Highlight Shëndeti

Ja çfarë tregojnë flokët për shëndetin tuaj…

flokët

Flokët e tua mund të zbulojnë shumë çështje brenda trupit tuaj, vetëm duhet të dini se çfarë duhet të kërkoni. Më poshtë mund të gjeni 4 problemet më të zakonshme të flokëve dhe interpretimin  rreth tyre

Hollimi – stresi

Është normale që flokët tuaj të bien dhe kjo zakonisht fillon të ndodhë shumë kohë pasi ndalt rritja normale e tyre.

Megjithatë, te disa njerëz flokët fillojnë të bien edhe në faqen kur kanë rritje normale dhe kjo është për shkak të stresit.Nëse vini re se flokët tuaj kanë filluar të jenë më të hollë, përpiquni të mbani mend çdo situatë stresuese që ka ndodhur ditë më parë. Sapo të keni përcaktuar shkakun rrënjësor, përpiquni të gjeni një mënyrë për t’u marrë me stresin më mirë në të ardhmen dhe për të shmangur situata të ngjashme. Mos harroni se stresi mund të çoj në komplikime shumë më serioze!

 Flokët e brishtë – lequshqyerje

Eksperti i ushqimit, Ëendy Bazilian thotë se “Nëse ushqeheni  me një dietë shumë të përpunuar, ju do të pengoni funksionimin normal të shumë organeve të trupit tuaj. Kjo do të thotë që të gjithë ata ushqyes që i bëjnë flokët tuaj  të qëndrojnë të  shëndetshme nuk do të arrijnë tek floket e juaj prandaj edhe ato bëhen të bishtë. Konsumoni shumë yndyrna të shëndosha si dhe kushtoni vëmendje të pirit një sasi të madhe të ujit gjatë ditës, sepse dehidrimi mund të çoj në humbjen e flokëve. Flokët tuaj janë bërë nga ¼ uji dhe janë burimi kryesor i energjisë për qelizat e flokëve. Nëse doni të keni flokë të shëndetshëm dhe të gjatë, ju duhet të hani të shëndetshëm dhe të pini shumë ujë.

Humbja e flokeve në kurorë – shumë Dihidrotestosteron (DHT)

Humbja e flokëve në ‘kurorë’ fillon në pjesën e prapme të kokës dhe përhapet më pas në të gjitha drejtimet, duke formuar një pjesë tullace rrethore në kokë. Procesi i ndërrimit të hormonit testosteron në dihidrotestosteron (DHT) – e cila ndodhë te meshkujt dhe femrat  i dëmton gjëndrat e flokëve, dhe kjo bën që flokët të bien.

Ju mund të gjeni zgjidhjen tuaj me disa llojte të ushqimeve të cilat janë frenues natyror DHT:

Çaj jeshil

Saë palmetto

Dredhi gjigand

Fara kungulli

Shkulja e flokëve : Trichotillomania

Sipas statistikave një nga 50 të rritur amerikanë që i bie katër përqind e popullësisë vuajnë nga trichotillomania, që është tërheqja e flokëve deri në atë që flokë shkëputet tërësisht nga skalpi i kokës.Është një çrregullim i kontrollit të impulsit që zakonisht ndizet gjatë kohëve të stresit ose dështimit. Tretmanet psikiatrike deri më tani nuk kanë treguar ndonjë sukses të veçantë në qetësimin e këtyre veprimeve obsesive./Unik Portal/