Highlight Natyrë & Turizëm

Misteret e Egjiptit që ende nuk mund të shpjegohen nga askush

Misteret e egjiptit


Pak vende përmbajnë aq mistere sa përmban Egjipti antik. Por poenta e zgjidhjes së një misteri është ta zgjidhës atë, mirëpo për vite e vite me radhë studiues të shumtë nuk  gjetën shpjegime për disa nga këto mistere.

1. Ku është varrosur Aleksandri i Madh?

Pak njerëz ishin gati për të sunduar të gjithë botën sikur Aleksandri i Madh. Po, për një njeri të tillë të famshëm, nuk kemi asnjë ide se ku është varrosur.

Revista e Arkeologjisë botoi dy artikuj nga Robert Bianchi në vitin 1993 dhe 1995 në lidhje me kërkimin e varrit të Aleksandrit. Siç rezulton Aleksandri dëshironte të hidhej në lumin Eufrat pas vdekjes së tij, kështu që do të zhdukej dhe pasuesit e tij do të mendonin se ai u ngrit në Qiell për të qenë me babain e tij, zot Amoni-n. Që nga viti 1993, Këshilli i Lartë për antikitetet njohu 140 kërkime të veçanta për varrin dhe trupin e Aleksandrit, dhe secili ka pasur të njëjtin fat: asnjë e dhënë.

2. Cili ishte emri origjinal i Sfinksit?

Për një gjë, ne ende nuk kemi asnjë ide se si egjiptianët e lashtë e quajtën këtë gjë. “Sfinks” është një term grek që nuk ekzistonte kur Khafre ndërtoi monumentin e tij – atë që ai dhe populli e quanin atë aktualisht është një mister i plotë.

3. Çfarë ndodhi me Mbretëreshën Nerfertiti?

Përveç Kleopatrës, nuk mund të ketë ndonjë mbretëreshë më të famshme egjiptiane se Nefertiti. Për vite ajo sundoi së bashku me Faraonin Akhenaten, derisa ajo vetëm … u zhduk.

Askush nuk di gjë se si ajo thjesht u zhduk!