Highlight Shëndeti

A zgjoheni natën nga gjumi? Studiuesit tregojnë efektet në tru

gjumi

A keni menduar ndonjëherë për efektet e parregullsisë së gjumit?

Pastrimi i mbeturinave nga truri është një mekanizëm thelbësor i gjumit. Gjatë kësaj faze, lëngu cerebrospinal rrjedh përmes trurit tonë dhe largon të gjitha llojet e toksinave. Një lloj kimikisht i rrezikshëm i pastruar gjatë këtij procesi është beta-amiloid – një proteinë toksike.

Beta-amiloid, siç rezulton, gjendet në përqendrime të larta brenda një demografie tjetër: pacientët e Alzheimerit.

 

Çfarë është Alzheimer?

 

Alzheimer është një çrregullim mendor që shkakton probleme me kujtesën, mendimin dhe sjelljen”.

 

Këtu janë disa fakte rreth sëmundjes Alzheimer:

 

-Një term i përgjithshëm për humbjen e kujtesës dhe aftësi të tjera njohëse që janë serioze sa për të ndërhyrë në jetën e përditshme, duke llogaritur deri në 80 përqind të të gjitha rasteve të demencës.

 

– Një sëmundje progresive, simptomat e të cilës përkeqësohen me kalimin e kohës. Fillimisht, personi përjeton probleme të lehta kujtese. Më vonë në jetë, shumica e pacientëve janë të paaftë për të pasur një bisedë ose për të jetuar në mënyrë autonome.

 

– Është shkaku i gjashtë i vdekjes në Shtetet e Bashkuara.

 

– Alzheimer’s nuk ka një kurë (edhe pse disa hulumtime të kohëve të fundit kanë treguar premtimin).

 

– Simptomat më të shpeshta të sëmundjes Alzheimer janë vështirësitë për të kujtuar informacion të ri, çorientim, humor dhe sjellje, konfuzion, paranojë dhe vështirësi në të folur, gëlltitje dhe ecje.

 

Gjumi i parregullt dhe Alzheimer

 

Për Shoqatën Alzheimer, dy substanca jonormale janë përgjegjëse për sforcimin e përshpejtuar (vrasjen) e qelizave nervore të trurit.

 

Një lloj pllakash zbuluar të jetë i përhapur në trurin e pacientit të Alzheimerit është beta-amiloid. Shkencëtarët besojnë se beta-amiloid, së bashku me një proteinë të quajtur ‘tau’ bllokojnë “komunikimin midis qelizave nervore dhe prishjen e proceseve që qelizat duhet të mbijetojnë”.

 

Siç është përmendur, lloji i njëjtë i pllakës shihet tek pacientët që vuajnë nga modele të parregullta gjumi.

 

Çfarë do të thotë kjo?

 

Përderisa nevojiten më shumë studime, ekziston – të paktën – një korrelacion midis modeleve të gjumit të parregullt dhe sëmundjes së Alzheimerit.

 

Ky studim i fundit mund të na sjellë një hap më afër. Një gjë është e sigurt: gjumi i duhur është thelbësor për shëndetin e trurit.

 

Nëse keni probleme me gjumin, ju lutemi kërkoni këshillën e një mjeku.