Highlight Storie Inspirimi Të tjera

Si të bëheni vetë-ekspert i shëndetit dhe lumturisë suaj?

shëndeti

Shumica prej nesh jetojmë në jetë  plotësisht të pavetëdijshëm nëse jemi në një rrugë të dëmshme ose të dobishme dhe që hedhim gabime dhe zgjedhje të këqija vetëm në mënyrë që të mos duhet të ndiejmë dhimbjen e përballjes me ta. Por kjo ka një efekt të pagabueshëm në cilësinë e jetës sonë.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të bëhëni “eskpert‘ i jetës tuaj. Një vetë-ekspert është dikush që i kushton kohë të mësuarit  rreth vetes deri në detaje. Ai është  absolutisht i përkushtuar ndaj vetë-përmirësimit dhe është i  gatshëm të shikoj veten hapur dhe me ndershmëri, në mënyrë që a të mund të bëj ndryshime dhe të përmirësoj cilësinë e jetës së vet.

Por si mund të bëhemi një vetë-ekspert?

Për çfarë na duhet kjo ?

Cilat janë parimet e rëndësishme për kultivimin e vetë-ekspertizës?

Ekziston një parim mbi gjithçka tjetër që funksionon si themeli i vetëm për t’u bërë vetë-ekspert. Nëse mund ta zotëroni këtë parim, ju mund të bëheni vetë-ekspertë dhe të korrni shpërblimet e përmirësimit të shëndetit dhe lumturisë në këtë proces.

Realiteti është se shumica prej nesh nuk kanë vetëdijesim të domosdoshëm për të ditur kur po dëmtojmë veten e tyre dhe kjo ka një efekt shumë të dëmshëm në shëndetin dhe lumturinë tonë.

Kur përjetojmë diçka, ndërgjegjja jonë për atë se si me të vërtetë na bën të ndihemi është e zbehur, më pak e perceptueshme dhe nëse bëjmë një gabim shpesh e injorojmë atë dhe përpiqemi ta mbulojmë atë në mënyrë të pandërgjegjshme edhe pa e ditur se po e bëjmë atë, për të bërë ndonjë përmirësim të vërtetë të prekshëm.

Kjo është arsyeja pse vetëdijesimi është aq i rëndësishëm. Me vetëdije, mund ta thyeni këtë model të dëmshëm duke fituar qartësi dhe duke mësuar më shumë për veten dhe pastaj duke përdorur këtë njohuri për të përmirësuar dhe zhvilluar në mënyra të panumërta. Kur punojmë drejt qëllimeve tona, vërejmë kur bie ose nuk japim më të mirën dhe mund të korrigjojmë shpejt.

Unik Portal ju sjellë 3 praktika për t’ju ndihmuar të punoni në drejtim të ngritjes suaj si një vet-ekspert, që kanë për qëllim t’ju ndihmojnë të zhvilloni vetëdijen tuaj dhe të mësoni më shumë për veten.

  1. Mbani një ditar

Praktika e parë dhe më e lehtë është që mund të mbani një  ditar. Ditari është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zhvilluar më shumë vetëdije, për të mësuar rreth vetes dhe për të dokumentuar progresin tuaj.

Për të ndihmuar veten të bëheni vetë-ekspert ju shpenzoni  disa minuta çdo ditë për të shkruar atë që keni bërë po atë ditë. Shkruani se sa  suksesshëm besoni se jeni duke punuar drejt qëllimeve tuaja për atë ditë, nëse besoni se keni bërë progres apo jo në fushat përkatëse që kanë të bëjnë me veprimet tuaja për atë ditë dhe shënoni çdo gjë që ndjeni, qoftë e mirë apo e keqe.

Me kalimin e kohës dhe filloni të grumbulloni më shumë të dhëna, ju mund të shikoni mbrapa dhe të filloni të përputhni gjërat mes vete dhe kështu fillobni të vëreni gjëra të rëndësishme që kanë nevojë për përmirësim në jetën tuaj.

  1. Praktikimi i meditimit të vëmendjes

Një praktikë shumë e efektshme që mund ti adoptoheni shpejtë  është meditimi i ndërgjegjes. Meditimi nuk ka të bëjë me të mësuarit për diçka, por është thjeshtë të mësuarit të jesh me veten në momentin e tanishëm plotësisht, nëse ajo që po përjeton është “e mirë” ose “e keqe”.

Meditimi është një praktikë shumë efektive për t’ju ndihmuar të bëheni vetë-ekspertë, sepse ajo ka të bëjë me përmirësimin e mekanizmit që na lejon të mësojmë në mënyrë të qartë, pa paragjykime: vetëdijesimin.

  1. Bashkohuni me grupe për të diskutuar problemet tuaja

Së fundi, nëse ndonjë prej praktikave të mësipërme nuk duket interesante për ju, mund të provoni të angazhoheni në diskutime të hapura në grup. Një diskutim i hapur i grupit është një takim ku secili person merr pjesë duke shkëmbyer informacion rreth vetes, zakonisht informacione specifike për diçka që lidhet me qëllimin e grupit.

Secila prej praktikave të mësipërme qëndron në vetvete, megjithatë, kur ato kombinohen, ato formojnë një koleksion të fuqishëm të praktikave vetë-ekspertizës që mund t’ju ndihmojnë të zhvilloni një ndjenjë më të madhe të vetëdijesimit, të mësoni rreth vetes dhe t’i shijoni shpërblimet e qenësishme kështu që.

Cilado praktikë që përdorni për të zhvilluar vetëdije, është e rëndësishme t’i kushtoheni vetes për t’u bërë vetë-ekspert. Bëhuni vetë-ekspert dhe shikoni se si jeta juaj shpaloset më pozitivisht para jush në pothuajse çdo mënyrë./Unik Portal/