Highlight Success ZONE

Si u ngrit Bob Marley në një ndër lagjet më të varfra deri tek ndryshimi i botës me këngët e tij

Bob Marley

Një nga burimet më të mira të frymëzimit janë tregimet e jetës së sipërmarrësve të suksesshëm, udhëheqësve dhe njerëzve të famshëm që arritën shumë. Na pëlqen të lexojmë rreth tyre, duke nxjerrë mësimet e jetës.

Por ka njerëz të tjerë që duhet të mësojmë dhe të përdorim si model, të cilët nuk kishin të bënin me biznesin dhe materializmin, por që jetonin një jetë me vlerë. Një person i tillë i mençur ishte Bob Marley, Mbreti i Reggae, dhe tani do të shihni tregime nga jeta e tij, mënyra e krijimit të tij gjatë viteve, çfarë e bëri atë vërtet të lumtur dhe se si e ndryshoi botën me muzikën e tij.

I lindur më 6 shkurt 1945, në St. Ann Parish, Xhamajka. Ai jetoi në lagjet e varfra të Xhamajkës në fëmijërinë e tij të hershme, gjë që zakonisht çon në krijimin e një mentaliteti të fajësimit, negativizmit, hakmarrjes, mungesës së shpresës dhe më shumë. Përkundrazi, zemra e tij ishte e mbushur me dashuri, mirënjohje dhe gëzim.

Ai kaloi vitet e para në një fshat rural, por më vonë familja u zhvendos në Kingston, Xhamajka, me shpresën për të bërë një jetë më të mirë për veten e tyre. Atje ata vazhduan të jetojnë në varfëri. Bob Marley referohej si ‘bardhë’ nga vendasit, pasi që fytyra e tij kishte shumë karakteristika të racës së bardhë. Kjo e bëri atë të ndihej i izoluar nga njerëzit atje, megjithëse donte të ishte pjesë e komunitetit.

Robert Nesta Marley vendosi që kjo ngjarje nuk ka domosdoshmërisht nevojë të formëson se kush është ai dhe si do të duket e ardhmja e tij. Ai i pranoi këto pengesa si pjesë të udhëtimit, dhe nuk i lejoi ta zbehin vizionin e tij ose të marrin kontrollin mbi mendimet dhe paqen e mendjes. Ai pranoi se ai është pjesë e 2 racëve, u bë i sigurt për origjinën e tij dhe e konsideroi veten në anën e Perëndisë. Ai tha se e gjithë kjo e ndihmoi të zhvillonte filozofinë e tij dhe se ai nuk ishte as në anën e bardhë, as në të zezë.


Bob Marley la shkollën shumë herët dhe u bë një saldator. Ai vendosi se është më mirë për të gjithë nëse largohet, pasi kishte pësuar një lëndim në punë. Por para kësaj, një mik i mirë nga fëmijëria jo vetëm që ndau pasionin e tij për muzikën, por e frymëzoi atë për të mësuar të luante kitarë.

Muzika ishte si arratisja e tij nga realiteti.

Një nga filozofitë kryesore të Bob Marley është se ne duhet të jetojmë me mendje të lirë dhe se ne jemi përgjegjës për cdo gjë. Nëse vendosim, mund ta çlirojmë veten nga barra e të gjitha gjërave të këqija që ekzistojnë në botë dhe mund të gjejmë paqe. Ai e përdori muzikën si një mjet për të përhapur mesazhin e tij dhe për t’i ndihmuar njerëzit të ndiheshin mirë.

Një pjesë e madhe e historisë së jetës së Bob Marley është kur filloi grupin e tij të parë në vitin 1962. Ky grup u quajt The Wailers pasi ata e konsideronin veten të vuajturit e lagjes.

Në atë kohë Bob Marley ishte 17 vjeç dhe gjithashtu takohet me gruan e tij dhe një person që e konsideron mentorin e tij – Joe Higgs – i cili ndikoi në mentalitetin dhe jetën e tij. Menjëherë pas, Higgs fillon stërvitjen e grupit të ri dhe i ndihmon ata me shkrim dhe këndim.

Dy vjet më vonë Wailers shesin më shumë se 80.000 kopje dhe bëhen pjesë e historisë reggae.

Jeta e Bob Marley është një shembull i ndjekjes së pasionit tuaj, duke e kthyer negativitetin në pozitivitet, të gjeni qëllimin tuaj dhe të mos dorëzoheni përballë padrejtësive.

Filozofia e tij do të jetojë për sa kohë që muzika e tij është me ne, dhe çdo brez i ri do të dëgjojë për muzikantin xhamajkan që nisi nga asgjë dhe ndryshoi botën me artin e tij.