Highlight Të tjera

Mos e le zemërimin të kontrollojë mendjen dhe trupin

zemërimi

Emocionet janë të fuqishme, nuk ka dyshim, por pak gjëra mund të fitojnë një kontroll të tillë mbi ne aq sa  zemërimi mundet. Zemërimi mund të shkaktojë ndarje, të na thotë gjëra që nuk i nënkuptojmë dhe madje të na bëjë të dhunshëm.

Por, ashtu si çdo emocion tjetër që ekziston, ekziston edhe  një shkak themelor për gjithë këtë. Nëse mund të identifikojmë origjinën e zemërimit, ne mund të mësojmë të lëmë dhe të marrim kontroll  në situata të tilla të vështira.

Ka disa mënyra për të trajtuar me efikasitet zemërimin, por para se të arrijmë në këtë, është e rëndësishme të kuptojmë se shumica prej nesh kanë adoptuar mënyra shumë të këqija për t’u marrë me zemërimin.

  1. Dallo shkaqet e vërteta të zemërimit

Së pari, dhe ndoshta më e rëndësishmja, është të kuptoni se një nga shkaqet kryesore të zemërimit është për shkak të pritjeve që bëjmë në jetën tonë të përditshme.

Ne presim që nesër të shkojmë në punë dhe të mos humbim punën, ne presim që ta marrim atë paketë në kohë, ne presim të jemi në gjendje të dalim të premten mbrëma. Dhe, gjithmonë ka një moment kur lodhemi nga situata të caktuara dhe zemërimi në nërgthen.

Pra, së pari, mëso të identifikosh shpresën. Vini re se ju jeni të zemëruar sepse keni krijuar këtë pritje në mendjen tuaj dhe tani jeni çmendur sepse bota nuk përputhet me atë shpresë. Thjesht duke vërejtur këtë pritje mund të bëjë një ndryshim të madh.

 

  1. Jetoni qetë dhe lini gjërat të rrjedhin natyrshëm

Pasi të keni identifikuar pritshmërinë, ekziston një fazë tjetër që ju lejon të përfitoni më tej nga kjo njohuri duke krijuar një dialog të ri për pritjet tuaja. Ndërsa pika e parë ishte reaktive kjo është më proaktive. Nëse tenton të çmendesh kur futesh në trafik në rrugën e shtëpisë, në vend të pritjes tënde të vjetër thuaj: “Do të vonohem për të shkuar në shtëpi”. Pranojeni situatën në vend që t’i rezistoni dhe do të shihni ndryshimin dinamik në ju.  Unë e di se kjo tingëllon e paarsyeshme që ju do të keni një pritshmëri të tillë në mënyrë të përsëritur, por ne e bëjmë këtë kryesisht në mënyrë të pandërgjegjshme kështu që ajo merr nga ne për pjesën më të madhe pa vërejtur. Kjo është arsyeja pse kjo mund të jetë një problem i tillë, pa u vënë re që ne nuk tentojmë të kuptojmë.

  1. Kushtojini vëmendje trupit tuaj

Ne tentojmë ta trajtojmë mendjen dhe trupin  si dy gjëra të ndara kur në realitet ata janë shumë të ndërlidhur. Një nga mënyrat më të lehta për të  vënë re zemërimin brenda nesh, është duke analizuar  gjestikulacionin.

Pra, kur jemi të zemëruar shpesh trupi ynë del nga kontrolli. Një pjesë e trupit tonë si koka bie fjala nxehet, lëvizim pa ndalë, rriten të rrahurat  e zemrës dhe ne bëhemi të shqetësuar. Nëse mund të filloni të vini re shenjat që lindin kur zemërimi merr mbrapa, atëherë mund të bëni të kundërtën për të qetësuar zemërimin dhe për të marrë kontrollin e tij. Shpesh frymarrja është e lidhur me emocionet tona, kështu që nëse vini re se frymarrja juaj është e shpejtë dhe e cekët atëherë provoni ta qetësoni athë, duke marrë frymë më  thellë dhe më ngadalë. Kjo do të qetësojë mendjen dhe do t’ju lejojë të merrni nën kontroll  zemërimin tuaj.

 

  1. Përdorni pushimet kur diskutoni

Kjo pikë është në lidhje me atë zemërimin e pakontrollueshëm që na godet kur hyjmë në një diskutim  me një person tjetër, qoftë  bashkëshorti ynë apo një koleg dhe mënyra se  si e trajtojmë atë në moment. Pa marrë parasysh se sa mundohemi për të qenë proaktivë, ndonjëherë do të dalim jashtë kontrollit.

Herën tjetër kur do të keni një debat të nxehtë, ndaloni një moment për të vënë re efektin që zemërimi ka mbi ju,  në kohën kur jeni në një situatë të tillë. Vini re ndjenjën në trupin dhe mendjen tuaj dhe sesi sjellja juaj ka ndryshuar. Me kalimin e kohës, do të bëheni më të vetëdijshëm kur t’ju lindë zemërimi. Kur kjo ndodhë, ju mund të filloni të reagoni më efektivisht për ta kontrolluar atë.