Highlight Storie Inspirimi Të tjera

Mëso të duash emocionet negative

A ndiheni ndonjëherë të zemëruar, të frustruar ose xheloz dhe a përpiqeni fshehni nga të tjerët, sepse nuk doni të perceptoheni si një person negativ? A keni dyshime dhe frikë që ju pengojnë të shprehni lirisht veten?

Kuptojeni që tani se “aftësia për të pasur ndjenja është një shenjë e shëndetit emocional”.

Pozitiviteti ka një ndikim të mahnitshëm në mirëqenien tonë në përgjithësi.  Asnjë qenie njerëzore nuk mund të jetë pozitive 100% e kohës dhe as nuk duhet të jetë. Hulumtimi i ri në të vërtetë tregon se të jesh në gjendje të përjetosh dhe të pranosh emocionet tona negative është jetësore për shëndetin tonë mendor. Për të qenë të shëndetshëm dhe funksional, duhet të jemi në gjendje të lidhemi me të gjitha emocionet tona, të mirat dhe të këqijat, pra edhe ti duani emocionet negative, kur ju shfaqen.

Si njerëz kemi një aftësi të mahnitshme të brendshme për të shëruar veten, si fizikisht ashtu edhe emocionalisht.

Gjithmonë thuani vetës: “Nuk janë rrethanat, është qëndrimi ynë që na definon” dhe “Edhe kjo do të kalojë.”  Janë pohime pozitive,që duhet t’ia thoni vetës vazhdimisht. Bëni gjërat që dëshironi, vetëm në këtë mënyrë ju do të zbuloni vetën dhe do ta kuptoni më mirë vetën. Kur ju jeni edukuar për ta kuptuar dhe dashur vetën do të mësoni edhe më shumë për shëndetin emocional dhe inteligjencën emocionale,  dhe kështu do ta keni shumë më të lehtë për  të menaxhuar botën tuaj të  brendshme dhe për t’u lidhur me të tjerët në një mënyrë më të shëndetshme.

Nëse synoni  të jeni  absolutisht pozitiv, duhet të zhvilloni një qëndrim të favorshëm edhe ndaj emocioneve negative. Në vend që të ballafaqoheni me to ju deri më tani i keni shmangur. Më së miri është që ato ti pranoni, ti mirëprisni dhe ti merrni mesazhet që ju sjellin.

Pa dyshim që janë mësim. Emocionet negative janë të natyrshme dhe kanë disa përfitime të mëdha që shpesh anashkalohen. Emocionet negative shtojnë “erëza” në jetën tonë. Megjithëse mund të mos i pëlqejmë, të gjithë do të përballen me situata negative në jetën e tyre. Është e pashmangshme. Sa më gjatë të jetoni, sa më shumë shqetësim do të ndjeni, aq më shumë humbje do të përballeni, aq më shumë mund të merrni frustruar. Çka nëse në vend që të bëhemi të hidhur, dukej si rrethana negative si mësimet tona dhe duke festuar aftësinë tonë për të ndier? Nëse mund ta ndiejmë atë, ne jemi ende gjallë.

Të jesh në gjendje të përjetosh një gamë të gjerë emocionesh e bën jetën tonë më të pasur./Unik Portal/