Familja Highlight

Shkenca shpjegon se si ekranet e telefonave dhe tabletave po dëmtojnë trurin e fëmijëve!

telefoni

Teknologjia është bërë pjesë e pandashme e jetës së secilit prej nesh. Ne jemi të lidhur pas ekraneve të telefonave, tabletave, dhe pajisjeve tjera teknologjike kudo që jemi. Tashmë as të rriturit nuk po arrijnë ta kufizojnë vetën nga përdorimi i tepërt i tyre e lërë më fëmijët.

Megjithatë  kur është fjala për fëmijët, ata janë shumë më të rrezikuar në aspektin shëndetësor nga varësia e ekraneve teknologjikë.

Sipas shkencëtarëve, fëmijët tashmë janë bërë të varur. Varësia e ekranit është një çrregullim ose mosfunksionim i përbërë nga një grup simptomash të lidhura kryesisht me përdorimin e kompjuterëve, lojërave, telefonave i shkruar nga Dr. Victoria L. Dunckley në vitin 2012,sjellë deklaratat e prindërve lidhur me sjelljen e fëmijëve të tyre që përbëhen nga:

  1. Pamundësia për tu përqendruar;
  2. Rraskapitje;
  3. Shpërthim në zemërim, nervozizëm dhe mungesë aftësie për të bashkëvepruar me fëmijët e tjerë;
  4. Zvogëlimi i performancës në mësim;

Dr. Victoria L. Dunckley gjithashtu raporton se ajo beson se ka një lidhje midis përdorimit të medias digjitale dhe rritjes së diagnozës bipolare pediatrike dhe ADHD. Bipolarët pediatrikë përbëhen nga një diagnozë e sjelljes së lidhur bipolare para moshës 18 vjeçare, pasi fillimisht mendohej se u shfaq vetëm në adoleshencë të vjetër dhe të rritur të rinj. Ajo raporton se çrregullimi bipolar pediatrik është rritur 40 herë gjatë viteve 1994 dhe 2003; midis 1980 dhe 2007, diagnoza për ADHD u rrit me gati 800 për qind. Si pasojë, ajo ka rezultuar me një rritje të antipsikotikëve dhe stimuluesve. Këto medikamente mbartin me vete efekte anësore shtesë tek fëmijët, të cilat mund të shkaktojnë ngadalësimin e mëtejshëm të funksioneve të trurit dhe problemeve neurologjike.

Ajo e  pranon se përdorimi i ekranit nuk shkakton çrregullime, por imiton sjellje shumë të ngjashme ose mund të shkaktojë stresues të tjerë për ata që janë më të prekshëm ndaj këtyre çrregullimeve. Këto simptoma tregojnë veten në gjendje shpirtërore, ndërveprimi shoqëror, funksioni neurologjik dhe aktiviteti fizik. Fëmijët shfaqin ankth të rritur, funksionin të ulët njohës, mungesë tolerance, vështirësi për të fjetur, kujtesë të  dobët  dhe sjellje agresive.

Por, si manifestohet varësia ndaj ekranit?

Sipas Dr. Aric Sigman nga Shoqata Ndërkombëtare e Neurologjisë së Fëmijëve, simptomat kryesore janë;

-Izolim nga familja dhe shoqëria;

-dëshira e vazhdueshme për të qëndruar me këto pajisje në duar;

-Humbja e interesit në aktivitetet e jashtme;

-Gënjejë për kohën e saktë të qëndrimit në telefona ose tablet;

-Nota të dobëta në mësim;

-Shpërthejnë dhe zemërohen lehtë;

Të gjitha këto vijnë si pasojë e humbjes së  kontrollit mbi vetën. Ata e humbin sensin e durimit.

 

Shqetësuese sipas  Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë,  është ngjashmëria midis efekteve në tru të varësisë së ekranit dhe varësisë nga droga. Për shkak të kësaj, çrregullime të tjera më specifike të lidhura me ekranin bien nën ombrellën e varësisë së ekranit, sipas një raporti të shkruar nga Dr Aric Sigman në “Journal of the International Child Neurology Associatio”.

Ekspozimi I hershëm ndaj teknologjisë mund të ndërpresë zhvillimin e trurit, aktivitetin fizik dhe aftësitë sociale. Sqarimi në lidhje me këtë marrëdhënie kërkon studime të mëtejshme dhe më shumë kohë për të vëzhguar rezultatet e përdorimit të teknologjisë.

Përderisa varësia e ekranit dhe çrregullimet e saj të lidhura me të janë ende në qendër të hulumtimeve të mëtejshme, shkencëtarët dhe psikologët këshillojnë fuqishëm prindërit që të mos I lënë fëmijët në asnjë pajisje elektronike ose media digjitale deri në moshën 18 muaj dhe fëmijët mbi moshën 2 vjeç nuk duhet të kalojnë më shumë se një orë në ditë.