Highlight Shëndeti

Zakone që i ndihmojnë njerëzit të ndalojnë pirjen e duhanit

pirja e duhanit

Sa herë keni dëgjuar fjalët se pirja e duhanit është aq e keqe për ju … “?

 

Por, ka diçka që mund t’ju bind të mendoni për të lënë duhanin. Ndoshta duke i ditur këto efekte negative ju mund të vendosni për ti thënë “JO” duhanit më tej.

Për shembull:

– Pirja e duhanit dëmton tej mase shqisat e nuhatjes së  erërave dhe shijes.

– Pirja e duhanit përshpejton procesin e plakjes.

– Tymi që lë cigarja në dorë është i pështirë.

– Pirja e duhanit është e lidhur me impotencën tek meshkujt.

– Pirja e duhanit rrit rrezikun e sëmundjes dhe infeksioneve.

– Pirja e duhanit vë në rrezik shëndetin e njerëzve të tjerë që nuk pinë duhan (50,000 njerëz vdesin çdo vit nga tymi  që bëjnë të tjerët duke thithur duhan.

-Pirja e duhanit është e shtrenjtë.

– Pirja e duhanit ndikon në aftësinë për të kryer aktivitete të thjeshta fizike.

-Shumica duan të lënë …

 

Pirja e duhanit është një varësi. Substanca përgjegjëse për këtë cilësi të varur, nikotina, është një nga stimuluesit më të fuqishëm.

Çfarë të bëni?

 

  1. Vizatoni një vijë poshtë qendrës së një letre dhe shkruani “pro” (gjërat që ju pëlqejnë) rreth pirjes së duhanit në njërën anë dhe “kundërveprimeve” (gjërat që nuk ju pëlqejnë) nga ana tjetër.

Është e rëndësishme të jeni të sinqertë me veten për mënyrën që të jetë efektive.

  1. Vendosni një Datë kur do ti thoni “STOP”duhanit.

Ka diçka për përcaktimin e afateve që ndihmojnë trurin “të akorduar” në atë që duhet të ndodhë për të përfunduar me sukses qëllimet tuaja.

 

  1. Gjej alternativa;

Bëni një listë të gjërave që mund të bëni sa herë që ju “godet” nevoja për një cigare. Shembuj: të ecni, të luani një lojë, të lani makinën, pastroni tavolinën tuaj, bëni disa shtytje, praktikoni frymëmarrje të thellë … çfarëdo që të funksionon për ju.

 

  1. Hidratohu;

Pirja e ujit gjatë ditës bën trurin tuaj të funksionoj më mirë. Për duhanpirësit – sidomos ata që përpiqen të lënë – uji i pijshëm është një domosdoshmëri.

 

 

  1. Ndaloni kafeinën;

Duket se ka një lidhje midis pirjes së duhanit dhe marrjes së kafeinës. Kjo lidhje është relativisht befasuese, pasi kafeina është gjithashtu një nxitës.

 

  1. Hani shëndetshëm;

Ngopja e trupit tuaj me ushqime të mbushura me proteina (sidomos me arra) mund të ndihmojë të shmangeni nga dëshira për të pirë cigare.

 

7.Ushtroni;

Ushtrimet po ashtu mund t’ju ndihmojnë shumë për të harruar më shpejtë cigaren.  Bëjini rutinë ditore ushtrimet dhe do të shihni se do ta keni shumë më lehtë të harroni shprehinë tuaj të vjetër.

8.Hulumtuesit citojnë çamçakëzët me përbërje të nikotines si një masë efektive për të lënë cigaren. Kjo pra, mund të jetë një alternativë për ju në ditët e para kur e keni lënë cigaren.

 

.