Highlight Shëndeti

10 gjërat që ndodhin kur trupi juaj nuk ka ujë mjaftueshëm!

Fatkeqësisht, 25% e fëmijëve dhe adoleshentëve kanë mungesë të ujit në organizëm.  Shumica e fëmijëve plotësojnë nevojat e tyre me ujë përmes  konsumimit të lëngjeve dhe pijeve të tjera.

Në të kundërtën ata do të duhej të pinin shumë ujë.

Problemi bëhet edhe më i përhapur kur merren parasysh të rriturit – një studim zbuloi se gjysma e të rriturve amerikanë nuk e pinë sasinë e rekomanduar të ujit në ditë. Kur trupit tuaj i mungon uji, kjo mund të shkaktojë një sërë problemesh, duke përfshirë çështjet e tretjes, infeksionet e traktit urinar, lodhjen, ankthin dhe dobësim të trurit.

Çuditërisht, 75% e amerikanëve janë dehidruar kronikisht sipas një raporti nga CBS.

A e dini se uji përbën 60% të trupit tonë, 75% të muskujve tanë dhe 85% të trurit tonë?

Pra, nuk mjafton të pini kafe, qaj dhe lëngje te tjera. Trupi ka nevojë më shumë për ujë.

Ja shenjat që tregojnë se ju keni mungesë të ujit në organizëm.

Lëkurë dhe sy të thatë

Nëse doni të dini nëse keni mungesë uji apo jo, shikoni në lëkurën dhe sytë tuaj. Kur jeni të dehidruar ju nuk djersitni dhe në këtë mënyrë nuk i largoni toksinat nga trupi. Kjo pastaj derfon në acarimin e lëkurës, shfaqe të poreve dhe akneve.

Nëse nuk prodhoni shumë lot, mund të vuani edhe nga dehidrimi. Megjithatë, kjo mund të tregojë një problem të ndryshëm të syve, prandaj duhet të flisni me mjekun tuaj nëse keni këtë problem.

Ngjyra e urinës shumë e errët

Nëse ju nuk pini ujë mjaftueshëm gjatë ditës kjo mund të reflektojë edhe në ngjyrën e urinës. Ajo mund të jetë  e errët. Uji ndihmon për të eliminuar toksinat dhe për të mbajtur funksionimin e sistemit të veshkave në mënyrë korrekte. Nëse nuk pini ujë të mjaftueshëm, të gjitha toksinat do të grumbullohen vetëm në trupin tuaj dhe ju do të ndjeni efektet në formën e lodhjes, mjegullës së trurit dhe komplikimeve të tjera.

Dhimbje trupi

Kërcja e trupit tuaj përmban gati 80% ujë, kështu që rimbushja e lëngjeve pasi ju djersni do t’i mbani kockat dhe nyjet tuaja të lubrifikuara dhe të shëndetshme. Uji ndihmon për të mbrojtur nyjet dhe kockat gjatë aktiviteteve të fuqishme ose ngjarjeve të papritura, siç është kur ushtroni ose nëse ndodheni në udhëtim ose në rënie. Dhimbja e shpinës mund të nënkuptojë që veshkat tuaja nuk po funksionojnë siç duhet; nëse trupi juaj mungon, disa studime tregojnë se kjo mund të çojë në dëmtime të përhershme të veshkave.Dehidrimi shkakton një ngritje të proteinave të muskujve të quajtur myoglobinë në veshka, të cilat mund të shkaktojnë gurë në veshka dhe infeksione të traktit urinar. Nëse trupi juaj ka mungesë serioze të ujit, mund të përjetoni shpesh dhimbje të shpinës dhe të përbashkët.

Jeni vazhdimisht të lodhur 

Uji sjell oksigjen në trup, kështu që sa më shumë ujë të pini, aq më i gjallë dhe i rejuvenuar do të ndjeni. Megjithatë, nëse trupi juaj nuk ka ujë, ai i kthen gjakut tuaj për të marrë oksigjen, gjë që mund të të lërë të ndiheni të varfër dhe të lodhur. Për shkak se trupi juaj i mungon oksigjeni, të gjitha sistemet tuaja do të ngadalësohen për të kompensuar.

Në mënyrë të pashmangshme, ju do të ndiheni  dhe më të lodhur, gjë që do tua bëjë të vështirë për të kryer detyrat e nevojshme gjatë ditës. Në fakt, studimet kanë treguar se ulja e sasisë së ujit në njerëz që zakonisht pinë shumë ujë çon në ndjenja të pakënaqësisë dhe ankthit. Sidoqoftë, rritja e konsumimit të ujit për ata që zakonisht pinë shumë pak çon në pak lodhje dhe konfuzion.

