Highlight Storie Inspirimi Të tjera

KATËR FORMA TË JUSTIFIKIMIT

Forma të justifikimit

Justifikimet shfaqen në një shumëllojshmëri formash, por llojet më të këqija të kësaj ‘sëmundjeje’ janë justifikimi shëndetësor, justifikimi i inteligjencës, justifikim e moshës dhe justifikimi i fatit të keq. Tani le të shohim se si mund ta mbrojmë veten nga këto sjellje dhe ndjesi.

 1. Por shëndeti im nuk është i mirë“.

Shpërndarja e shëndetit shkon nga kronika “Unë nuk ndihem mirë” për më specifike “Unë kam di♪5ka si…”.

Shëndeti “i keq”, në një mijë forma të ndryshme, përdoret si një justifikim duke dështuar për të bërë atë që një person dëshiron të bëjë, duke mos pranuar përgjegjësi më të mëdha, duke mos bërë më shumë para, duke dështuar të arrijë sukses. Miliona dhe miliona njerëz vuajnë nga justifikimet shëndetësore. Ka diçka fizikisht të gabuar me të gjithë. Shumë prej tyre dorëzohen tërësisht ose pjesërisht në justifikim shëndetësor, por njerëzit që mendojnë me sukses nuk e bëjnë këtë.

Sjelljet  që do të largojnë këtë justifikim:

 1. Refuzoni të flisni për shëndetin tuaj. Sa më shumë që flisni për një sëmundje, madje edhe të ftohtin e zakonshëm, aq më keq duket se është. Duke folur për shëndetin e keq është sikur hedhim pleh mbi barërat e këqija. Përveç kësaj, duke folur për shëndetin tuaj është një zakon i keq. Ajo mërzit njerëzit. Njerëzit me mendje të suksesshme e mposhtin tendencën e natyrshme për të folur për shëndetin e tyre “të keq”. Një shumë do të arrijë (dhe më lejoni të theksoj fjalën ‘mund’) të marrë pak simpati, por njeriu nuk merr respekt dhe besnikëri duke qenë një ankues kronik.
 2. Refuzoni të shqetësoheni për shëndetin tuaj. Dr. Ëalter Alvarez, konsulent i emeruar në Klinikën Mayo me famë botërore, shkroi: “Unë gjithmonë lus njerëzit e merakosur të bëjnë disa teknika vetë-kontrolli.
 3. Jini mirënjohës që shëndeti juaj është po aq i mirë sa është. Ka një thënie të vjetër që ia vlen të përsëritet shpesh: “Më erdhi keq për vete, sepse kisha këpucë të këqija derisa takova një njeri që nuk kishte këmbë”. Në vend që të ankohesh për “mos ndjenjat e mira”, është shumë më mirë të jesh i lumtur që je si i shëndetshëm ashtu siç ju jeni. Vetëm të jeni mirënjohës për shëndetin që keni është vaksinimi i fuqishëm kundër zhvillimit të dhimbjeve të reja dhe sëmundjeve të vërteta.
 4. Kujtohuni shpesh, jeta është e juaja për ta gëzuar. Mos e humbisni atë. Mos e humbni jetesën duke menduar veten në shtratin e spitalit.

 

 1. Por ju duhet të keni trurin për të arritur sukses“.

Justifikimi i inteligjencës ose “më mungojnë aftësitë”, është e zakonshme. Në të vërtetë, është kaq e zakonshme që ndoshta deri në 95% të njerëzve rreth nesh e kanë atë në shkallë të ndryshme. Ndryshe nga llojet e tjera të justifikimit, njerëzit që vuajnë nga ky lloj i veçantë i sëmundjes vuajnë në heshtje. Jo shumë njerëz do të pranojnë hapur se ata mendojnë se u mungon inteligjenca adekuate. Përkundrazi, ata e ndjejnë thellë brenda.

Shumica prej nesh bëjnë dy gabime themelore në lidhje me inteligjencën:

 1. Ne e nënvlerësojmë fuqinë e trurit tonë.
 2. Ne mbivlerësojmë fuqinë e trurit të personave të tjerë.

Për shkak të këtyre gabimeve shumë njerëz e lënë vetën pas dore. Ata nuk arrijnë të trajtojnë situata sfiduese sepse “u duhet truri” për të arritur diku. Por së bashku vjen personi tjetër që nuk është i shqetësuar për inteligjencën, dhe ai merr vendin e punës.

Ajo që me të vërtetë ka rëndësi nuk është se sa inteligjencë keni, por se si e përdorni atë që keni. Mendimi që udhëzon inteligjencën tuaj është shumë më e rëndësishme se sasia e fuqisë suaj të trurit.

