të përmirësuar sjelljen dhe humorin e fëmijës 

  1. Operacioni hidratim

Pasi mësuam efektet masive që hidratimi ka jo vetëm në trup, por edhe në trurin tonë, ne përpiqemi të bëjmë më të mirën çdo ditë për të konsumuar 8 gota ujë, para dhe pas shkollës. Dehidratimi ul fokusin dhe shkakton lodhje që ndikon në humor dhe performancë. Fëmijët janë më të rrezikuar nga dehidrimi pasi varen nga të tjerët për sigurimin e lëngjeve dhe janë më aktivë.

  1. Fëmijët e pushuar janë fëmijë të lumtur

Me siguri e keni dëgjuar termin ritëm cirkadian, por kurrë nuk e keni kuptuar se sa i rëndësishëm është ai për funksionimin mendor dhe emocional të fëmijës suaj. Ritmi cirkadian (cikli biologjik 24-orësh i trupit tonë gjumë-zgjim) është integral i shëndetit mendor pasi ndikon shumë në hormonin kortizol, i cili qëndron në themel të humorit, dhimbjeve të stresit të gjumit dhe depresionit. Kur një fëmijë nuk fle mjaftueshëm, kjo ndikon si neurotransmetuesit ashtu edhe hormonet që dëmtojnë aftësitë e të menduarit dhe rregullimit emocional, duke shkaktuar shumë probleme të sjelljes tek fëmijët.

  1. Fuqia e natyrës

Studimet tregojnë se të qenit në natyrë mund të ndihmojë një fëmijë të kontrollojë emocionet dhe të ketë ndikime pozitive në disponimin, njohjen, kujtesën e punës dhe ankthin përmes uljes së aktivitetit nervor në zonën e trurit përgjegjës për mendimet ankthioze.

“U zbulua se programet e natyrës (për fëmijët që jetojnë në mjedise urbane) rezultuan në një rritje të zotërimit (përmirësim i vetë-efikasitetit dhe aftësisë së përballimit), lidhjes (ndërveprim më të rehatshëm me të tjerët) dhe një ulje të reaktivitetit emocional (aftësia për të menaxhuar emocionet kur janë të mërzitur).

Nëse duam të bëjmë një hap të madh në përmirësimin e problemeve të sjelljes së fëmijëve është koha që të heqim dorë nga pak kohë para ekranit për një “kohë të gjelbër” çdo ditë.

  1. Proteinat

Jo vetëm që zbuluam se sekreti për përmirësimin e mëngjesit të vajzave tona ishte ngrënia më e shpeshtë për të mbajtur të qëndrueshme nivelet e glukozës në gjak, por kuptuam gjithashtu se ajo do të luftonte shumë me emocionet dhe impulset e saj kur nuk merrte mjaftueshëm proteina në dietën e saj.

Qelizat e trurit komunikojnë me njëra-tjetrën nëpërmjet lajmëtarëve kimikë të quajtur neurotransmetues, të cilët përbëhen nga aminoacide, blloqet ndërtuese të proteinave. Në thelb të gjitha hormonet dhe enzimat që shkaktojnë ndryshime kimike dhe kontrollojnë të gjitha proceset e trupit përbëhen nga proteina. Të qenit i qëllimshëm për përfshirjen e proteinave të shëndetshme në vaktet e fëmijës tuaj çdo ditë do të përmirësojë humorin dhe sjelljen e tyre.