Highlight Të tjera

Pse thonë se nuk duhet të takojmë rrugën me një mace të zezë?

Ne shmangim takimin e rrugëve me macet e zeza, të frikësuar se mund të na sjellin fat të keq. (Në Turqi besohet se mund ta ktheni fatin e keq duke mbajtur një pjesë të flokëve tuaj kur të ndodhë kjo.) Kjo ide ka rrënjët e saj në mesjetë, kur shumë njerëz besonin se shtrigat e shmangin zbulimin e tyre duke u kthyer në mace.

Mbreti Charles i Anglisë kishte një mace të zezë, të cilën e çmonte shumë. Ai e çmoi atë aq shumë sa që rojet e tij u kujdesën për të 24 orë në ditë. Siç e deshi fati, ditën që macja vdiq, mbreti u arrestua.

Disa besonin se macet e zeza mbanin demonët brenda e tyre.

 

Në Angli, besohej se në qoftë se një mace e zezë jetonte në shtëpi, vajza e re do të kishte shumë lutës.

 

Në Yorkshire, Angli, ndërsa është me fat që të keni një mace të zezë, është jashtëzakonisht e pafat që të dali një aksidentalisht.

 

Gratë e peshkatarëve mbanin macet e zeza derisa burrat e tyre shkonin në det. Ato besonin se macet e zeza do të parandalonin rrezikun për burrat e tyre. Këto mace të zeza u konsideruan kaq të vlefshme saqë ishin vjedhur shpesh.

 

Në Amerikën e Veriut, fat i keq është nëse një mace e zezë kalon rrugën tuaj dhe fat të mirë nëse një mace e bardhë kalon rrugën tuaj. Në Britani dhe Irlandë, është e kundërta.

 

Nëse një mace e zezë ecën drejt teje, ajo sjell fat të mirë, por nëse largohet, ajo merr fatin e mirë me të.

Për të larguar mallkimin e një maceje të zezë që kalon rrugën tuaj, së pari të ecni në një rreth, pastaj kthehuni prapa në vendin ku ka ndodhur kjo dhe numëroni deri në 13.