Highlight Yoga

Yoga forcon kujtesën

Yoga

Yoga

është prej kohësh një stërvitje ideale për ata që kërkojnë të përmirësojnë fleksibilitetin, të harmonizohen me trupin dhe të forcojnë vetëbesimin.

Por tani, një studim i ri ka zbuluar se yoga gjithashtu mund të na ndihmojë të ushtrojmë mendjen tonë.

Duke e bërë praktikë të rregullt yogan dhe meditimin  mund të përmirësoni  aftësitë mendore dhe të ngadalësoni plakjen. Kështu thotë studimi i shkencëtarëve në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos.

Studimi, i botuar në Journal of Alzheimer’s Disease, thotë se yoga mund të ndihmojë në forcimin e aftësisë së një personi për të menduar.

Shkencëtarët ekzaminuan 29 të moshuar të moshës së mesme dhe të moshuar të cilët u gjetën të kenë një dëmtim të butë njohës, por me pasoja në afat të gjatë kohor.

Një grup tjetër iu nënshtrua një programi trajnimi të trurit, i cili përfshinte një orë të gjatë dhe një seri ushtrimesh mendore, të cilëve u ishte thënë të provonin në shtëpi për 15 minuta në ditë gjatë 12 javëve.

Grupi tjetër mësoi një  formë yoga e njohur si “Kundalini”, e cila përfshin ushtrime frymëmarrjeje, lëvizje, paraqitje dhe meditim. Pjesëmarrësit mësuan gjithashtu një formë meditimi të quajtur Kirtan Kriya, që përfshin ripërsëritjen e një mantre duke bërë lëvizje dore. Grupi  meditoi në këtë mënyrë për 15 minuta çdo ditë, edhe për 12 javë.

Pas përfundimit të periudhës së studimit, pjesëmarrësit në të dy grupet iu nënshtruan një raundi testesh njohëse dhe skanimeve të trurit.

Secili nga pjesëmarrësit ka performuar më mirë në testet njohëse, por vetëm pjesëmarrësit e yogës dhe të meditimit treguan disponime dhe teste të përmirësuar që maten ekuilibrin, perceptimin e thellësisë dhe aftësinë për të menduar  dhe njohur objekte.

Të dy grupet shfaqën komunikim të përmirësuar midis pjesëve të trurit në lidhje me kujtesën dhe gjuhën, por vetëm pjesëmarrësit e yogës treguan komunikim të përmirësuar në rajonet e trurit që kontrollojnë vëmendjen./UnikPortal/