Highlight Success ZONE

Milton Hershey nisi tri kompani ëmbëlsirash para Hershey’s

Milton Hershey

Të gjithë njohin çokollatën Hershey’s, por para se Milton Hershey të fillonte karrierën me prodhimin e ëmbëlsirave, ai ishte askush. Pas pushimit nga një praktikë për printim, Hershey bëri tri iniciativa të biznesit me ëmbëlsira dhe u detyrua të përjetonte rrëzimin e të gjithave.

Si përpjekje të fundit, Hershey themeloi Lancaster Caramel Company dhe nisi të shohë rezultate pa masë. Me idenë e tij për çokollatën me qumësht për masën e gjerë, ai më në fund ndërtoi Hershey Company, e cila u bë një ndër emrat më të njohur të industrisë.

Të rikthehemi pak  tek jeta e Milton Hershey.

Ai ka lindur në vitin 1857. I biri i një babai të krishterë, familja e tij ishte anëtare e komunitetit menonite të Pensilvanisë. Paraardhësit e tij ishin zviceranë dhe gjermanë dhe ishin vendosur në Pensilvani në fillim të viteve 1700. Ai u rrit duke folur në Pensilvani holandisht. Ashtu si shumë të rinj rurale të kohës, Milton pritej të ndihmonte në fermën e familjes dhe mësoi herët për vlerën e punës së madhe dhe këmbënguljes.

Në vitin 1871, Milton Hershey la shkollën dhe u punësua në një kompani printimi, por ai nuk e pëlqeu këtë punë dhe pas një kohe të shkurtër e la këtë punë, por e kishe sfiduese se si do të tregonte në shtëpi për këtë.

Babai i tij i kërkoi kompanisë një shans të dytë për djalin por nëna dhe tezja e tij kishin një ide tjetër. Ato donin që ai të mësonte tregtinë e karameleve.

Kështu, nëna e tij rregulloi që Hershey 14-vjeçar të njihej me një konfeksion me emrin Joseph Royer në Lancaster të Pensilvanisë. Gjatë katër viteve të ardhshme, Hershey mësoi zanatin e krijimit të konfeksioneve. Në 1876, ai u shpërngul në Filadelfia për të filluar biznesin e tij të parë të ëmbëlsirave. Më pas Milton udhëtoi për në Denver dhe, duke gjetur punë në një konfeksion lokal, mësoi se si të bënin karamele duke përdorur qumësht të freskët. Pastaj shkoi në New Orleans dhe në Çikago duke kërkuar mundësi, para se të vendoste në New York City në 1883 dhe të stërvitej në Huyler’s. Ai filloi biznesin e tij të dytë, i cili, fillimisht i suksesshëm, por suksesi nuk zgjati shumë dhe ky biznes i dështoj pas tri viteve punë.

 

Hershey u kthye në Lancaster në 1883. Ai mori kredi  nga banka për të filluar kompaninë “Lancaster Caramel”, e cila shpejt u bë një sukses i jashtëzakonshëm. Ai përdori recetë karamele që kishte marrë gjatë udhëtimeve të tij të mëparshme për të bërë karamele. Kjo kompani shpejt u bë një sukses i jashtëzakonshëm.  Kur një njeri nga Anglia vizitoi Lancasterin dhe provoj ëmbëlsirat e Hershey-t ai menjëherë kërkoj që këto ëmbëlsira të zinin vend edhe në tregun britanez.

 

Deri në fillim të viteve 1890 Lancaster Caramel Company po rritej çdo ditë, duke punësuar mbi 1.300 punëtorë në dy fabrika. Pas një udhëtimi në Çikago për Ekspozitën Kolumbiane të Botës, atij iu nxitë dëshira për prodhimin e çokollatës. Kështu mori një vendim shumë sfidues duke shitur kompaninë Lancaster Caramel për një milion dollarë për të filluar kompaninë e famshme të çokollatës Hershey.

 

Duke përdorur të ardhurat nga shitja e kompanisë Lancaster Caramel në vitin 1900, Hershey fillimisht fitoi tokë bujqësore rreth 30 milje në veriperëndim të Lancaster, pranë vendlindjes së tij të Derry Township, Atje, ai mund të merrte furnizimet e mëdha me qumësht të freskët të nevojshëm për të përsosur dhe për të prodhuar çokollatë me qumësht të freskët që në atë  kohë ishte një produkt luksoz. Hershey ishte i vendosur të zhvillonte një formulë për çokollatën e qumështit dhe të tregut dhe t’ia shiste atë qytetarëve amerikan. Përmes gjykimit dhe gabimit, ai krijoi formulën e tij për çokollatë me qumësht.

Më 1903, ai filloi ndërtimin e asaj që do të bëhej kompania më e madhe e prodhimit të çokollatës në botë. Objekti, përfunduar në vitin 1905, ishte projektuar për prodhimin e çokollatës duke përdorur teknikat më të fundit të prodhimit në masë. Çokollata e qumështit e Hershey u bë shpejt produkti i parë në treg në nivel kombëtar.

 

Krahas punës e biznesit Hershey u martua me Catherine Sweeney, një vajzë katolike irlandeze-amerikane nga Jamestown, Nju Jork. Ajo solli gëzim, zgjuarsi dhe ngrohtësi në jetën e tij. Nga të gjitha raportet, jeta e tyre së bashku ishte shumë e lumtur. Meqë çifti nuk mund të kishte fëmijë, ata vendosën të ndihmonin të tjerët, duke themeluar Shkollën Industriale Hershey.

Në vitin 1918, Hershey transferoi shumicën e pasurive të tij, duke përfshirë kontrollin e kompanisë, në fondin e Trustit të Shkollës së Milton Hershey, për të përfituar Shkollën Industriale. Fondi i besimit ka shumicën e aksioneve me të drejtë vote në kompaninë Hershey, duke e lejuar atë të mbajë nën kontroll kompaninë.

Ai ishte pjesë e një grupi sipërmarrësish të ardhshëm në këtë vend dhe jashtë vendit që besonin se sigurimi i kushteve më të mira të jetesës për punëtorët e tyre rezultoi në punëtorë më të mirë … Milton Hershey konceptonte ndërtimin e një komuniteti që do të mbështeste dhe ushqente punëtorët e tij.

Zhvillimi i komunitetit u bë një pasion i përjetshëm për të. Në 1935, Hershey themeloi M.S. Hershey Foundation, një fondacion privat bamirësie që ofron mundësi arsimore dhe kulturore për banorët e Hershey. Themelimi i Qendrës Mjekësore Penn State Milton S. Hershey ndodhi në vitin 1963. Kompania Hershey ka vazhduar rrugët e tij filantropike.

Merr frymëzim prej këtyre historive çfarëdo dështimi që të përjetosh në të ardhmen. Njëherë, një dështim mund të duket sikur fundi, por kujto se ka femra dhe meshkuj të suksesshëm të panumërt tani në botë të cilët po shijojnë suksesin vetëm kishin vendosur të shtynin përtej barrës së pashmangshme të dështimit.

Mëso prej gabimeve tua, reflekto dhe përqafo dështimin, po ktheju pasionit tënd dhe ndiq synimet tua përkundër të gjithave.