Highlight Të tjera

10 Gjërat që e bëjnë të vështirë që një person i zgjuar të jetë i lumtur

gjërat

Duket sikur njerëzit e zgjuar nuk kanë shumë probleme dhe janë me të vërtetë të lumtur. Por siç del, lumturia është e rrallë në mesin e njerëzve jashtëzakonisht të mençur dhe ne jemi duke eksploruar pse ndodh kjo.

Unik Portal do t eksplorojë problemet që vazhdojnë të shqetësojnë shumë njerëz. Vetëm për ju, ne kemi zbuluar pse njerëzit inteligjent shpesh ndihen të vetmuar, të pakënaqur dhe të humbur.

  1. Ata tentojnë t’i analizojnë gjërat.

Njerëzit me një IQ të lartë tentojnë të analizojnë vazhdimisht ngjarjet e jetës së tyre. Me kalimin e kohës, kjo i shkarkon ato, sepse gjetjet e tyre shpesh janë plot frikë dhe zhgënjim dhe dilema të vërteta lindin në kokë.

Shkrimtari dhe trajneri Robert Taibbi rekomandon të mësojmë se si të pranojmë të drejtën tuaj për të bërë gabime, t’i njohim ato dhe t’i lejojmë të tjerët të gabojnë gjithashtu. Njerëzit janë me të meta, kështu që ne nuk duhet të bëjmë një tragjedi të saj duke kritikuar apo thashetheme. Do të jesh shumë më mirë vetëm të nxjerrësh konkluzione dhe të ecësh përpara.

 

  1. Ata janë shumë kërkues për veten dhe të tjerët.

Njerëzit e mençur e dinë qartë se çfarë duan. Shpesh ata shikojnë botën në një mënyrë idealiste dhe është e vështirë për ata që të heqin dorë nga pritjet e tyre. Kjo i pengon ata të marrin kënaqësi nga jeta dhe të ndjehen të lumtur, dhe realiteti i botës përreth tyre shpesh sjell vetëm zhgënjim.

Në librin e tij, “Lumturia e vërtetë” Martin Seligman, një psikolog në Universitetin e Pensilvanisë, bën thirrje për një “ushtrim të mirënjohjes” të përditshme. Vetëm mos harroni ato gjëra dhe ngjarje që ju bëjnë të ndiheni mirënjohës. Kjo do t’ju tërheqë nga të menduarit negativ dhe do t’ju ndihmojë të shihni shumë gjëra të tjera. Ose përpiquni të mbani një ditar për gjërat që ju jeni mirënjohës dhe çdo ditë, të jeni të sigurt për të shkruar në atë për atë që keni (familja, shëndeti, miqtë, arsimi dhe liria).

 

  1. Ata nuk kanë një marrëdhënie të ngrohtë dhe miqësore.

Gjithkush dëshiron të përjetojë të kuptuarit në një marrëdhënie të ngushtë. Por është shumë e vështirë për njerëzit inteligjentë që të bisedojnë hapur me një bashkëbisedues, meqë shpesh keqkuptohen. Ata duan të flasin për ngjarje të rëndësishme dhe kuptimplota dhe rrallë pranohen dhe kuptohen. Sipas shkencëtarëve, socializimi për njerëzit me IQ të lartë është një përvojë shpesh më e dhimbshme se vetmia.

 

Mundohuni të rishikoni rrethinën tuaj dhe të shpëtoheni nga njerëzit që ju tërheqin në “fund” ose brenda në mënyrë të zbrazët. Gjeni mënyra për të bërë njohje të reja me njerëzit, kompanitë e të cilave aspirojnë. Vlerësoni të afërmit që sinqerisht ju duan – kjo është mënyra më e mirë për të hequr qafe ndjenjën e pakënaqësisë, sipas psikologut David G. Myers.

 

  1. Ata vuajnë nga probleme psikologjike.

Shumë vepra shkencore konfirmojnë se intelektualët shpesh vuajnë nga çrregullime mendore. Shkencëtarët nuk mund të gjejnë një varësi të drejtpërdrejtë këtu, por fakti mbetet. Zakon i analizës së vazhdueshme çon në reflektime të shpeshta për jetën, vdekjen dhe ndjenjën e ekzistencës. E gjithë kjo në shumicën e rasteve çon në depresion.

Zgjidhja? Ndihmoni të tjerët më shpesh, madje edhe të huaj. Studimet kanë treguar se njerëzit që mbështesin të tjerët përjetojnë një ndjenjë të harmonisë së brendshme më shpesh se ata që injorojnë problemet e njerëzve të tjerë. Përveç kësaj, kjo është një justifikim i shkëlqyer për të injoruar reflektimet e vazhdueshme dhe mendimet e zymta.