Ju ndjeheni të uritur edhe kur nuk jeni 

Nëse trupi juaj nuk ka ujë, mund t’ju mashtrojë duke menduar se ju jeni të uritur kur keni nevojë vetëm për një gotë ujë (ose dy!) Herën tjetër kur ndjeheni të uritur, provoni të pini ujë në vend që të hani.

Presion i lartë i gjakut

Kur nuk pini ujë të mjaftueshëm, gjaku juaj bëhet më i trashë, duke rezultuar në rrjedhjen e ngadalshme të gjakut dhe në ngritjen e natriumit në gjak. Dehidrimi i kombinuar me dietën e lartë të natriumit dhe stilin e jetës së ulur mund të çojë në presion të lartë të gjakut, që mund të shkaktojë disa nga problemet e tjera shëndetësore që përmendëm në artikull.

Kolesterol të lartë

Ruajtja e ujit është një tjetër gjë që ndodh kur trupi juaj i mungon uji. Në thelb, ajo mban mbi çdo ujë që mund të gjejë në mënyrë që të mbash gjallë. Në këtë studim, 15 vetë u tha të agjërojnë në dy kushte të ndryshme: një herë pa zëvendësuar lëngjet dhe një tjetër me plotësimin e kripës dhe ujit.

Hulumtuesit zbuluan se kur pjesëmarrësit agjëronin pa zëvendësimin e lëngjeve, ata kishin nivel shumë më të lartë të kolesterolit në serum se kur plotësoheshin me kripë dhe ujë. Ndërsa shumica e njerëzve nuk agjërojnë,  vuajnë nga dehidrimi dhe për këtë arsye janë të prirur për të pasur kolesterol të lartë.

Probleme me tretjen

Uji ndihmon të lëvizni mbeturinat përmes trupit tuaj, kështu që nëse keni mungesë uji, mund të vuani nga probleme të tretjes. Uji merr toksina jashtë trupit, por nëse nuk pini mjaft prej tij, mbeturinat tuaja do të lëvizin shumë më ngadalë, gjë që mund të rezultojë në kapsllëk dhe dhimbje të stomakut. Kur trupi juaj është i dehidruar, zorra e madhe mban mbi ujë të tepërt nga ushqimet që hani. Siç kemi thënë më parë, trupi e bën këtë si një mekanizëm mbijetese; ajo ndjen se ju nuk keni ujë të mjaftueshëm në sistemin tuaj, kështu që mban ujë nga çdo burim që mund të gjejë. Për shkak se mbeturinat tuaja do të lëvizin më ngadalë për shkak të mungesës së ujit, mund të keni probleme të tretjes dhe një ndjenjë të përgjithshme të lodhjes.

Lëkurë e thatë

Uji ndihmon lëkurën të mbetet hidratuar dhe e lagur; pa ujë të mjaftueshëm, lëkura juaj mund të duket e thatë, plasaritur ose e kuqe. Kur trupi juaj i mungon uji, kjo bën që mjedisi i përsosur për toksina të rritet në lëkurë. Aknet, psoriaza dhe ekzema janë vetëm disa prej çrregullimeve  të tjera të lëkurës mund të rezultojnë nga dehidrimi.

Dhimbje koke

Kur jeni të dehidruar, indet e trurit tuaj humbasin ujin, gjë që e bën trurin të tërhiqet nga kafka. Kjo dërgon alarme në receptorët e dhimbjes që rrethojnë trurin, të cilat mund të shkaktojnë ndonjë gjë nga një dhimbje koke e lehtë në një migrenë. Kur trupi juaj mungon, qarkullimi i gjakut ngadalësohet, që do të thotë më pak oksigjen në trurin tuaj. Nga ana tjetër, trupi juaj ndjen mungesën e oksigjenit dhe zgjeron enët e gjakut në tru, të cilat mund të çojnë në inflamacion. Rezultati është një dhimbje koke në mesditë ndërsa ju jeni në punë ose në shkollë. Nëse përjetoni dhimbje koke shpesh, mund të provoni të pini më shumë ujë.

Mendimet përfundimtare

Shpresojmë se ky artikull hedh dritë mbi ndërlikimet që mund të ndodhin si pasojë e mos konsumimit të ujit  mjaftueshëm. Nëse keni fëmijë në shkollë, sigurohuni që ata e dinë rëndësinë e ujit të pijshëm në mënyrë që ata të mos ndihen të tunduar të blejnë një pije të ëmbël dhe të shmangin ujin.   Në realitet, nuk kemi nevojë të pimë asgjë tjetër përveç ujit dhe ndoshta filxhan çaj të rastit.