Highlight Natyrë & Turizëm

Rruga për në Tempullin e Artë

Punjab

Tempulli i Artë Amritsar, në qytetin Punjab, pjesa veriore e Indisë,  është një nga vendet më spektakolare të vendit. Është e bukuri e rrallë natyrore me një faltore që vizitohet nga rreth 100.000 njerëz çdo ditë.

Amritsar do të thotë “pishina me nektarin e pavdekësisë”, një vend i gërmuar në vitin 1577 para erës sonë.

Unik Portal ju sjell informacionet më të rëndësishme për këtë vend, në qoftë se se do t’ju vie rasti ta vizitoni ndonjëherë.

 

Çfarë duhet të veshni?

Ia vlen të përmendet se është gjithmonë shumë e nxehtë në Tempullin e Artë  dhe rrobat e lehta janë të rekomandueshme. Shpatullat duhet të mbulohen dhe nuk bën të vishni pantallona të shkurtra.

Me të mbërritur në Tempullin e Artë, burrat dhe gratë duhet të vendosin  një shall mbi kokën e tyre (mos u shqetësoni nëse ju harroni të merrni me vetë një të tillë, sepse do të gjeni sa doni për të blerë dhe me çmime shumë të volitshme). Të gjithë vizitorët duhet të heqin këpucët e tyre dhe të lajnë  këmbët derisa ecin nëpër tempull.

Ushqimi:

Arritja e madhe logjistike për të furnizuar me ushqim për dhjetëra mijëra vizitorë në ditë është një nga gjërat që e bën Tempullin e Artë unik. Ushqimi i larmishëm është  në dispozicion në Tempullin e Artë 24 orë në ditë , të gjithë janë të mirëpritur për të ngrënë atje dhe ju nuk duhet të bëni asnjë pagesë.

Mesatarisht, 100.000 njerëz shërbehen me ushqim çdo ditë. Ushqimi përbëhet nga thjerrëzat, chapatti, jogurt dhe çaji.

 

Kush e përgatit ushqimin?

Të gjitha ushqimet që shërbehen në Tempullin e Artë  përgatiten  nga vullnetarët. Çdokush mund të bashkëngjitet tek ky grup vullnetarësh për t’i ndihmuar ata. Nuk ka hierarki në kuzhinë, por punë janë gjithmonë në dispozicion  të gjithë. Është një proces tepër të organizuar, sidomos kur dihet se nga kjo kuzhinë shërbehen 100,000 njerëz mesatarisht çdo ditë.

A janë të mirëpritur të gjithë?

Pelegrinë nga e gjithë bota, sidomos India dhe Pakistani, vizitoni Tempullin e Artë çdo ditë. Me gjithë pasurinë e kulturave dhe feve të cilat ndryshojnë sipas rajonit Indisë, gjithkush është i mirëpritur në Tempullin e Artë, pavarësisht nga besimi. Tempulli është i hapur nga të katër drejtimet kardinale në mënyrë që njerëzit mund të hyjnë nga çdo anë, simbolizon hapjen e Sikhs ndaj të gjitha llojet e njerëzve.

 

Cili është libri i shenjtë?

Libri i shenjtë përmban shkrimet e shenjta “Sikhism” .Fjalët e librit të shenjtë këndohen nga tre burra gjatë gjithë ditës.

Çfarë tjetër mund të bëj në Amritsar?

Kopshti ku u ekzekutuan masakruan Sikjtë nga britanikët në vitin 1919 ia vlenë të vizitohet.

Ceremonia e kufirit Wagah shënon çdo ditë mbylljen e kufirit midis Indisë dhe Pakistanit. Gjatë ceremonisë, indiane dhe pakistaneze rojet kufitare mbajnë një koreografi tradicionale,  flamujt ulën në gjysmë shtizë dhe portat mbyllen.  Ceremonia zhvillohet çdo mbrëmje në perëndim të diellit dhe zgjat rreth 45 minuta.

Këshilla tona

Mos kini frikë të bisedoni me njerëzit – të gjithë janë të gatshëm të flasin për fenë e tyre, pavarësisht nga vijnë. Merrni ujë me vete, një shami dhe aparatin tuaj. Tualete janë në dispozicion për pelegrinët në pjesën e prapme të Tempullit të Artë, pranë Zyrës së Informacionit./UnikPortal/