 

  1. Ata kërkojnë të përmbushin pritjet e të tjerëve.

Sukseset akademike të këtyre njerëzve çojnë në pritjet edhe më të mëdha të të tjerëve. Një ngarkesë e tillë shpesh dëshmon të jetë një barrë e padurueshme sidomos për fëmijët e talentuar që janë të privuar nga fëmijëria herët. “Vetë-qëndrimi i tepërt dhe ankthi rreth asaj se si ne shohim në sytë e të tjerëve na pengojnë të jetojmë dhe të argëtohemi. Mundohuni të trajtoni të mësuarit dhe të punoni si lojë: merrni pjesë plotësisht në proces dhe përpiquni të mos mbërtheni në rezultat, “këshillon psikologu i mirënjohur Mihaly Csikszentmihalyi.

 

  1. Ata rrallë marrin vendime racionale.

Siç ka treguar studimi, në jetën e tyre të përditshme, intelektualët bëjnë sa më shumë gabime si të gjithë të tjerët. “Njerëzit me IQ mbi mesataren bëjnë veprime të paarsyeshme dhe janë më të prirur për mashtrime dhe mbështeten në intuitë”, pohojnë autorët e studimit. Shkencëtari Igor Grossman i Universitetit të Waterloos sugjeron që këta njerëz duhet të flasin për problemet e tyre në personin e tretë në mënyrë që të distancohen emocionalisht, duke ulur paragjykimet dhe duke ardhur në përfundime më të mençura.

 

  1. Ata nuk janë gjithmonë të suksesshëm.

Studimet kanë treguar se 85% e mirëqenies financiare varet nga gjëra të tilla si individualiteti dhe aftësia për të komunikuar dhe negociuar. Fituesi i Çmimit Nobel, psikolog Daniel Kahneman, zbuloi se njerëzit janë më të gatshëm të bëjnë biznes me dikë që i pëlqejnë dhe besojnë, edhe nëse ofrojnë një produkt më të shtrenjtë. Sipas shkencëtarëve, mendjet emocionale, morale dhe fizike luajnë një rol shumë më të madh në arritjen e suksesit financiar. Mësoni të zhvilloni këto për veten tuaj. Inteligjenca emocionale shprehet se sa mirë mund t’i kuptoni ndjenjat dhe ndjenjat e të tjerëve. Inteligjenca morale është se si ndiheni për detyrimet tuaja dhe ndershmërinë tuaj. Treguesit e inteligjencës fizike janë si të kujdeseni për trupin tuaj (ushqimi, sporti, pushimi dhe shëndeti).

 

  1. Ata po përjetojnë më shumë stres.

Shkencëtarët kanadezë erdhën në përfundimin se njerëzit me IQ të lartë perceptojnë probleme të thjeshta të përditshme shumë më ashpër. Ata kanë një zakon të mendojnë shumë herë për atë që po ndodh. Duke përfshirë gjërat negative, duke i çuar drejt në stres kronik. Sipas këshillës së psikologut Mihaly Csikszentmihalyi, vlen të mësohet se si të çaktivizohen përkohësisht ndjenjat negative kur hasim shumë probleme. Kjo do të na ndihmojë të analizojmë me qetësi situatën. Dhe të gjejmë mënyra të reja për të dalë nga situata e vështirë.

 

 

  1. Ata kanë më shumë gjasa të kenë probleme shëndetësore.

 

Njerëzit më inteligjentë, më vonë ata shkojnë në shtrat – ky është konkluzioni që shkencëtarët kanë ardhur. Këto regjime janë të njohura për të çuar në sëmundje të zemrës. Përveç kësaj, doli se njerëzit me inteligjencë shumë të zhvilluar janë të prirur për alkoolizmin dhe pirjen e duhanit për shkak të ankthit në rritje. Folësi motivues, shkrimtari dhe biznesmeni Adam J. Jackson këshillon që ju të mësoni se si të relaksoheni. Mundohuni të organizoni një pushim. Dhe mos harroni të pushoni çdo ditë (një gjumë të plotë të natës të përzier me hobi tuaj të preferuar). Bëni rregullisht ushtrime fizike që ju pëlqen më së miri. Gjatë këtyre aktiviteteve, trupi formon “hormonet e gëzimit”. Të njohur ndryshe si endorfina, të cilat në masë të madhe e përmirësojnë disponimin tuaj.

 

  1. Ata ndjehen më rehat vetëm

Njerëzit shumë inteligjentë përjetojnë siklet gjatë kontakteve të shpeshta me miqtë. Ata janë shumë të fokusuar në arritjen e synimeve të tyre. Dhe prandaj lehtë mund të braktisin mundësinë që të kalojnë kohë me ndonjë kompani.

Nëse jeni të kënaqur vetëm, kjo është e mrekullueshme, por ju nuk duhet të izoloni veten nga të tjerët. Psikologët kanë provuar se njerëzit që me dashje gjejnë kohë për të dashurit e tyre ndihen shumë më të lumtur. Është e rëndësishme të ndani përvojat dhe gëzimin tuaj – vetë procesi i komunikimit është i rëndësishëm.

 

10 Gjërat që e bëjnë të vështirë që një person i zgjuar të jetë i lumtur!