Highlight Të tjera

Si të njohësh një sulm në zemër një muaj para se të ndodhë

sulm në zemër

Vetëm në Shtetet e Bashkuara, sulmet në zemër janë një nga shkaqet kryesore të vdekjes në të gjithë vendin. Njohja e shenjave dhe simptomave të sëmundjeve të zemrës dhe një sulmi në zemër mund të ndihmojë në shpëtimin e një jete.

 

Sulmet e zemrës janë kushte serioze mjekësore. Ato ndodhin kur furnizimi i gjakut të trupit është i bllokuar, zakonisht i shkaktuar nga mpiksja e gjakut.

 

Sulmi në zemër është ind i vdekur që është vrarë gjatë procesit të humbjes së gjakut. Ky ind shkakton dhimbje ekstreme dhe shtrydhje, të cilat të dyja ndjehen në kohën e sulmit në zemër.

 

Sulmet në zemër janë të zakonshme tek njerëzit që kanë një sasi të lartë stresi, të cilët janë duhanpirës të rëndë ose që janë me mbipeshë. Prandaj, është e rëndësishme të mësoni shenjat dhe simptomat e një sulmi në zemër, si dhe të bëni kontrolle të rregullta tek një mjek.

 

  1. Presioni i gjoksit;

Kjo është simptomë që shumica e njerëzve e njohin. Shumica e njerëzve do të ndiejnë presion që shtyjnë gjoksin e tyre. Ky është një shenjë konkrete që do të ndodhë një sulm në zemër. Shumë njerëz mund ta injorojnë këtë dhimbje, duke menduar se është një ndjenjë normale. Megjithatë, injorimi i kësaj shenje mund t’i kushtojë dikujt jetën e tyre.

  1. Djersë të ftohta dhe marramendje;

Kur trupi nuk qarkullon siç duhet gjakun, truri nuk do të marrë sasinë e duhur të gjakut, prej nga edhe paraqiten djersët e ftohta dhe marramendjet.

 

  1. Simptomat e Ftohjes dhe të Gripit;

Pas një sulmi në zemër, shumë pacientë raportojnë se përjetojnë simptoma të ftohta ose të gripit që çojnë deri në ditët para sulmit. Nëse këto simptoma janë ndjerë, pacienti duhet të kërkojë trajtim mjekësor menjëherë.

 

  1. Lodhje;

Kur trupi ndihet i dobët, i djersitur ose i lodhur, mund të ketë probleme gjatë rrugës. Dhimbja e nofullës është një shenjë alarmante. Ndërsa arteriet në trup vazhdojnë të ngushtohen, gjaku ndalon që të rrjedhë në të gjithë trupin siç duhet.

 

  1. Vështirësi në frymëmarrje;

Kur trupi nuk merr gjak të mjaftueshëm, edhe mushkëritë ndikohen negativisht. Nëse mushkëritë nuk marrin mjaft gjak ose oksigjen, trupi përpiqet të marrë frymë siç duhet.