Highlight Storie Inspirimi

Këto 5 praktika të fuqishme do të forcojnë marrëdhëniet tuaja me të tjerët!

marrëdhëniet

Secili në jetë dëshiron një marrëdhënie të shëndoshë, të fortë dhe të bukur.Kështu që kur lindin sfida, së bashku kalohen më lehtë.

Pavarësisht nga kjo dëshirë e fortë, sjellje të caktuara nganjëherë duket se shkon në drejtimin e kundërt. Ka  praktika që forcojnë marrëdhëniet tona dhe të tjerët që i shkatërrojnë gradualisht ato.

Fjala është për marrëdhënie romantike, por edhe për  çdo marrëdhënie kuptimplote që kemi në jetën tonë.

Është e rëndësishme të vlerësojmë vetë se çfarë lloj sjelljesh që ne shfaqim në marrëdhëniet tona më të rëndësishme për të siguruar që ne po i forcojmë ato dhe nuk po i dëmtojmë.

Nuk ka formula të përsosur për marrëdhëniet me të tjerët, është art. Megjithatë, Unik Portal ju fton që të filloni të shihni më me kujdes marrëdhëniet tuaja kryesore dhe nëse i keni të përfshira këto 5  praktika.
  1. Dëgjim

“Dëgjimi është një art që kërkon vëmendje mbi talentet, shpirtin mbi egon, të tjerët mbi veten”.

– Dean Jackson

Në 7 zakonet e njerëzve me rëndësi të efektshme, Dr. Stephen Covey e përkufizoi atë në një mënyrë të mrekullueshme dhe të përulur: së pari kërkojnë të kuptojnë dhe pastaj të kuptohen.

Dëgjimi është një mënyrë për të dhënë ajër psikologjik dhe një komponent kyç në të gjitha marrëdhëniet njerëzore të shëndetshme.Dëgjimi me kujdes është një akt dashurie, është i pranishëm për personin që po na flet, duke dhënë kohën tonë, një pjesë të jetës sonë. Kur dëgjon ti i thuash personit tjetër “ti je aq e rëndësishme për mua”.  Praktika: dëgjoni një person të afërt me ju me sytë, veshët dhe zemrën tuaj. Hiqni telefonin tuaj dhe çdo pajisje tjetër të shkëputur. Kushtojini vëmendje gjesteve; dëgjoni pa gjykuar, pa analizuar nga këndvështrimi juaj; vetëm dëgjo me dashuri.

2 .Inkurajo me mirëdashje

Inkurajimi u tregon njerëzve se ne besojmë në to; ai ka për qëllim të duartrokasë përpjekjet e tyre, edhe nëse ato nuk arrijnë rezultatin e dëshiruar.  Sa herë partneri, fëmijët ose të afërmit tanë na tregojnë me gëzim për ëndrrat ose qëllimet e tyre (ju mund ta shihni atë në shkëlqimin e syve të tyre) dhe ne përgjigjemi  me tjetër entuziazëm. Ju lutemi të ndalet, bota është mjaft e mbushur me vrasës të ëndrrave.

Dëgjoni njerëzit që kanë rëndësi për ju pa ju gjykuar dhe që ju inkurajojnë. Nëse ata kërkojnë mendimin tonë, jepini atyre pa diskredituar idetë e tyre.

3.Jepni mbështetje

Jepni gjithmonë mbështetje. Thuaj “Po” sa herë që ata kanë nevojë për ju.  Tregojuni njerëzve që doni për ato zona ku mund të ofroni mbështetje nëse ata e kërkojnë atë. Unë e di se është pacienti që shkon tek mjeku, por shumë herë, është e rëndësishme të dini se personi është i gatshëm t’ju mbështesë.

 4. Respekto veten dhe të tjerët

“Shumica e marrëdhënieve të mira ndërtohen mbi besimin dhe respektin reciprok”.

Megjithatë, kjo mund të duket e qartë, kam parë shumë marrëdhënie dukshëm të forta që janë thyer nga akte të vogla dhe të përsëritura të mosrespektimit.  Respekti nënkupton dhe vëmendje, e cila mund të mos jetë gjithmonë e lehtë për t’u dhënë.  Flisni me njerëzit më të afërt për ju dhe pyetni nëse ata kanë ndier mosrespektim nga ju kohët e fundit – dhe në çfarë situate.

5.Pranoj ata ashtu siç janë

Të gjithë kemi virtytet dhe mangësitë tona, pikat e forta dhe dobësitë. Atëherë, pse përqendrohemi vetëm në gabime dhe dobësi. Tek e fundit të gjithë jemi qenie njerëzore. Gjithmonë para se të paragjykosh dikë nisu nga vetja.  Dëgjimi, inkurajimi me dashamirësi, mbështetja dhe respektimi i më të dashurve tanë janë çelës i secilës marrëdhënie të lumtur.

.