Highlight Shëndeti

Shkenca shpjegon pse femrat kanë nevojë për më shumë gjumë

gjumë

Siç e dimë të gjithë, gjumi shërben për të ringjallur qelizat e trupit, për të pastruar mbeturinat nga truri dhe për të mbështetur mësimin dhe kujtesën. Madje luan rol jetësor në rregullimin e disponimit, oreksit dhe dëshirës seksuale .

Arianna Huffington, themeluese e “Huffington Post”, e vlerëson gjumin si “e ardhmja e femrës”, duke argumentuar se mungesa e gjumit i bën femrat më pak aktive gjë që ndikon dukshëm në potencialin e tyre.  Në vitin 2007, znj. Huffington u sfidua nga  lodhja mes presioneve për themelimin e kompanisë së saj mediale.

Dr. Jim Horne, eksperti kryesor i shkencës së gjumit në Britani të Madhe  argumenton se gratë kanë nevojë për më shumë gjumë se meshkujt. 20 minuta më shumë mesatarisht, thotë dokky doctor.

E gjithë kjo vjen në atë se si gratë përdorin trurin e tyre.

Sigurisht, të gjithë e dimë se truri i meshkujve dhe femrave nuk mund të jetë ndryshe. Sipas Dr. Horne, operacionet ekzekutive të trurit, si planifikimi, vëmendja dhe organizimi, janë shumë unike tek gratë.

“Gratë priren të jenë shumë-detyruese – dhe ato janë më fleksibile sesa meshkujt. Për shkak të kësaj, nevoja e tyre për gjumë është shumë më i madh “, thotë Horne.  Sa më shumë që  përdorni trurin tuaj gjatë ditës, aq më shumë ka nevojë të pushojë dhe të rimerr energji.

Sipas Dr. Kimberly Babson, një ekspert i gjumit  thotë se një grua tipike 75-vjeçare ka një moshë të trurit të ngjashëm me një burrë 70-vjeçar.

Ja edhe disa shkaktarë që çrregullojnë gjumin tek femrat:

– Menopauza prodhon ndezje të nxehta, të cilat pengojnë gjumin.

– Shtatzënia mund ta bëjë të vështirë për të fjetur për shkak të peshës së tepërt dhe pozitës së fetusit.

– Femrat shqetësohen për problemet dhe  humbin mundësinë për të bërë gjumë efektiv.

Çfarë të bëni për të fjetur më mirë:

– Shmangni stimulantët (kafeinë, duhan) të paktën  dy orë  para gjumit.

-Bëni të paktën 10 minuta stërvitje aerobike në ditë.

– Krijo një rutinë të rregullt dhe relaksues të gjumit (dush / banjë e nxehtë, leximi i një libri, shtrirja etj)

-Rrini në natyrë çdo ditë për 30 minuta.

– Mos konsumoni shumë alkool në mbrëmje

– Sigurohuni që mjedisi ku flini është i favorshëm për gjumë të mirë.

– Fikni pajisjet celulare.