Highlight Të tjera

Zhgënjimi – Pse ndodhë dhe si ta kalojmë?

Zhgënjimi është të ndjerit i trishtuar ose i pakënaqur sepse dikush ose diçka nuk ka arritur të përmbushë shpresat ose pritshmëritë e tua.

Shumë njerëz mund të ndihen kështu tani. Nëse jeni një prej tyre, le ta shohim më nga afër këtë ndjenjë të padëshiruar. Ne do të përpiqemi të kuptojmë se çfarë të bëjmë në lidhje me të.

Njerëz të ndryshëm mund të përjetojnë zhgënjim për arsye të ndryshme. Shumë shpesh, është një kombinim i disa shkaqeve që renditëm më poshtë:

1. Pritshmëritë e gabuara

Nëse jeni të zhgënjyer, ka shumë të ngjarë që keni shpresuar të merrni diçka dhe nuk e keni marrë atë. Por pyesni veten – nga erdhën këto pritje? A kërkohej dikush që t’i plotësonte ato? Pse?

Njerëzit janë të ndryshëm. Secili person ka përvojat dhe idetë e tij të jetës për atë që është e drejtë dhe çfarë është e gabuar. Vlerat e tyre mund të mos përkojnë me tuajat. Ata mund të kenë botëkuptimin e tyre dhe opinionet e tyre për ngjarjet që ndodhin.

Ndoshta, disa situata ju duken shumë të qarta. Me fjalë të tjera, ju mendoni se ato duhet të interpretohen vetëm ashtu siç i shihni ju dhe asnjë interpretim tjetër nuk është i mundur.

Por njerëzit e tjerë mund të mendojnë në të njëjtën mënyrë për këndvështrimin e tyre dhe argumentet e tyre, të cilat janë shumë të ndryshme nga tuajat. Të presësh që njerëzit e tjerë të sillen sipas ideve të tua se si duhet të jenë gjërat është e kotë.

2. Përceptimi i pavlefshëm i botës

Ndoshta, ju keni një ide se bota duhet të jetë e drejtë. Pse duhet? Kush e premtoi se do të ishte kështu?

Në këtë botë ndodhin padrejtësi të tmerrshme. Të mohosh këtë do të thotë të lëndohesh përsëri dhe përsëri nga realiteti përreth.

3. Ju i barazoni njerëzit me veprimet e tyre

  • Një person është i zemëruar – a do të thotë kjo se ai është një person i keq?
  • Një student merr një 4 në një klasë – a do të thotë kjo se ai është një humbës?
  • Nuk ju pëlqen macja e tezes tuaj – a do të thotë kjo se nuk ju pëlqejnë kafshët?

4. Si ta tejkalojmë zhgënjimin?

Pra, si të merreni me këtë ndjenjë gërryese:

  1. Mundohuni të riformuloni zhgënjimin tuaj duke u fokusuar te vetja. Mos mendoni për njerëzit, por mendoni se çfarë qëndrimi keni në lidhje me njerëzit e tjerë dhe botën në tërësi.
  2. Ndani veprimet e njerëzve nga ata – mos i përgjithësoni. Vëzhgoni veten dhe vini re se sa shpesh përdorni fjalët: “çdo gjë”, “askush”, “të gjithë”, “kurrë” dhe “gjithmonë”.
  3. Hiqni syzet me ngjyrë rozë. Të qenit idealist të çon në pikëllim. Po, bota është e padrejtë. Gjëra të ndryshme po ndodhin në të – të mira dhe të këqija. Dhe nëse e dini këtë, nuk do të frustoheni sa herë që gjërat nuk shkojnë ashtu siç “duhet”. Të jesh i trishtuar është një gjë – të jesh i zhgënjyer është një tjetër.
  4. Mos u ndalni në atë që ndodhi. Çfarëdo që ka ndodhur – nuk është fundi i botës. Ju duhet ta shihni atë si një përvojë që ju mëson diçka të re.