Highlight Të tjera

Pse qaj kaq lehtë? Ekspertët japin disa arsye!

qaj

Nëse e keni pyetur ndonjëherë veten: “Pse qaj kaq shumë?” ju nuk jeni vetëm. Nëse bëhet fjalë për një shpërbërje, një rishikim zhgënjyes në punë, ose humbja e një personi të dashur, derdhja e lotëve është dicka krejtësisht normale.

“Të qarit është  një mënyrë e shkëlqyeshme për të liruar emocionet dhe për të përpunuar situata të vështira”, thotë Dr. Gail Saltz, profesor i psikiatrit në Spitalin Presbyterian NY.

Por, shpesh njerëzit fillojnë të ndiejnë se nuk kanë kontroll mbi emocionet e tyre. Prandaj konsiderohet se kjo është  diçka më serioze.

Unik jep disa shpjegime të ekspertëve psikologë për këtë çështje.

  1. Depresioni

Depresioni është një çrregullim i humorit që karakterizohet nga ndjenjat e vazhdueshme e trishtimit ose mpirjes që mund të çoj në të  qarë të pazakontë.  Ajo shton se shenjat e depresionit përfshijnë ndjenjat e trishtimit, mungesës së shpresës, ose boshllëkut, humbjes së interesit, shqetësimeve të gjumit dhe lodhjes.

 

  1. Ankthi

Me një çrregullim ankthi bëhet tepër  shqetësues. Ai sjell  nervozizëm, vështirësi koncentrimi, dhe … lot. Sipas Shoqatës së Ankthit dhe Depresionit të Amerikës, çrregullimet e ankthit janë sëmundja më e zakonshme e shëndetit mendor në Shtetet e Bashkuara, duke ndikuar mbi 18% të popullsisë. Nëse dyshoni se jeni duke përjetuar ndjenja të ankthit, konsultohuni me një profesionist, i cili mund të rekomandojë terapi, ilaçe, ilaçe plotësuese ose ndryshim të stilit të jetesës.

 

  1. Trauma të hershme

Sipas Dr. Kate Cummins, gratë që kishin kaluar një fëmijëri traumatike ose kishin përjetuar ngjarje ekstreme traumatike, shpesh qajnë më shumë se ato që konsiderohen që kanë pasur një jetë normale.Kjo për shkak se sistemi nervor i tyre simpatik përjeton traumë ose ankth në të njëjtën mënyrë somatike reaguese, pavarësisht shkallës se sa traumatike është ngjarja në të vërtetë.

 

  1. Stresi

Sipas Dr Sharon Saline, përpjekjet që mund t’ju çojnë për të shmangur trishtimin, ankthin, lajmin e keq, ose diçka që ju shqetëson mund të kompromentohet kur jeni të stresuar. “Kur trupi merret me këto ndjenja të forta, lotët rrjedhin lehtësisht”, thotë Dr. Saline.  Stresi gjithashtu rrit nivelet e kortizolit, të cilat Dr Saltz thotë se mund të rrisin mbindjeshmërinë dhe reaktivitetin në një situatë sfiduese ose stresuese.

 

  1. Personaliteti

Gjithkush ka personalitetin e vet unik, që përfshinë sjelljet tuaja, tiparet dhe sjelljet.

Ndryshimet biologjike në strukturën dhe fiziologjinë e trurit mund të ndikojnë në personalitetin tuaj dhe ndjeshmërinë emocionale, gjë që mund të çojë lehtëshmëri në të qarë. Disa njerëz thjesht kanë personalitete më të ndjeshëm se të tjerët. Sipas Dr. Elaine Aron, Ph.D., rreth 15 deri 20% e popullsisë ka këtë tipar personaliteti.

 

  1. Hormonet

Hormonet janë lajmëtarët kimikë që kontrollojnë funksionet trupore si uria, riprodhimi, emocionet dhe gjendja shpirtërore. “Çdo gjë që shkakton një ndryshim në hormon, si koha para menstruacioneve, pas lindjes ose menopauza, mund të bëjë që gratë të qajnë më lehtë”, thotë Dr Saltz. Sipas Saltz, ju do të jeni në gjendje të tregoni nëse hormonet tuaja po zhvendosen, sepse kjo është një fillim i papritur.

 

  1. Socializimi

Sipas Dr Cummins, gratë në përgjithësi përjetojnë ndjenjat e tyre në një kapacitet më të madh se meshkujt: “Gratë janë të socializuara për të eksploruar, për të folur dhe për të treguar ndjenjat e tyre nga një moshë e re më shumë se burrat.