Highlight Shëndeti

Shkenca shpjegon pse personat që pinë kafe jetojnë më gjatë?

kafe

Lajm i mirë apo jo? Në veçanti për të gjithë ata që janë të varur nga kafeja dhe ata që mëngjesin s’mund ta nisin pa të. Por, vjen një lajm i mirë. Të pirit kafe, ju rritë gjasat për të jetuar më gjatë.

Studimet e reja dhe hulumtuesit kanë gjetur një lidhje midis një procesi inflamator dhe zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare më vonë në jetë dhe se kafeina mund të luftojë këtë inflamacion.

Autori kryesor David Furman, Ph.D. i Institutit për imunitet, transplantim dhe infeksionit në Universitetin e Stanfordit në Kaliforni, kanë publikuar një studim në  revistën “Nature Medicine”, ku ndër të tjera thonë: “kafeja është një pije tepër e konsumuar dhe njerëzit pëlqejnë ta pinë atë dhe fakti se ajo sjellë benefite të njerëzit ishte një surprizë edhe  për ne. Nga studimi del se ka një lidhje mes kafesë dhe jetëgjatësisë”.

Për të filluar, Furman dhe ekipi i tij donin të kuptonin proceset e sakta inflamatore që shkaktojnë probleme të zemrës më vonë në jetë. Ekipi analizoi të dhënat nga dy grupe njerëzish: një grup i të rriturve të shëndetshëm në mes të moshës 20 dhe 30 vjeç dhe një grup i të rriturve të shëndetshëm 60 dhe më të vjetër.

Ata vlerësuan mostrat e gjakut nga pjesëmarrësit dhe identifikuan dy grumbuj gjenesh që ishin aktivizuar më shumë në grupin e dytë. Ata zbuluan se këto grupime ishin të lidhura me prodhimin e IL-1-beta, një lloj proteine ​​inflamatore qarkulluese.

Tjetra, ekipi mori 23 lëndë të vjetra dhe i vendosi në një nga dy grupet në bazë të niveleve të tyre të aktivitetit në një ose dy grupe të gjeneve.

Pastaj, ekipi hulumtues analizoi historinë mjekësore të pjesëmarrësve. Në mesin e 12 subjekteve me aktivitet të lartë të grupit të gjeneve, krahasuar me vetëm një nga 11 pjesëmarrësit me aktivitet të ulët të grupeve të gjeneve.

Ata gjithashtu zbuluan se pjesëmarrësit më të vjetër me aktivitetin e lartë të gjeneve kishin një probabilitet më të lartë për të pasur ngurtësim arterial,një faktor rreziku për sulm në zemër dhe infarkti, krahasuar me subjektet e ulëta të aktivitetit gjen.

Ja pra, kafeja është edhe e shëndetshme, nëse pihet me masë.

Thjeshtë, shijojeni atë…