Highlight Të tjera

Fotografi të famshme që mashtruan Botën!

fotografi

Adobe Photoshop filloj të përdoret në vitin 1990 dhe që atëherë është e vështirë të gjesh nëse një foto është e vërtetë apo e rreme. Por shumë njerëz  mendojnë automatikisht se të gjitha fotografitë e shkrepura para vitit 1990 ishin të vërteta. Por, nëse mendoni kështu e keni gabim.

Në Unik Portal do të shihni disa fotografi historike që kanë mashtruar gati të gjithë!

“Gjenerali trim”

Kjo foto e gjeneralit Ulysses S. Grant u bë historikisht e rëndësishme. Gjenerali trim shfaqet para trupave të tij, të ulur në një kalë me një pamje heroike gjatë Luftës Civile Amerikane.

Por shumë vite më vonë, studiuesit nga Biblioteka e Kongresit zbuluan se kjo foto ishte bërë nga 3 foto të ndryshme. Askush nuk e di se si dhe për çfarë qëllimi është bërë ky “montim”, por të gjitha 3 fotografitë janë reale dhe të gjitha janë gjetur.

“Albert Einstein duke u larguar nga  testimi bërthamor”

 

Duket se Albert Einstein po largohet nga vendi i testeve bërthamore në biçikletën e tij. Gjithashtu, kjo buzëqeshje e madhe në fytyrën e Albertit e bën gjithçka më qesharake, ashtu si ai është arsyeja për këto teste. Por sigurisht, në realitet, kjo foto është bërë nga 2 foto: Einstein hipur në një biçikletë dhe teste të veçanta bërthamore. Gjithsesi, rezultati i redaktimit të këtyre 2 fotografive është fantastik, ne ishim shumë afër besimit të saj!

“Kennedy dhe Monroe së bashku”

Duket si John F. Kennedy është përqafuar Marilyn Monroe nga mbrapa dhe ata janë duke pasur një kohë të mirë së bashku, por kjo foto është e rreme. Është bërë nga Alison Jackson, i cili është i famshëm për fotografitë e aktorëve të cilët në fakt duken si të famshëm. Në koleksionin e tij do të gjeni shumë piktura provokative të rreme të njerëzve të famshëm.

“Ndërtuesit e rrokaqiejve”

Një nga fotografitë më të njohura të shekullit të 20-të është në të vërtetë një vepër e rreme. Po, këta janë punëtorët e vërtetë të ulur atje, por kjo nuk është një fotografi dokumentare nga ndërtimi i një rrokaqielli. Arkivistët filluan të kishin dyshime në lidhje me këtë foto kur ata kuptuan se nuk kishte ndonjë datë specifike kur u shkrep kjo foto.

“David Bowie dhe Lemmy nga Motorhead”

Shumë njerëz me të vërtetë besonin se ky është David Bowie dhe Lemmy nga Motorhead në foto, por natyrisht nuk është e vërtetë. E vërteta u gjet pasi u hulumtua mbi postimin e fotografisë për herë të parë. Në Getty Images, ju mund të gjeni foto reale, ku Lemmy qëndron pranë të dashurës së tij dhe është bërë në qershor të vitit 1972, kështu që David Bowie u shtua vetëm në vend të të dashurës së Lemmy.

“Fotograf i Shpirtit”

William H. Mumler u bë i famshëm për shkak të serisë së fotografive me shpirtra. Klientët e tij ishin njerëz si: Mary Todd Lincoln, ish-Presidenti i SHBA Abraham Lincoln, Master Herrod dhe John J. Glover. Uilliami i mori fotografitë e të gjithë atyre me shpirtrat e të afërmve të tyre, siç besonin të gjithë. Popullariteti i “fotografit shpirtëror” u rrëzua kur Moisiu A. Dow – redaktori i revistës Waverley erdhi tek Uilliam për të bërë portretin e tij. Kur Moisiu mori foton e tij ai sugjeroi që shpirti prapa tij ishte ndihmësi i Mumbler, Mabel Warren. Pas kësaj, njerëzit kishin dyshime për shfaqjen e këtyre fantazmave për shumë vite dhe askush nuk zbuloi të vërtetën. Pas kësaj, reputacioni i Mumblerut u dëmtua dhe ai vdiq në varfëri.

“Ambulanca e parë”

Nëse kërkoni këtë fotografi në internet, do të lexoni se është ambulanca e parë, por kjo është e gabuar: dikush e ka shkruar këtë dhe të gjithë të tjerët e kanë kopjuar. Në të vërtetë, është vetëm një ambulancë e një Navy Yard të SHBA e cila është përdorur në Mare Island.