Familja Highlight

Si t’ua mësojmë fëmijëve gjuhën angleze në shtëpi?

gjuhën angleze

Shumë prindër dëshirojnë t’i mësojnë fëmijët e tyre anglishtën në shtëpi, por nuk dinë se si të fillojnë. Nëse keni ardhur në një pikë të tillë, atëherë merrni parasysh këshillat e Unik Portal.
Nuk ka rëndësi nëse anglishtja e juaj nuk është e përsosur. Gjëja më e rëndësishme është që ju të jeni entuziast dhe që tu jepni fëmijëve tuaj shumë inkurajim dhe lavdata. Fëmija juaj do të pranojë entuziazmin tuaj për gjuhën. Mos u shqetësoni nëse fëmija juaj nuk fillon menjëherë të flasë anglisht. Ata do të kenë nevojë për një kohë të caktuar për të absorbuar gjuhën. Jini të durueshëm, dhe ata do të fillojnë të flasin anglisht në kohën e duhur.

T’ua mësoni fëmijeve anglishtën në shtëpi, mund të jetë vërtetë argëtuese edhe për ju.

Krijoni një orë të rregullt ushtrimesh;

Vendosni një rutinë për kohën tuaj angleze në shtëpi. Është më mirë të kesh seanca të shkurtra dhe të shpeshta sesa të gjata dhe të rralla. Pesëmbëdhjetë minuta janë të mjaftueshme për fëmijët shumë të vegjël. Ju mund të bëni gradualisht seanca më të gjata kur fëmija juaj të rritet dhe përqendrimi i tyre rritet. Nëse keni hapësirë në shtëpi, mund të krijoni një kënd të anglishtes ku mbani çdo gjë që lidhet më të mësuarit e kësaj gjuhe, si për shembull libra, lojëra, DVD ose gjëra që kanë bërë fëmijët tuaj.Mos harroni, përsëritja është thelbësore.

Luani lojra

Fëmijët mësojnë natyrshëm kur argëtohen. Lojërat janë një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar dhe rishikuar fjalët që ata kanë mbajtur mend. Ka shumë lloje të tjera lojrash që mund të luajnë me fëmijët tuaj për t’i ndihmuar ata të praktikojnë gjuhën angleze. Avantazhi i mësimit të anglishtes në shtëpi është se ju mund të përdorni situata të përditshme dhe objekte reale nga shtëpia për të praktikuar gjuhën natyrshëm.

Për shembull:

Flisni për rrobat kur fëmija juaj është duke u veshur.
Praktikoni fjalor për lodra dhe mobilje kur ndihmoni fëmijën tuaj të pastrojë dhomën e gjumit.
Mësoni fjalorin e ushqimit kur jeni duke gatuar ose duke bërë blerje në market.

Përdorimi i tregimeve

Fëmijët më të vegjël duan libra me ngjyra të ndezura dhe ilustrime tërheqëse. Shikoni fotot së bashku dhe thoni fjalët mbi gjërat që shihni në fotografi. Më vonë mund t’i kërkoni fëmijës tuaj të tregojë gjëra të ndryshme, nga ato që i ka parë në libër.

Përdorimi i këngëve

Këngët janë një mënyrë vërtet efektive për të mësuar fjalë të reja dhe për të përmirësuar shqiptimin. Ka shumë këngë zbavitëse dhe të animuara në internet që ju mund të dëgjoni me fëmijët tuaj.

Gramatika

Me fëmijët më të vegjël, nuk ka nevojë të mësoni në mënyrë eksplicite rregullat e ciklit të lartë, por në vend të tyre përdoren për të dëgjuar dhe përdorur struktura të ndryshme gramatikore. Duke pasur njohuri mbi gramatikën që në moshë e hershme, kjo do t’ju ndihmojë fëmijën tuaj ta përdorin atë natyrshëm dhe saktë kur të jenë më të rritur.

Cilat fjalë dhe fraza duhet t’ua mësoni së së pari?

Vlerësoni kërkesat ose dëshirën e fëmiut tuaj, kur të vendosni se cilat tema do ti ushtroni me ta. Ju mund të filloni me disa nga këto tema:
1.numrat (1-10, 10-20, 20-100)
2.ngjyrat
3.mbiemrat (p.sh. i madh, i vogël, i gjatë, i lumtur, i trishtuar, i lodhur)
4.lodrat
5.rrobat
6.kafshët (p.sh. kafshët shtëpiake, kafshët e fermave, kafshët e egra)
7.ushqimi
Cilado qoftë qasja juaj, gjëja më e rëndësishme është të relaksoheni, të argëtoheni dhe të mësoni anglishten si një përvojë e kënaqshme për ju dhe fëmijën tuaj.