Highlight Storie Inspirimi Të tjera

Mesazhi i mrekullueshëm i Stephen Hawking për këdo që përjeton depresion

Stephen Hawking

Stephen Hawking ka një nga mendjet më të mëdha të kohës sonë. Ai është i njohur për punën e tij në fizikën teorike dhe ka lindur më 8 janar 1942 në Oksford, Angli. Si një fëmijë i vogël, ai donte të studionte matematikën, por sapo filloi kolegjin, ai studioi Shkencat Natyrore. Pastaj, gjatë vitit të tij të parë në Kembrixh në moshën 21-vjeçare, Haëking filloi të ketë simptoma të ALS (skleroza laterale amyotrophic). Mjekët i dhanë atij dy vjet e gjysmë për të jetuar.

Tani, në moshën 74 vjeçare, vazhdon të mësojë, të kërkojë dhe të sigurojë botën me mesazhe të bukura. Ai thotë se pritjet e tij u reduktuan në zero kur iu dha diagnoza e ALS. Që atëherë, çdo aspekt i jetës së tij ka qenë një shpërblim.

Një nga mendjet më të shkëlqyera nuk i lejonte këto sfida të jetës për ta ndaluar atë. Ai vazhdoi të studionte. Haëking ka dymbëdhjetë gradë nderi. Ai e ka kushtuar jetën e tij për të gjetur përgjigje rreth universit, Big Bengut, krijimit dhe teorive shkencore. Ai nuk mund të flasë ose të lëvizë, i kufizuar në një karrige me rrota, por ka gjetur mënyra për të frymëzuar botën, duke na inkurajuar që të gjejmë misticizmin në yje. Ai thote:

 “Mos harroni të shikoni lart në yje dhe jo poshtë në këmbët tuaja. Kurrë mos heq dorë nga puna. Puna ju jep kuptim dhe qëllim dhe jeta është bosh pa atë. Nëse jeni me fat që gjeni dashurinë, mbani mend se është atje dhe mos e hidhni tutje “.

Kohët e fundit gjatë një ligjërate në janar në Institutin Mbretëror në Londër, Hawking krahasoi vrimat e zeza me depresionin, duke e bërë të qartë se as vrimat e zeza apo depresioni nuk janë të pamundura për t’i shpëtuar. “Mesazhi i kësaj ligjërate është se vrimat e zeza nuk janë aq të zeza sa ato janë pikturuar. Ata nuk janë burgjet e përjetshme që dikur ishin menduar. Gjërat mund të dalin nga një vrimë e zezë si jashtë dhe ndoshta në një tjetër univers. Pra, nëse ju mendoni se jeni në një vrimë të zezë, mos u dorëzoni; ka një rrugëdalje “, tha ai.

Kur pyetet për paaftësitë e tij, ai thotë: “Viktima duhet të ketë të drejtën ta japë fund jetës së tij, nëse dëshiron. Por unë mendoj se do të ishte një gabim i madh. Sidoqoftë, jeta e keqe mund të duket, gjithmonë ka diçka që mund të bëni dhe të arrini sukses. Ndërsa ka jetë, ka shpresë. “Ai vazhdon me një mesazh frymëzues për aftësitë e kufizuara:

“Nëse jeni me aftësi të kufizuara, ndoshta nuk është faji juaj, por nuk është mirë të fajësoni botën ose të prisni që ajo të ketë mëshirë për ju. Duhet të keni një qëndrim pozitiv dhe duhet të jepni më gtë mirën nga vetja.  Sipas mendimit tim, duhet të përqendrohemi në aktivitete në të cilat aftësia e kufizuar fizike nuk do të paraqesë një hendikep serioz. Nga ana tjetër, shkenca është një zonë shumë e mirë për njerëzit me aftësi të kufizuara, sepse ajo vazhdon kryesisht në mendje.

Pengesat e mia nuk kanë qenë një hendikep i rëndësishëm në fushën time, që është fizika teorike. Në të vërtetë, ata më kanë ndihmuar në një mënyrë duke më mbrojtur nga pedagogjia dhe puna administrative, për të cilat do të bëhesha ndryshe. Megjithatë, kam arritur vetëm për shkak të ndihmës së madhe që kam marrë nga bashkëshortja ime, fëmijët, kolegët dhe studentët. Kam kuptuar  se njerëzit në përgjithësi janë shumë të gatshëm për të ndihmuar, por ju duhet t’i inkurajoni ata që të ndiejnë se përpjekjet e tyre për t’ju ndihmuar janë të vlefshme duke bërë ashtu si mundeni. ”

Stephen Hawking jo vetëm që inkurajon mendjet shkencore t’i kushtojnë vëmendje, por frymëzon të tjerët që të marrin vesh se ka lidhje midis yjeve dhe secilit prej nesh. Paaftësitë e tij nuk kanë ndalur mendjen e tij kurioze dhe ndjenjën e çuditjes./Unik Portal/