Highlight Të tjera

Si të ndalosh “vetë –sabotimin” dhe pse ia bëjmë vetës këtë ?

vetë –sabotimin

Ideja që dikush do ta dëmtonte me dashje vetë lumturinë ose suksesin e tyre duket absurd. Megjithatë, ajo që ne e quajmë “vetë-sabotim” është një dukuri shumë e zakonshme që mban shumë prej nesh larg nga jeta e lumtur, e shëndetshme dhe e suksesshme që ne dëshirojmë.

Ne e bëjmë këtë në të gjitha fushat e jetës sonë. Ne duam të jemi të shëndetshëm, por nuk mund të bëhemi vetë për të bërë ndryshime të qëndrueshme. Ne duam të jemi të suksesshëm, por ne mbajmë veten. Ne duam të jemi të lumtur, por zgjedhim frikë dhe vetëm frikë në vend të lumturisë.

Shumë  njerëz  investojnë mijëra euro në biznese, por kthehen për seancat e palestrës pa pushim dhe  lexojnë libra vetë-ndihmë dhe përsëri vazhdojnë të shkatërrojnë gjithçka që kanë punuar në kohëra të vështira.

Ndërgjegjshëm vs nënndërgjegjshëm

Ajo që ne përpiqemi të harrojmë në botën tonë të veprimit  është dallimi i madh që ekziston midis trurit tonë të ndërgjegjshëm dhe nënndërgjegjshëm.

A e dini se  vetëm 5% e aktiviteteve tona të përditshme kontrollohen me vetëdije.

Pra, është shumë e lehtë të thuash në një nivel të vetëdijshëm se duam të humbim peshë, të jemi të shëndetshëm, të bëhemi të suksesshëm dhe të përjetojmë lumturinë. Nëse nënndërgjegjshmëria jonë nuk është programuar për këtë, atëherë nuk mund të ndihmojmë por të mbajmë veten.

Mendojeni veten sikur jeni mbi një elefant gjigant, ku elefanti përfaqëson nënndërgjegjen dhe ju jeni. Ne mund të luftojmë gjithçka që duam të kthehemi drejtë, por elefanti është kaq i madh që nëse ai dëshiron të kthehet majtas, atëherë nuk ka asgjë që mund të bëjmë. Është e njëjtë me nënndërgjegjen tonë duke kontrolluar pothuajse çdo gjë që bëjmë.

Kur shohim me të vërtetë se sa e fuqishme është mendja e nënndërgjegjshme, do ta keni plotësisht të qartë kur filloni të “sabotoni” veten.

Çfarë nënndërgjegjësie dëshiron vërtetë?

Ajo që ne e quajmë “vetë-sabotim”, atëherë, është thjeshtë një përplasje e dëshirave të ndërgjegjshme dhe nënndërgjegjeshme. Kur  ndalojmë një  moment për t’u kthyer në mendje të ndërgjegjshme dhe të shqyrtojmë se çfarë duam nga jeta, shumica e njerëzve do të dëshironin të vetë-aktualizonin dhe të arrinin definicionet e tyre të shëndetit, pasurisë, suksesit ose lumturisë.

Por pastaj nënndërgjegjja futet në lojë. Dhe truri nënndërgjegjeshëm menaxhon  95%  e mendimeve dhe dëshirave tona. Ai thjeshtë dëshiron që ne të kemi qasje në ushqim, strehë, të shkojmë sa më larg nga rreziku që të jetë e mundur. Nuk ka asnjë mendim apo shqetësim nëse jemi të suksesshëm, të lumtur, të trishtuar, të pasur, të varfër, të shëndetshëm, mbipeshë, të famshëm apo ndonjë gjë tjetër. Të gjitha shqetësimet nënndërgjegjes janë për të na mbajtur thjeshtë të sigurt.

 

.

 

 

Trajnimi i nënndërgjegjeshëm

 

Ndoshta kjo tingëllon interesante, intriguese dhe shumë e thjeshtë në një botë ideale. Por pyetja mbetet; Si e kalojmë atë?

Nëse ne vazhdimisht e gjejmë veten në këtë rrugë të “vetë-sabotimit” dhe diku përgjatë vijës që përkuleshim për dëshirat tona nënndërgjegjësuese, si mund ta ndalim atë dhe arrijmë sukses  në jetë?

Kjo është ajo ku ne zakonisht ndihemi të sfiduar. Ne përpiqemi, por nuk përpiqemi sa duhet prandaj edhe nuk e arrijmë synimin tonë…