Highlight Shëndeti

Shkenca e thotë: Ja çfarë i bën trupit tuaj qëndrimi i gjatë ulur

shkenca

Sot jetojmë në një botë ku teknologjia bënë shumë punë për ne, gjë që eliminon në masë të madhe nevojën për punë manuale.Bie fjala, mbi 34 milionë amerikanë bëjnë punë që lidhet me shitje online , duke i detyruar ata të qëndrojnë të ulur për tetë ose më shumë orë në ditë.

Sipas një raporti të publikuar në Amerikë, një person mesatarisht shpenzon më shumë se gjysmën e orëve të tij gjatë ditë në një gjendje joaktive,ulur në një kompjuter, duke shikuar televizor, duke udhëtuar nga dhe për në punë…etj.

Ndërsa teknologjia sjell me vete përfitime të dukshme, të tilla si duke u bërë më shumë në më pak kohë, duke konsoliduar përpjekjet tona dhe duke na lidhur me të tjerët me shpejtësi të rrufeshme, ajo ka shumë të meta po ashtu.

Duke qëndruar ulur për periudha të zgjatura kohore mund të shkaktojë probleme të tilla si dhimbje kronike e prapme, imunitet i e dobët dhe madje edhe sëmundje potencialisht vdekjeprurëse, siç janë diabeti, sëmundjet e zemrës dhe obeziteti.

Unik Portal ju sjellë disa prej dëmeve që mund të pësoni nga të qëndruarit gjatë ulur.

Çështjet e trurit, qafës dhe shpatullave

Lëvizja e trupit tonë do të thotë më shumë gjak dhe oksigjen që rrjedh në të gjithë trurin, gjë që na ndihmon të mbajmë qartësi dhe të mbajmë mendjet tona të mprehta. Megjithatë, duke u ulur për periudha të gjata kohore, kjo ngadalëson rrjedhën e oksigjenit dhe gjakut në trurin tonë, duke penguar aftësinë tonë për të menduar qartë. Gjithashtu, duke hyrë përpara në punë për të ngulur sytë në një ekran kompjuteri, vendos një tendosje të jashtëzakonshme në qafë, veçanërisht rruazat cervikale, që lidhin shtyllën kurrizore në kokën tuaj. Qëndrimi I gjatë ulur gjithashtu dëmton muskujt e shpinës dhe shpatullave, pasi ato bëhen tepër të zgjatura për shkak të përkuljes mbi tastierë për periudha të gjata kohore.

Probleme me boshtin kurrizor

Një nga problemet më të dukshme ndodhë për shumicën e njerëzve në shpinë, pasi qëndrimi ulur kontribuon në shtimin e dhimbjes në shtyllën kurrizore dhe në dëmtimin e diskut.

Deformimi i muskujve

Duke ndenjur gjatë ulur  muskujt tuaj janë tepër pak aktiv, kështu ulni fleksibilitetin e tyre dhe rriten mundësitë për deformim të tyre. Muskujt e butë gjithashtu bëhen të butë pas periudhave të zgjatura të përdorimit, dhe kjo pengon aftësinë tuaj për të marrë hapa të gjatë dhe për të mbajtur trupin të qëndrueshëm.

Përkeqësimi i organeve

Qëndrimi ulur për  periudha të gjata kohore mund të shkaktojë sëmundje të zemrës, sëmundje kardiovaskulare dhe kancer të zorrës së trashë. Shkurtimisht, këto probleme janë shkaktuar nga mbiprodhimi i insulinës për shkak të pasivitetit dhe rrjedhjes së ngadalshme të gjakut në organe. Lëvizja e rregullt ndihmon në vrasjen e qelizave që shkaktojnë kancer, duke rritur antioksidantë që eliminojnë këto radikale të lira.  Mbiprodhimi i insulinës gjithashtu shkakton shtim në peshë, gjë që kontribuon në diabetin dhe obezitetin.

Çrregullime të këmbëve

Natyrisht,duke ndenjur shumë kohë ulur do të pengojë qarkullimin në këmbë. Dhe kjo  rezulton në kyçet e fryrë, venat me variçe dhe madje edhe mpiksjen e gjakut. Një çështje tjetër delikate e shkaktuar nga ulja e gjatë është se kockat bëhen më të dobëta dhe më pak të dendura. Aktiviteti i rregullt, vrapimi ose ecja, ndihmon në mbajtjen e kockave të forta dhe të shëndosha. /Unik Portal/