Mënyra për kurimin e justifikimit të inteligjencës:

 1. Asnjëherë mos e nënvlerësoni inteligjencën tuaj dhe kurrë mos e mbivlerësoni inteligjencën e të tjerëve. Përqëndrohuni në pasuritë tuaja. Zbuloni talentet tuaja superiore. Mbani mend, nuk është sa inteligjencë keni që është kaq me rëndësi. Më saktë është se si ju e përdorni trurin tuaj. Menaxhoni trurin tuaj në vend që të shqetësoheni për sa IQ keni.
 2. Kujtojuni disa herë në ditë, “Qëndrimet e mia janë më të rëndësishme se inteligjenca ime.”Në punë dhe në shtëpi praktikoni qëndrime pozitive. Shih arsyet pse mund ta bësh, jo arsyen pse nuk mundesh. Zhvilloni një qëndrim “Unë jam duke fituar”. Vendosni inteligjencën tuaj në përdorim kreativ dhe pozitiv. Përdoreni atë për të gjetur mënyra për të fituar.
 3. Mos harroni se aftësia për të menduar është me vlerë shumë më të madhe sesa aftësia për të mësuar përmendësh faktet. Përdorni mendjen tuaj për të krijuar dhe zhvilluar ide, për të gjetur mënyra të reja dhe më të mira për të bërë gjëra. Pyete veten: “A po e përdor aftësinë time mendore për të bërë histori, ose po e përdor vetëm për të regjistruar historinë e bërë nga të tjerët?”

 

 1. Nuk do të mundohem fare. Unë jam tepër i vjetër (ose tepër i ri).

Justifikimi i moshës, sëmundja e dështimit që kurrë nuk është mosha e duhur, vjen në dy forma lehtësisht të identifikueshme: shumëllojshmëria “Unë jam shumë e vjetër” dhe marka “Unë jam shumë I ri”.

Me të vërtetë, është e habitshme se sa pak njerëz mendojnë se janë “të drejtë” në moshë. Dhe është për të ardhur keq. Ky justifikim ka mbyllur derën e mundësive reale për mijëra individë. Ata mendojnë se mosha e tyre është e gabuar, kështu që ata nuk shqetësohen as për të provuar.

Largo justifikim e moshës

 1. Shikoni moshën tuaj të tanishme pozitivisht. Mendoni, “Unë jam ende i ri” dhe jo “Unë jam tashmë i vjetër”. Praktika shpreson në horizonte të reja dhe fiton entuziazëm dhe ndjenjën e të rinjve.
 2. Llogaritni sa kohë produktive keni lënë. Mos harroni një person i moshës tridhjetë ende ka 80 për qind të jetës së tij prodhuese përpara tij. Dhe pesëdhjetë-vjeçari ende ka një 40 përqindje. Jeta është më e gjatë se shumica e njerëzve mendojnë!
 3. Investoni kohë të ardhshme për të bërë atë që dëshironi me të vërtetë. Është tepër vonë vetëm kur e lëshoni mendjen tuaj negative dhe mendoni se është tepër vonë. Ndaloni të menduarit “Unë duhet të kisha filluar vite më parë”. Ky është dështimi i të menduarit. Në vend të kësaj mendoni se “Unë do të fillojë tani, vitet e mia më të mira janë përpara meje. “Kjo është mënyra se si njerëzit e suksesshëm mendojnë.

 

 1. Por rasti im është i ndryshëm; Unë tërheq vetëm fatkeqësi “.

Ka një arsye për gjithçka. Asgjë nuk ndodh pa një shkak. Nuk ka asgjë aksidentale për motin jashtë sot. Kjo është rezultat i shkaqeve specifike. Dhe nuk ka asnjë arsye për të besuar se çështjet njerëzore janë një përjashtim. Megjithatë, vështirë se kalon një ditë që ju nuk dëgjoni dikë të fajësojë problemet e tij në fat të keq. Dhe është një ditë e rrallë që nuk dëgjoni se dikush ia atribuon suksesin një personi tjetër fatit “të mirë”. Njerëzit që ngrihen në majë të çdo profesioni arrijnë atje, sepse ata kanë qëndrime superiore dhe përdorin kuptimin e tyre të mirë në punën e vështirë të aplikuar.

Mëso si të mposhtni këtë justifikim:

 1. Prano ligjin e shkakut dhe efektit. Hidhni një sy në atë që duket të jetë “fat i mirë” i dikujt. Ju do ta gjeni këtë fat, por përgatitja, planifikimi dhe mendimi për prodhimin e suksesit paraprinë fatin e tij të mirë. Hidhni një vështrim të dytë në atë që duket të jetë “fat i keq” i dikujt. Shikoni, dhe do të zbuloni disa arsye specifike.
 2. Mos jini një mendimtar i dëshiruar. Mos e humbisni muskujt tuaj të ëndërruar për një mënyrë të lehtë për të fituar sukses. Ne nuk bëhemi të suksesshëm thjesht përmes fatit. Suksesi vjen nga bërja e këtyre gjërave      dhe zotërimi i atyre parimeve që sjellin sukses. /Unik Portal/