Highlight Të tjera

Fakte rreth planetin tonë që nuk mësohen në shkolla!

fakte

Kur bëhet fjalë për planetin tonë, ne e konsiderojmë çdo gjë në lidhje me të që të jetë e njohur dhe e zakonshme. Çuditërisht, ne dimë shumë më tepër për hapësirën sesa për planetin tonë të përbashkët. Për shembull, ne e quajmë Tokë planetin blu, megjithëse shkencëtarët besojnë se nuk ishte gjithmonë blu. Përveç kësaj, hëna nuk është sateliti i vetëm i Tokës.

Ne ju ftojmë të mësoni disa zbulimeve interesante rreth planetit tonë që ndoshta nuk i keni dëgjuar kurrë më parë.

Hëna mund të kishte qenë pjesë e tokës

Shkencëtarët mendojnë se hëna jonë u shfaq për shkak të një përplasjeje të planetit tonë me një tjetër objekt të madh. Përplasja rezultoi në ndarjen e një pjesë të vogël të Tokës që më vonë u bë sateliti i saj.

Fusha magnetike e tokës po ndryshon

Ne jemi mësuar të perceptojmë fushën magnetike të tokës tonë si diçka konstante. Megjithatë, ajo në fakt vazhdon të ndryshojë. Sipas hulumtimeve shkencore, fusha ka lëvizur rreth 600 milje që nga shekulli i 19-të dhe qendra e saj në hemisferën jugore tani gjendet mbi Oqeanin Jugor. Vit pas viti shpejtësia e lëvizjes së saj rritet derisa të arrijë pikun e saj. Pas kësaj, lëvizja do të ngadalësohet përsëri.

Ky  gravitet i çuditshëm

Për shkak të faktit se Toka nuk është krejtësisht e rrumbullakët, masa e saj është e pabarabartë. Dallimi në masën e tij shkakton luhatje në gravitet në vende të ndryshme në Tokë. Një nga këto anomali është Hudson Bay i Kanadasë. Graviteti këtu është më i ulët se në vende të tjera.

 

Toka mund të ketë një hënë të dytë

Disa shkencëtarë besojnë se planeti ynë ka një satelit të dytë. Sipas hulumtimit, ekziston një tjetër objekt kozmik që rrotullohet rreth tokës. Megjithatë, nuk është gjithmonë i njëjti objekt, por përkundrazi, satelitë të përkohshëm. Besohet se fusha gravitacionale e Tokës nganjëherë tërheq asteroid goxha të mëdhenj dhe ata vazhdojnë të ndjekin planetin tonë për një kohë (rreth 3 rrotulla) para se të shkojnë për të enden në hapësirën e madhe të hapësirës.

Ari i fshehur

Nëse merret në sipërfaqe, kjo sasi e artë do të ishte e mjaftueshme për të mbuluar planetin tonë me një shtresë 1,6 ft.

 

Një epokë mini akulli mund të bëhet në vitin 2019 në planetin tonë

Si rregull, dielli ka pemë dielli që shpërtheu në sipërfaqen e saj duke treguar se ky yll është aktualisht në fazën e tij aktive. Por për shkak të arsyeve të panjohura, ndonjëherë ato fillojnë të zhduken, duke lënë sipërfaqen e diellit të butë dhe të bardhë. Kjo ndodhi tashmë në shekullin e 15, kur fenomeni i quajtur Pak Ice Age shkaktoi një ndryshim të madh klimatik në Tokë duke e lënë Islandën dhe Finlandën pa një të tretën e popullsisë së tyre. Në atë kohë, vikingët duhej të largoheshin nga Groenlanda sepse u kthye në një zonë me temperatura shumë të ulëta. Epoka e vogël e akullnajave zgjati disa shekuj deri në fund të shekullit të 19-të.

Sot, shkencëtarët po fillojnë të vënë re të njëjtat prirje në diell dhe besojnë se ylli është gati të hyjë në një fazë të ftohtë, e cila do të rezultojë në një epokë tjetër akullore në Tokë në 2019.

Shkencëtarët kanë zbuluar një planet të ri të banueshëm

HD 904790 është emri i një planeti që ndoshta do të jetë i banuar nga njerëzit në të ardhmen. Planeti gjendet në të njëjtën galaktikë të Rrugës së Qumështit si Toka dhe posedon një sërë karakteristikash të jashtëzakonshme si një atmosferë e jashtëzakonshme, klimë, burime natyrore dhe madje edhe ujë të freskët. Sipas llogaritjeve të astronomëve, do të na duhen 300,000 vjet për të arritur HD 904790 b.