Highlight Shëndeti

Çka është GABA, vitamina që qetëston trurin?

Acidi gama-aminobutirik (GABA) është një neurotransmetues – një kimik që dërgon mesazhe midis qelizave. Ju mund të keni dëgjuar për neurotransmetues të tjerë, si serotonina dhe dopamina, që të dyja ndikojnë në humor.

Hulumtimet tregojnë se GABA gjithashtu ndikon në disponimin tuaj dhe mund të luajë një rol në reduktimin e simptomave të ankthit. GABA ngadalëson aktivitetin në tru, prandaj na bën të ndihemi të relaksuar dhe të qetë.

Një studim i vitit 2017 zbuloi se GABA tashmë e pranishme në tru reduktonte mendimet shqetësuese, një simptomë shumë e zakonshme e ankthit. Megjithatë, ka pyetje nëse GABA e marrë në formë suplementare vepron në tru në të njëjtën mënyrë.

Ka disa prova që GABA suplementare mund të ndihmojë në reduktimin e stresit dhe njerëzit raportojnë se GABA i ndihmon ata të ndjehen më të qetë, por nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar plotësisht se çfarë efektesh GABA mund të ketë në ankth.

Ushqimet që përmbajnë GABA përfshijnë:

  • Perime jeshile;
  • Spinaqi;
  • Domate;
  • Kërpudha;
  • Tërshërë, grurë dhe elbi;
  • Oriz;
  • Patate e embel;
  • Fasule;