Highlight Ushqehu shëndetshëm

Si të hiqni lehtësisht kimikatet nga frutat dhe perimet tuaja?

fruta

Besoni apo jo, ka shumë kimikate në shumicën e frutave dhe perimeve që hamë çdo ditë.

Këto kimikate quhen pesticide dhe përdoren nga fermerët për të mbajtur dëmtuesit larg nga kulturat e tyre. Megjithatë, nganjëherë disa nga kimikatet lënë një mbetje në fruta dhe perime. Pjesa më e madhe e kohës, mbetja nuk mund të shihet pa një mikroskop shkencor ose ndoshta një xham zmadhues.Shumë prej këtyre kimikateve mund të ndikojnë shëndetin tonë. Nëse pemët dhe perimet hahen të papërpunuara, pa u larë siç duhet,ju po futni në trupin tuaj shumë kemikale.

Është e rëndësishme të zgjidhni se ku po blini fruta dhe perime. Kur është e mundur, blini fruta dhe perime organike në mënyrë . Por, pavarësisht kësaj është e rëndësishme që të pastroni frutat dhe perimet tuaja për të hequr çdo mbetje.

Më poshtë do të gjeni një listë të mënyrave natyrale për pastrimin e frutave dhe perimeve.

  1. uthulla

Uthulla është një nga përbërësit më të fuqishëm që ndihmon për të vrarë mikrobet dhe pesticidet nga frutat dhe perimet tuaja.

– Së pari, mbushni një lavaman me ujë.

– Pastaj, shtoni një filxhan uthull të bardhë.

– Shtoni frutat dhe perimet.

– Pasi të përfundoni, vendosni frutat dhe perimet në një enë të pastër.

 

  1. Sode buke

Soda e bukës ndihmon për të hequr pesticidet dhe kimikatet e dëmshme nga pemët dhe perimet.

– Shto 5 gota ujë në një tas të madh.

– Shto 4 lugë sode buke.

– Shto frutat dhe perimet në këtë zgjidhje.

– Prisni 15 minuta dhe pastaj hiqni pemët dhe perimet.

 

  1. Kripë

Kripa është një kompleks i njohur i gjetur në të gjithë botën. Ajo vjen në disa forma.

Kripërat e rërës dhe kripërat e tokës vret pesticidet shpejt:

– Në një tas me ujë të pastër, shtoni një filxhan kripë.

– Shto fruta dhe perime.

– Lëri për 10 minuta.

– Pas 10 minutash, derdhni ujin e kripur dhe shtoni ujë të freskët në tas.

Shpëlajeni frutat dhe perimet në ujë të pastër 5 herë para se ti konsumoni.

 

Truket dhe këshilla të listuara më sipër do të heqin pothuajse 90% të mbetjeve të mbetura nga çdo kimikate që fermeri mund të përdorë. Ata ju lejojnë të pastroni fruta dhe perime në shtëpi.

Megjithatë, për të qenë më të sigurt qëroni para konsumimit, sepse kimikatet më së shumti mbesin në lëkurën e pemve dhe perimeve.