Highlight Të tjera

Pse shfaqet depresioni?

depresioni

Është shumë normale të ndiheni të stresuar ose të mërzitur ndonjëherë. Ne të gjithë kemi ditë kur ndihemi të mërzitur për gjërat me sa duket të pakuptimta. Megjithatë, nëse këto ndjenja rrinë përreth dhe nuk shkojnë larg, ose ndërhyjnë me jetën tuaj në mënyrë të konsiderueshme dhe lëndojnë njerëzit që doni, mund të jeni duke vuajtur nga depresioni.

Depresioni është një gjendje shumë e zakonshme, prandaj simptomat e saj nganjëherë mund të anashkalohen, duke çuar ata që vuajnë prej saj të mos kërkojnë ndonjë trajtim.

Me depresion, është gjithmonë shumë e vështirë të identifikosh shkaktarin rrënjësor të asaj që na bën të mërzitur. Kjo është sepse shpesh ndodh që nuk është vetëm një faktor i vetëm që kontribuon në ndjenjat tona depresive, por disa rrethana, duke filluar nga përvoja e kaluar në situatat aktuale stresuese. Këtu janë shtatë nga shkaqet më të zakonshme të depresionit.

1. Stresi;

Natyrisht, stresi është pjesë e jetës së të gjithëve, por njerëzit në depresion kanë një tendencë për të kaluar mbi situatat stresuese që ata kanë përjetuar.

Situatat kronike stresuese të jetës mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të depresionit nëse nuk jeni duke u përballur me stresin edhe aq mirë.

 

Një mënyrë e mirë për të kapërcyer këtë është nëpërmjet mendimit afirmativ. Nuk është e lehtë të ndalosh të mendosh për diçka, prandaj është gjithmonë më mirë të përpiqesh të zëvendësosh mendimet stresuese me diçka më pozitive.

 

  1. Mendimi që diçka e keqe do të ndodhë;

 

Kjo është lloj i njëjtë si mbingarkesa, por në anën tjetër – duke menduar për diçka që do të ndodhë në të ardhmen sesa në një situatë të kaluar. Duke u fokusuar shumë në gjëra të tilla shkakton më shumë stres, gjë që çon në mendime depresive.

 

  1. Probleme me paratë;

 

Duke qenë në borxh është gjithmonë një situate. Hulumtuesit kanë zbuluar se nuk është mungesa e parave që mund të ushqejnë depresionin tuaj, është borxhi kronik dhe vazhdimisht i varfër.

 

Një mënyrë e mirë për të ndrequr këtë është përqendrimi në kontrollimin e shpenzimeve tuaja dhe përpjekjen për të gjetur aktivitete për të shijuar ato që nuk përfshijnë para. Në këtë mënyrë mund të rivlerësoni disa nga gjërat e mira dhe të lira në jetën tuaj.

4. Fokusimi në imazhin e trupit;

 

Në një shoqëri ku imazhi i trupit është gjithçka, nuk është befasi që shumë gra dhe burra të obsesionohen me mënyrën se si duken. Ky obsesion shumë lehtë mund të kthehet në depresion. Dhënia në atë ndjenjë dhe duke e shtyrë veten në një standard të paarritshëm mund të çojë në sëmundje serioze, siç është anoreksia. Një mënyrë për të shmangur këtë është rritja e vetëvlerësimit tuaj. Kaloni pak kohë në pasqyrë, duke shikuar trupin tuaj dhe tiparet e fytyrës tuaj. Jepini vetes një kompliment për gjërat që ju pëlqen. Në këtë mënyrë, sapo të filloni të pranoni veten, do të shihni se të tjerët gjithashtu ju pranojnë ashtu siç jeni.

 

  1. Për shkak të ndarjes me partnerin;

 

Marrëdhëniet janë të vështira dhe t’i shohësh fundin shpesh mund të jetë një shkak rrënjësor për ndjenjat depresive. Është e vështirë për të parë dikë që largohet nga ju, veçanërisht nëse keni qenë kaq afër. Mund t’ju çojë madje edhe të mendoni se kurrë nuk do të jeni në gjendje të gjeni përsëri dashuri, ose që nuk jeni të denjë për të.

 

Shëndeti mendor dhe sëmundjet mendore janë ende shumë të stigmatizuara në shoqërinë tonë. Sidomos kur është fjala për depresionin, shumë raste shkojnë pa diagnozë dhe mund të përfundojnë me trishtim, tragjikisht. Kjo është arsyeja pse është jetësore të adresosh simptomat e depresionit nëse vëren ato në një nga miqtë, familjen apo edhe veten tënde.