Highlight Të tjera

Gjërat që njerëzit e zgjuar nuk ia thonë të tjerëve në publik

gjërat

“Njerëzit e mençur flasin sepse kanë diçka për të thënë; Budallenjët sepse duhet të thonë diçka. »

– Platoni

Fjalët që dalin nga gojët tona mund të interpretohen në katër mënyra: pozitive, negative, neutrale ose të paqarta. Njerëz të zgjuar, emocionalisht të pjekur kanë tendencë të flasin në një mënyrë të qëllimshme dhe transparente; hartimin e fjalëve të tyre për të minimizuar një përgjigje negative ose enigmatike.

Por e vërteta është se ne të gjithë kemi thënë dikur diçka për të cilën sot ndihemi keq.

Ndoshta fjalët tona thellësisht lëndojnë dikë, qofshin të qëllimshme apo jo.

Inteligjenca Emocionale  është definuar si “aftësia për të qenë të vetëdijshëm, kontrolluar dhe shprehur emocionet e dikujt, dhe për të trajtuar marrëdhëniet ndër-personale në mënyrë të drejtë dhe empatike.” Niveli i EQ-së shpesh është përcaktues se si fjalët tona interpretohen nga dikush tjetër.

Për më tepër, është ky lloj i inteligjencës – jo “inteligjenca e librit” ose rezultati IQ – që luan rolin mbizotërues në vendosjen e asaj që duhet thënë dhe asaj që s’duhet thënë. Për të shmangur mendimet dhe ndjenjat e tmerruara që shoqërojnë një varg impulsiv dhe të çrregullt të fjalëve, ajo ndihmon që të ketë një kuptim themelor të gjërave për të mos thënë në publik.

Unik Portal ju sjellë dhjetë  gjëra që njerëzit emocionalisht inteligjentë nuk i thonë në publik.

 

  1. “Kjo nuk është e drejtë”

Shmangni këtë fjali nga fjalori i juaj. Gjëja që duhet të mbani mend është se njerëzit që na rrethojnë shpesh nuk janë në dijeni të “incidentit” dhe madje edhe nëse ata janë të lidhur me ngjarjen, të thënit  “Nuk është e drejtë” nuk është fjalia e duhur për të zgjidhur problemin.

Ju do të ndjeheni më mirë për veten tuaj dhe do  të ruani dinjitetin tuaj dhe mund ta zgjidhni problemin!

 

  1. ”Dukeni keq”

Kjo është një pikë e rëndësishme. Mendoni mirë para se ti thoni dikujt “po dukeni keç”, sepse ju nuk mund ti dini hallet e gjithë se cilit.. Duke thënë “Ju dukeni të lodhur” – pa marrë parasysh se sa qëllim të mire që mund të keni, ju po e bëni dikë të kuptoj se problemet e tij tashmë janë të vërejtshme në fytyrën e tij.

Në vend të kësaj, thoni për shembull, “A është gjithçka në rregull?”

 

 

  1. “Për dënimin tuaj / a …”

Thëniet si  “Ju dukeni mirë për moshën tuaj”, ose “Duke qenë grua,ju me të vërtetë keni arritur  shumë.”

Siç e dimë të gjithë mosha dhe paragjykimet gjinore ende ekzistojnë. Shanset janë që personi me të cilin po flisni është i vetëdijshëm për paragjykime të tilla dhe ndihen të ofenduar nga këto.

Në një rast të tillë më mirë komplimentoni personin.

 

  1. “Siç e kam thënë para …”

Kush nuk  ka harruar diçka herë pas here? Kjo frazë nënkupton se jeni fyer për shkak të përsëritjes, ose se jeni disi “më i mirë” në një farë mënyre sesa personat për të cilët po flet. Bëni gjërat e duhura dhe kujtoni ato kohë pas kohe.

 

  1. “Nuk ka rëndësi për mua”.

Kur dikush kërkon opinionin tuaj, ata e bëjnë këtë duke pritur reagime konstruktive … . Duke thënë “nuk ka rëndësi”, në një mënyrë ju ia bëni me dije se nuk e ndjeni prioritet të merreni me të.Në vend të kësaj, jini të vetëdijshëm për gjendjen e personit./Unik Portal/