Highlight Të tjera

Hulumtuesit e Harvardit shpjegojnë se si optimizmi ju ndihmon të jetoni më gjatë

optimizmi

Është demonstruar që optimizmi mund të mësohet. Nëse marrëdhëniet mes optimizmit dhe rezultateve më të gjera shëndetësore janë krijuar, kjo mund të çojë në ndërhyrje të reja që përmirësojnë shëndetin publik dhe jetëgjatësinë.

Nëse dikush ju tha “Hej, të jesh pozitiv mund të të ndihmojë të jetosh një jetë më të gjatë” a do të bënit diçka të ndryshme?

Ndoshta, nëse jeni kureshtar, mund të dëshironi të dini burimin e një informacioni të tillë. “Ku e keni dëgjuar atë?”, Universiteti i Harvardit e ka përgjigjen.

Ky hulumtim u krye për shkak se dëshmitë në rritje tregojnë se faktorët e jetesës nuk janë pjesë e vetme e enigmës. Megjithëse faktorët e rrezikut (alkoolizmi, dieta e varfër, pirja e duhanit) janë me të vërtetë të rëndësishme, kështu është edhe shëndeti mendor dhe, më saktë, mirëqenia psikologjike. Tani, profesionistët mjekësorë duan të dinë më shumë për marrëdhënien midis një qëndrimi pozitiv (optimizëm) dhe jetëgjatësisë.

Eric Lee, autori kryesor i studimit, thotë: “Të gjeturat tona të reja sugjerojnë se ne duhet të bëjmë përpjekje për të rritur optimizmin, që është treguar të jetë e lidhur me sjellje më të shëndetshme dhe mënyra më të shëndetshme për të përballuar sfidat e jetës”.

Shkurtimisht, Dr. Lee sugjeron që nëse nuk jeni një person natyralisht pozitiv, është e dobishme të bëheni një. Në temën e “konvertimit të optimizmit”, studimi është i qartë: është e mundur të jesh më pozitiv!

Jo vetëm që është e mundur të jesh më pozitiv, përfitimet e një pikëpamjeje më optimiste shtrihen shumë përtej kushteve madhore shëndetësore.

Të qenit pozitiv të ndihmon në:

– të mbash një peshë të shëndetshme.

– ulë inflamacionin.

– përforcon sistemin imunitar.

– të menduarit më të qartë dhe më pak “mjegull të trurit”.

– funksionet e shëndetshme autonome (të pavullnetshme).