Highlight Shëndeti

Disponimi juaj varet nga ajo që hani

disponimi

Ajo që hani mund të ndikojë në atë se sa të lumtur apo të irrituar ju ndjeheni dhe këto ushqime ndryshojnë me moshën, sipas një studimi të ri.

Studiuesit zbuluan se të rriturit e moshës 18 deri në 29 vjec kanë nevojë për proteina të mishit të kafshëve për të mbajtur gjendjen e tyre të ekuilibruar, ndërsa të rriturit mbi 30 vjeç kërkojnë më shumë fruta dhe perime të freskëta dhe më pak kafeinë për të ruajtur ekuilibrin.

“Ndërsa plakemi, struktura jonë e trurit gradualisht ndryshon dhe bëhet më e ndezur”, shpjegon autorja i studimit Lina Begdache, Ph.D., profesor asistente e studimeve të shëndetit në Universitetin Binghamton.

Të rriturit nën moshën 30 vjeç shfaqen rezultate  pozitive me më shumë proteina shtazore, sepse ushqimi rrit prekursorët e neurotransmetuesit, të cilat lejojnë ndërtimin e hormoneve që ndikojnë pozitivisht në nivelin e humorit (si serotonin dhe dopamin). Pas 30 vitesh, ne jemi më pak të ndjeshëm ndaj këtyre kimikateve të trurit dhe më shumë të ndikuar nga radikalët e lirë dhe një sistem nervor tepër aktiv.

Kjo është arsyeja pse dieta shumë e pasur me antioksidantë si frutat dhe perime mund të ndihmojë, ndërsa përdorimi i kafesë mund të ndikojë keq./UnikPortal/