Highlight Storie Inspirimi

Hulumtuesit shpjegojnë pse vullnetarizmi është sekreti më i mirë për të ruajtur shëndetin mendor!

Vullnetarizmi është sekreti më i mirë për shëndetin e mirë mendor. Në thelb, duke bërë mirë për të tjerët, i bëni mirë  vetës. Nuk është folur shpesh, por është një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar mirëqenien tuaj psikologjike.

Gjërat që bëni ju bëjnë ndryshime pozitive  në bot dhe zakonisht , bëhen zakonisht si akte të vetëmohimit. Kjo do të thotë që rrallë prisni diçka në kthim, dhe pritja e një gjëje të tillë e mposht qëllimin, gjithsesi. Por kjo nuk do të thotë se vullnetarizmi nuk vjen me pjesën e saj të përfitimeve dhe shpërblimeve.

Unik sjellë disa argumente mbi këtë çështje.
  1. Vullnetarizmi ju  bën që të ndiheni të lumtur

Shumë prej nesh ndoshta nuk e kemi përjetuar kurrë në jetë ndenjën e gëzimit nga një veprim mirësie. Në të vërtetë, akti i ndihmës për të tjerët, edhe në ndonjë mënyrë të vogël, mund të nxisë lumturinë në përgjithësi. Imagjinoni se si ndihen personat që ndihmojnë vullnetarshit për shumë vite.Studimet kanë treguar rezultate që dëshmojnë se duke ndihmuar të tjerët në ndezim qendrat e shpërblimeve në tru.

  1. Prodhohen nivele më të larta të okstocinës

Ata që punojnë vullnetarisht  nxisin prodhimin e niveleve më të larta të oksitocines.  Oksitocina është neurotransmetues përgjegjës për rregullimin e ndërveprimit social.Si e tillë, vullnetarizmi mund t’ju bëjë më të mirë në ndërveprimin shoqëror dhe ju ndihmon në lehtësimin e ankthit. Mund të ketë edhe efekte pozitive tek ata që kanë më shumë ankth social. Oksitocina gjithashtu  ulë nivelet e stresit.

     3. Ju ndihmon të menaxhoni stresin

Kur jeni të stresuar,ju duhet të bëni diçka për tu larguar nga kjo gjendje. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është vullnetarimi. Kështu, ju shtyeni  shqetësimet tuaja përkohësisht për të përmirësuar jetën e dikujt tjetër.

  1. Mund të ndihmojë në përcaktimin e qëllimeve

Ndonjëherë, kjo botë e madhe mund t’ju bëjë të ndiheni sikur nuk po bëni mjaft. Ju mund të ndjeheni të vogël, ose që veprimet tuaja nuk kanë rëndësi. Ju mund të ndiheni sikur nuk po shkoni askund në jetë, ose se nuk keni asnjë  destinacion.

-Kur ju  bëni punë vullnetare, mësoni magjinë që vjen me nga të ndihmuarit të tjerët dhe duke u bërë më vetëmohues.

-Ju do të mësoni ndikimin që mund të keni tek dikush me atë që duket, për ju, si përpjekje minimale.

-Ju do të kuptoni se sa e rëndësishme është të bëni njerëzit të buzëqeshin

-Qëllimi është ajo që motivon dhe nxit shumë njerëz. Nëse keni një kuptim më të mirë të qëllimit nga vullnetarizmi, ai mund të bëjë mrekulli për shëndetin tuaj mendor.

  1. Ulni depresionin

Nëse po përjetoni rënie në disponimin tuaj atëherë merreni seriozisht punën vullnetare.  Jo vetëm që është një zbavitje e mirë, por gjithashtu mund t’ju bëj të luftoni depresionin.  Ndihma ndaj të tjerëve mund të hapë mendjen për të parë se çdo gjë është e mundur. Prandaj, ajo mund të sigurojë motivim dhe frymëzim për ata që mendojnë se po humbin shpresën ose ndjehen të trishtuar.

  1. Vullnetarizmi siguron një funksion më të mirë dhe funksional

Vullnetarizmi ndihmon trurin tuaj të punojë më mirë. Kur themi se vullnetarizmi është sekreti më i mirë për shëndetin e mirë mendor, themi sepse mund të përmirësojë drejtpërdrejt funksionimin tuaj të përgjithshëm të trurit. Kur truri juaj është i shëndetshëm, mund të prodhojë më mirë hormonet e duhura për rregullimin e humorit dhe procese të tjera të ngjashme.

  1. Altruizmi është diçka e vazhdueshme

Nuk është vetëm vullnetarizmi. Veprimet altruiste, në përgjithësi, njihen për efektet e tyre pozitive në mirëqenien e një personi.

Altruizmi i referohet aktit të vendosjes së nevojave të të tjerëve para nevojave tuaja. Kjo mund të vijë në shumë mënyra. Për shkak se ka shumë forma të ndryshme se si mund të jeni altruist.  Është e lehtë të ndihmoni të tjerët në veçanti kur e dini se po ndikoni për të mirë në  shëndetin tuaj mendor me akte të vogla mirësie.

Unik ju propozon të filloni altruizimin me këta hapa të vegjël;

1.Bëni kafe ose çaj për një mik, anëtar të familjes ose koleg.

2.Lërini një vend në transportin publik për dikë që ka nevojë për atë.

3.Ndihmo dikë që ka nevojë për ndihmë.

4.Dhuroni para ose artikuj në një organizatë në të cilën besoni.