Highlight Success ZONE

“Të vlerësojmë gjithmonë dështimin dhe të përfitojmë nga ai” – Michael Jordan

Michael Jordan

Njerëzit ndoshta mendojnë se Michael Jordan mësoi se si të dribloj si një pro kur ai mësoi si të ecte. Ndërsa Michael u mendua si talent duke u rritur, trajnerët kishin pasur problem me gjatësinë e tij për shkak se nuk arrinte as minimumin që ata zakonisht kërkonin. Por kjo nuk e pengoi atë të luante basketboll, kjo e shtyu atë të punonte edhe më shumë. Kjo është storia e suksesit i lojëtarit më të mirë që njeh historia: Michael Jordan.
Si një nga pesë vëllezërit në një familje me disiplinë dhe frymë përparimi, ai u rrit me një standard të lartë dhe me shpresë të madhe. Një herë kur ai qëllimisht nuk shkoi në shkollë, nëna e Michael-it e çoi në zyrën e saj dhe e bëri atë të ulet në makinë e të bëjë detyrat e shtëpisë derisa ajo e shikonte nga dritarja e saj. Familja e tij ndjeu se Michael-i nuk ishte vetëm i mirë në shkollë, por edhe në aktivitete jashtëshkollore. Ekipi i vogël i ligës u bë i vetëdijshëm se ai kishte talent për sportet ekipore.

Por ai e donte shumë basketbollin, fryma dhe dëshira e tij për të luajtur u ngrit edhe më shumë nga vëllai i tij Larry. Të dy garonin çdo ditë në oborrin e shtëpisë së tyre dhe zakonisht Larry ishte fitues. Në fakt, Larry u konsiderua si një atlet i vërtetë i familjes. Ata spekuluan se Michael do të njihej si vëllai i Larry-t në të ardhmen.  Edhe pas suksesit të arritur, Michael gjithmonë ka thënë “Kur më shihni mua tek luaj, ju shihni Larry-n duke luajtur.”

Trajneri i shkollës së mesme arriti të njihte Michael përmes Larry-t dhe ftoi Michael në kampin veror të basketbollit para regjistrimit të tij në shkollën e mesme. Ai, së bashku me një mik të ngushtë të tij, iu kërkua të provonin të kualifikoheshin për grupin e ekipit universitar. Të gjithë në kamp e admironin shpejtësinë dhe aftësitë e Michael, por trajneri u dekurajua nga mundësia që Michael nuk do të arrinte nivelin e duhur të kërkuar. Trajneri mendoi se mund të ishte mirë për Michael që të luante në grupin e ekipit të vogël të universitetit për një vit për të marrë më shumë kohë trajnimi. Pra, kur u njoftua lista e emrave të ekipit universitar, shokët e Michael, të gjithë prej tyre ishin 198 cm në lartësi, ishin në listë, por Michael nuk ishte.

Ishte po ai moment kur Michael pa listën e personave që ishin pranuar në ekip dhe lexoi e rilexoi disa herë listën tek shkronja J, duke u ndjerë i sigurt se trajneri i tij kishte gabuar duke lënë emrin e tij anash. Më vonë ai pranoi se nuk ishte pranuar dhe kur u kthye në shtëpi atë ditë, aq i zhgënjyer dhe i turpëruar, qau. Për fat të mirë, nëna e tij erdhi në krah dhe i dha disa këshilla të rëndësishme. “Ajo tha se gjëja më e mirë që mund të bëje është t’i dëshmosh trajnerit se ai ka bërë një gabim,” kujton Michael. “Dhe, duke lënë pas zhgënjimin tim, fillova të përmirësoja performancën time.”

 

Michael me ngurrim iu bashkua skuadrës së vogël të ekipit universitar. Por, ndërsa ai u njoh si një lojtar i përkushtuar, ai ndryshoi intensitetin e tij të trajnimit. Instruktori sportiv i Michael, Ruby Sutton, ishte i pari që vuri re këtë ndryshim: “Zakonisht mbërri në shkollë mes orës 07.00 dhe 07.30. Michael ishte atje para meje. Çdo herë që hyra dhe hapja derën, dëgjoja zërin e kërcimit të topit, në vjeshtë, në dimër, në verë. Pothuajse çdo mëngjes më duhej ta kërkoja nga ai të largohej nga salla”.

 

Edhe pse lartësia e tij ishte nën 183 cm, Michael shpejt e bëri veten një lojtar të preferuar në ekipin e vogël të universitetit. Shpejtësia dhe aftësia e tij nuk ishin në përputhje me shokët e tij të skuadrës. Së shpejti, lojtarët e ekipit universitar filluan të vijnë më herët në lojëra vetëm për të parë se si Michael udhëhoqi JV (ekipi i vogël i universitetit), duke shënuar 25 pikë dhe nganjëherë deri në 40 pikë në një ndeshje. JV u zhvillua në një ekip të vërtetë përmes Michael duke kërkuar nga shokët e tij të njëjtin intensitet që ai bëri me vete dhe duke e bindur trajnerin për t’i kërkuar ekipit të punojë më shumë nën kritikat e tij. Në fund të ditës, ndihmësi i trajnerit Fred Lynch tha se Michael ishte “Një humbës i rrezikshëm … që vazhdon të këmbëngulë që të gjithë të luajnë aq rëndë sa ai”.

Në fillim të vitit të parë, lartësia e Michael u rrit me 10 cm. Duart e tij të mëdha i dhanë atij avantazhin e kapjes dhe mbajtjes së topit më mirë dhe tani ai ishte në gjendje të bënte slam dunks. Trajneri i tij ishte i kënaqur me lartësinë e Michael dhe tani ata thjesht nuk mund ta shpërfillnin talentin e tij. Kur përfundimisht u pranua në ekipin universitar, ai solli diçka që do të frymëzonte çdo trajner, shokët e ekipit dhe tifozët gjatë karrierës së tij: “Ju mund të arrini një nivel të pakufishëm aftësie përmes frymës dhe përkushtimit të pakrahasueshëm.”

 

Të vlerësojmë gjithmonë dështimin dhe të përfitojmë nga ajo për disa mirësi. Nëpërmjet viteve të ardhshme, Michael e përdori veten duke reflektuar në dështimin e tij: “Kurdo që të arrij ndonjë sukses, por ndihem kaq i lodhur, shpesh mendoj të heq dorë dhe të lë gjithçka. Por pastaj i mbyll sytë dhe shoh përsëri atë listë që nuk përfshiu emrin tim. Kjo zakonisht bën që fryma ime të ringjallet “.

 

Ai është një njeri i cili është lojtari më i njohur në historinë e kampionatit NBA të fitimit të topit të basketbollit 6 herë, trofeu MPV 5 herë, një duzinë lojërash All-Star, tituj NCAA dhe dy medalje ari olimpike.